Listeler

Retinol Nedir? En Etkili Retinol İçeren Kremler ve Serumlar

Günümüzde cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bileşenlerden biri olan retinol, çeşitli cilt sorunlarını hedef alır. Ancak, bu bileşenle ilgili mevcut bilgi karışıklığı pek çok kişinin kafasının karışmasına neden olmaktadır. Yine de retinol, akne, kırışıklıklar ve yaşlanma karşıtı etkileriyle tanınan en etkili ve kanıtlanmış maddelerden biridir. Bu yazımızda retinolün ne olduğundan başlayarak, cilt yüzeyinde nasıl etki gösterdiğine, hangi cilt sorunları için daha etkili sonuçlar verdiğine ve retinolün nasıl kullanılması gerektiğine kadar her yönüyle ele aldık. Ayrıca çeşitli formülasyonlar içerisinde yer alan en iyi retinol ürünlerini de sizler için derledik. İşte retinol ile ilgili bilmeniz gereken her şey…

Retinol Nedir?

Retinol, A vitamininin bir türevi olarak özellikle yaşlanmanın etkilerini geciktirmek için kullanılan bir retinoiddir. Birçok kişinin retinolün ana işlevinin eksfoliasyon olduğunu düşünmesine rağmen, aslında retinol bir antioksidandır. Retinol içeren bir ürün kullandığınızda, ürünün ciltte etkili olabilmesi için iki aşamadan geçmesi gereklidir: bunlar sırasıyla retinaldehit ve retinoik asittir. Retinoik asit, retinolün cilde etki edebilmesi için gerekli olan aktif formdur ve retinol retinoik asite dönüşerek cildin içindeki ve altındaki hücrelere nüfuz eder ve bu hücrelerin davranışlarını etkilemeyi hedefler. Tretinoin olarak da bilinen retinoik asit formu yalnızca doktorlar tarafından verilen reçeteli bir ilaçtır. Bunun yanı sıra kozmetik ürünlerde kullanılabilen çeşitli retinol türevleri de bulunmaktadır; bunlar arasında retinyl palmitate, retinyl acetate, retinyl linoleate, retinol ve retinal yer alır.

Retinol Hangi Cilt Problemlerine İyi Gelir?

Hemen hemen herkesin retinol kullanımının faydalarından bahsettiğini duymuşsunuzdur ve aslında bu bilgi oldukça doğrudur. Retinoller cildin hücre dönüşümünü artırarak kolajen sentezini destekler ve cildin kendi kendini yenileme süresini, genellikle 28 gün olan süresini hızlandırır. Bu nedenle retinol, birçok farklı sorunu hedefleyen bir bileşen olarak bilinir.

Retinol, akne tedavisinde, cilt dokusunun iyileştirilmesinde, cilt aydınlatmada ve lekelerin görünümünü azaltmada da kullanılmaktadır. Retinolün ciltte kolajen üretimini artırması, yaşlanma karşıtı etkilerinin yanı sıra cilt dokusunu da iyileştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, ciltteki yağ üretimini azaltarak gözeneklerin tıkanmamasını sağlayarak akne oluşumunu da engeller.

Buna ek olarak, bir antioksidan olan retinol, güneş ışınlarının ciltte sebep olduğu hasarlara karşı oldukça etkilidir ve bu tür hasarların oluşturduğu cilt lekelerinin görünümünü azaltır. Ancak her zaman güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanmak öncelikli bir tercih olmalıdır ve retinol kullanırken güneş kremi uygulamanıza da büyük özen gösterilmelidir.

Retinolün Yan Etkileri Nelerdir?

Bazı durumlarda retinol ciltte kuruluk, soyulma ve tahrişe neden olabilir. Egzama, rosacea veya aşırı hassasiyet yaşayan ciltlerde daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Eğer bu tarz cilt sorunlarınız varsa, retinol içeren ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir. Retinol kullanırken cildinizi iyi bir şekilde hazırlayıp nemlendirmezseniz ve ilk kez kullanıyorsanız, cilt kuruluğu, kızarıklık, soyulma ve tahriş gibi yan etkilerle karşılaşmanız mümkündür.

Bu nedenle, retinol kullandığınız gecelerde, cildinizin nemlendiğinden emin olun ve retinol sonrası yoğun bir nemlendirici ile rutininizi tamamlayın. Retinol kullanmadığınız günlerde ise, eğer hala bir hassasiyet yaşıyorsanız, cildinizi sakinleştiren cilt bakım ürünleri kullanarak hassasiyeti azaltmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, retinolün topikal kullanımıyla ilgili olarak, hamile kadınlar ve emziren anneler için henüz kesin bir bilgi bulunmamaktadır, ancak doktorlar bu konuda daha ihtiyatlı davranmayı önermektedir.

