Listeler

Türkiye’de Karlarla Bütünleşen En Güzel 10 Dağ

En uzun gecenin ardından, 21 Aralık’ta kış, tüm ülke genelinde etkisini sürdürmeye devam ediyor.
Başta Doğu illerimiz olmak üzere, karların en çok yakıştığı Türkiye’deki 10 dağ manzarasını sizin için derledik.

Ağrı Dağı

5165 metre yüksekliğiyle Ağrı Dağı, Türkiye’nin en yüksek dağıdır.
Efsanelere ev sahipliği yapan bu dağ, Nuh’un Gemisi’ne de ev sahipliği yaptığıyla tanınmaktadır. Bugün, dünyanın dört bir yanından gelen dağcıların tırmanışlarına da olanak sağlamaktadır.

Cilo Dağı


Türkiye’nin ikinci en yüksek dağı olan Cilo Dağı, dört mevsim boyunca karların erimemesiyle tanınmaktadır. Hakkari ilinin güneydoğusundaki Toroslar’da, 4135 metre yüksekliğinde yer almaktadır.

Süphan Dağı

Sönmüş bir volkan olan Süphan Dağı, Anadolu’nun üçüncü en yüksek zirvesidir. Bugün, dağcıların tırmanış tercihleri arasında yer alan Süphan, tırmanış esnasında Van Gölü’nün eşsiz manzaralarını ziyaretçilerine sunar.

Kaçkar Dağları

Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bu sıra dağlar, Kaçkar olarak bilinir. Dağın doğu kesimindeki zirveler 3500 m’yi geçerken, batı bölümü 2000 m yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. En yüksek noktası 3932 m’dir. 1994 yılında milli park ilan edilen bölge, günümüzde Rize il sınırları içindedir.

Erciyes Dağı

Kayseri’de yer alan Erciyes Dağı, eski bir volkanik dağ olmasının yanı sıra, 30 milyon yıl önceki patlamalar sonucunda Kapadokya’nın oluşmasına da katkıda bulunmuştur. 3917 metre yüksekliğindeki bu dağ, artan turizm yatırımları sayesinde pek çok yerli ve yabancı turisti cezbetmektedir.

Kızılkaya Dağı


Niğde il sınırları içindeki Kızılkaya Dağı, 3767 metre yüksekliğiyle Aladağlar Milli Parkı’nın zirve noktasıdır. En iyi tırmanış zamanı ise Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları olarak gösterilmektedir. Bu dağ, karların en güzel göründüğü yerlerden biri olarak listemizde altıncı sırada yer alıyor.

Artos Dağı

Güneydoğu Torosları’nın devamında yer alan Artos Dağı, Van il sınırları içindedir. Özellikle kelebek popülasyonu bakımından zengin olan bu dağ, eşsiz bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Dünya üzerindeki benzer özelliklere sahip tek dağ ise Yeni Zelanda’dadır. Hem trekking hem de ekoturizm açısından önemli bir konuma sahip olan Artos, her yıl dünya genelinden doğaseverlerin ve botanikçıların akınına uğramaktadır.

Mercan Dağları

Munzur Dağları olarak da bilinen Mercan Dağları, Doğu Anadolu bölgesinin Tunceli ve Erzincan illeri arasında yükselen bir dizi dağdır. 3300 metreyi aşan rakıma sahip Mercan Dağları, birçok doğa gölü, çeşitli yaban hayvanları ve sayısız çiçek türleri ile zengin bir doğa barındırmaktadır.

Palandöken Dağı

Palandöken Dağı

3125 metre rakıma sahip Palandöken Dağı, Erzurum il sınırları içerisindedir. Üzerinde bulunan çeşitli sportif ve kültürel tesislerle her yıl binlerce kayak tutkununu ağırlamaktadır. Karın en çok yakıştığı şehirler arasında yer alan Erzurum’un simgesi, Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip olan Palandöken’dir.

Uludağ

Bursa il sınırları içinde yer alan Uludağ, 2543 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olarak bilinmektedir. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, antik dönemde Herodot tarafından “Olympos” adıyla anılmıştır. Türklerin dağı ele geçirmesinden sonra farklı isimlerle anılan Uludağ, 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti’nin çalışmaları sayesinde bugünkü adını almıştır. Günümüzde, kış sporları etkinlikleri sayesinde her yıl yurt dışından binlerce turisti misafir etmektedir.