Cilt Detoksu: Tüm Detaylarıyla Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Şehir yaşamının neden olduğu hava kirliliği, kullanılan kozmetik ürünler, beslenme alışkanlıkları ve stres, cilt problemleri yaşamanıza yol açabilir. Cildinizi bu olumsuz etkilerden arındırmak ve sağlığını geri kazandırmak için ise cilt detoksu uygulamanız faydalı olacaktır. Peki, cilt detoksu tam olarak nedir, nasıl yapılır ve ne gibi faydaları vardır?
Hayatın belirli dönemlerinde vücudu ve cildi dinlendirmek amacıyla gerçekleştirilen detoks, aslında bir arınma sürecidir. Zararlı ve yüksek düzeyde atıklara yol açan her türlü üründen uzak durarak vücudun kendini yenilemesine olanak tanır. Ayda 5-10 gün veya belirli aralıklarla düzenli uygulanan detoks, cildinizdeki pek çok sorunu geride bırakmanıza yardımcı olabilir.
Detoks Adımları
1-) Yediklerinizi Gözden Geçirin
Dermatologlar, ciltteki yağlanma ve diğer sorunların yediğiniz gıdalarla doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor. Yani aşırı yağlı besleniyorsanız, cildinizin hızla yağlanması kaçınılmazdır. Bu nedenle cilt detoksu yaparken beslenmenize extra özen göstermeniz gerekir.
- Cilt detoksu sırasında meyve ve sebze tüketiminizi olabildiğince artırmalısınız. Özellikle lifli meyve ve sebzelerin cilt sağlığı için oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Lahana, kabak, havuç ve domates gibi besinleri günlük diyetinize dahil etmelisiniz.
- Omega-3 ve Omega-6 gibi yararlı yağları düzenli olarak almanız önemlidir. Bunun için balık, ceviz, badem, fındık ve zeytinyağı tüketimi oldukça değerlidir.
- Mutfaklarınızdaki ağır ve yağlı yiyecekleri arındırmanız oldukça önemlidir. Buzdolabı ve kilerinizi yeniden düzenleyerek vitamin deposu olan sağlıklı yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
- Sağlıklı bir cilt için karaciğeri fazla yormamak ve toksinleri atmak da önemlidir. Bu nedenle alkol kullanımınızı azaltmalı ve kırmızı et tüketimini sınırlamalısınız.
- Süt ürünlerinin belirli aralıklarla yaşamınızdan çıkması faydalıdır. Süt ürünleri akne ve yağlı cilt görünümü ile doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla detoks sürecinde süt ve süt ürünlerinden uzak durmalısınız.
- Yemeklerinize zencefil ve zerdeçal gibi iltihap önleyici baharatlar ekleyin.
2-) Terlemeye Özen Gösterin
Ciltteki toksinlerin atılmasının en etkili yolu terlemektir. Düzenli olarak günde en az 2 litre su tüketmeniz gerekir. Terleme sayesinde gözenekler açılır ve atıkların atılması sağlanır. Terlemeyi artırmak için buhar banyosu yapabilirsiniz. Buhar banyosu, ciltteki kan dolaşımını artırarak kirlerin yumuşamasına yardımcı olur. Haftada en az bir gün, yaklaşık 10-15 dakika buhar banyosu yapmanız oldukça faydalıdır. Buhar banyosuna yeşil çay veya lavanta yağı, fesleğen gibi bileşenler eklemek, cildin arınmasına katkı sağlar.
3-) Cilt Maskesi ve Peeling Uygulayın
Ciltteki ölü deriden arınmanın en etkili yolu peeling uygulamaktır. Bu nedenle cilt detoksu sırasında peeling yapmanız oldukça yararlıdır. Cildin üst tabakasının kontrollü olarak soyulmasını sağlayan peeling maskeler ile cildinizi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca lekeye ve yağlı görünüme eğilimli cildinizin gözenekleri açılır. Akne ve yağlı görünüm oluşturan bakteriler yok olur. Böylece cildiniz gençleşir ve sivilce izleri azalır. Ayrıca yeni leke oluşumunun da önüne geçmiş olursunuz.
Maskelerin uygulanması dışında, cilt detoksu sırasında cildinize aşırı makyaj yapmamayı öneririz. Makyajınızı akşamları düzenli olarak temizlemeli ve sabah akşam yüz temizleme rutininizi ihmal etmemelisiniz.
4-) Cildi Düzenli Nemlendirin
Cildi beslemenin ve yenilemenin en temel adımlarından biri nemlendirmektir. Kuruyan cilt, hızlı yaşlanır ve kırışıklık oluşumuna daha yatkındır. Bu nedenle gün içerisinde düzenli olarak cildinizi nemlendirmek oldukça önemlidir. Buhar banyosu ve peeling ile temizlediğiniz cildinizi; argan yağı, susam yağı, shea yağı, gül yağı ve sandal ağacı yağı ile nemlendirebilirsiniz. Ayrıca E, C ve Omega-3 içerikli cilt kremleri ile düzenli nemlendirme sağlamak, detoksunuzun daha etkili olmasına yardımcı olacaktır.