Retinol Nasıl Kullanılır?

Retinol kullanımına başladıktan sonra etkileri genellikle altı ila sekiz hafta içinde gözlemlenmeye başlanır. Cilt bakımının süreklilik ve sabır gerektirdiğini bilseniz de, retinol kullanırken cildinizde meydana gelen değişiklikleri görmek için biraz daha sabırlı olmanız önemlidir. Retinol kullanımına yeni başlıyorsanız ve cildiniz hassas ise, ilk başlarda cildinizin daha da hassaslaştığını hissedebilirsiniz. Ancak bu süreçte endişe duymadan kullanmaya devam etmeli ve cildinizi yeterince sakinleştirip nemlendirmeye özen göstermelisiniz. Cildiniz çok hassas değilse bile, retinol kullanırken dikkatli ve özenli olmanız faydalı olacaktır.

Dermatologlar ve cilt bakım uzmanları, cildin retinole uyum sağlaması için oflanan süreyi önemle vurgular. Daha önce belirttiğimiz gibi, retinolün etkilerini görmek bir buçuk ila iki ay sürebilmektedir. Özellikle retinol kullanmaya başladığınız ilk iki haftada, ürünü haftada sadece bir kez kullanmalısınız, üçüncü hafta iki kere ve cildiniz retinole alıştığında, uygulama günleri arasında bir gün boşluk bırakıp haftada dört veya beş gece kullanabilirsiniz. Ancak retinol kullanırken, cilt bakım rutininizin sade olmasına ve cildinizi nemlendirmeye özen göstermeye dikkat edin; yüzünüze uygulayacağınız ürün miktarının bir bezelye tanesi büyüklüğünü geçmemesine özen gösterin.

Hangi Retinol Ürününü Kullanmak Daha Uygundur?

Çoğu retinoid türevi, güneş ışığına karşı hassasiyet göstermektedir; bu yüzden ışık geçirmeyen, opak ve iyi kapanabilen ambalajlarda üretilmektedir. Retinoid içeren ürünler genellikle krem, jel, serum, losyon ve sprey gibi çeşitli formlar halinde bulunur. Genel olarak, jel ve sprey formundaki ürünlerin cildi kurutma etkisi olabilmektedir; bununla birlikte, losyon, serum ve krem formundaki ürünlerin cildin nemlendirilmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Cilt tipinize uygun olan ürünü seçmeniz önerilir.

Retinoid içeren ürünlerin formu kadar, içerdiği retinoid bileşeninin oranı da son derece önemlidir. Eğer retinolü ilk kez kullanıyorsanız ve egzama veya rosacea gibi cilt problemleriniz varsa, %0.01 ile %0.03 arasındaki konsantrasyonlara sahip ürünleri tercih etmeniz önerilir; bu sayede retinolün cildinizde oluşturabileceği hassasiyeti minimum seviyede tutabilirsiniz. Eğer üç ila dört ay arası en düşük yüzdelerde bir ürünü kullanırken herhangi bir hassasiyet yaşamazsanız ve bu düşük konsantrasyon cildinize etki etmiyorsa, %0.04 ile %0.1 arasında orta derecede retinol içeren ürünleri deneyebilirsiniz. Son aşamada, %0.3 ile %1 seviyesinde olan yüksek derece retinol ürünlerine geçmeyi düşünebilirsiniz. Ancak, kullanılan retinol seviyesinin artışı, ciltte ciddi hassasiyetler oluşturabileceği için, etkili bir ürün kullanıyorsanız seviye artırmaya gerek olmadığını unutmamalısınız.

Farklı Formlarda Retinol İçeren En İyi Ürünler

Pixi – Retinol ve Yaseminli Yüz Temizleyici

Nip+Fab – Retinol Fix Tonik

Kiehl’s – Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

L’oreal Paris – Revitalift Lazer Retinol Gece Serumu

StriVectin – Advanced Retinol Concentrated Serum

Retinol içeren

La Roche Posay – Redermic Retinol

Retinol içeren

Murad – Renewing Göz Kremi

Retinol içeren

Skinceuticals – Retinol %0,3 Gece Kremi

Retinol içeren

Dermalogica – Overnight Retinol Repair

Retinol içeren

Günlük rutininizde olmasını isteyeceğiniz yaşlanma karşıtı serumlar.

Hızlı ve etkili: En iyi kırışıklık karşıtı göz kremleri.