Listeler

Dünyanın En Güzel Kütüphanelerini Ziyaret Etmeye Hazır Mısınız?

“Dünyanın kütüphanelerini keşfetmek istiyorum” diye iç geçirip duruyoruz, değil mi? Bu kütüphanelerin etkileyici mimarileri ve organize olmuş bilgileri, gördüğünüzde sizi oldukça heyecanlandırabilir. Bu yüzden, göz alıcı mimarilere ve dünyaca ünlü eserleri barındıran kütüphanelere dair bir derleme yaptık. Buyurun, dünyaya nam salmış bu muhteşem kütüphaneleri birlikte keşfedelim.

Koleksiyonları, kitapları, tarihi ve kültürel sergileriyle ünlü kütüphanelere birlikte göz atalım.

George Peabody Kütüphanesi (Baltimore)

George Peabody Kütüphanesi, katedral havasında bir gezinti sunarak sizi etkisi altına alır. Bu kütüphane, 18. ve 19. yüzyıldan kalma nadir eserleri barındırıyor. Ayrıca bu muhteşem mekânda düğün düzenlemeniz mümkün, ancak bunun için ya kraliyet ailesinden olmalısınız ya da multimilyarder bir konumda bulunmalısınız.

Trinity College Kütüphanesi (Dublin, İrlanda)

200 binden fazla eseri ve 300 yılı aşkın geçmişiyle Trinity College Kütüphanesi, İrlanda’nın ulusal hazinesi olarak tanımlanır. Binlerce yıllık el yazması eserler de burada bulunan kütüphane müzesinde göz önündedir.

Johannine Kütüphanesi (Coimbra, Portekiz)

Üniversite kütüphanesi olarak anılan Johannine Kütüphanesi, Portekizli sanatçılar tarafından süslenmiş ve dekore edilmiştir. Barok tarzındaki bu yapı, ulusal miras olarak kabul edilen anıtları da barındırmaktadır. İç dizaynı sizi derinden etkileyebilir.

Old Bodleian Kütüphanesi (Oxford, İngiltere)

1600’lü yıllara kadar uzanan tarihi ile Old Bodleian Kütüphanesi, Avrupa’nın en eski ve dünya çapında tanınmış kütüphanelerindendir. 12 milyondan fazla eseri bana sahip bir kütüphane olarak kabul edilen bu mekan, aynı zamanda İngiltere’nin en büyük ikinci kütüphanesi konumundadır. Son dönemlerde, eserlerin kaybolabileceği endişesiyle bu eserlerin kopyalanması işlemleri yapılmaktadır.

Stuttgart Şehir Kütüphanesi (Stuttgart, Almanya)

Tamamen beyaz renkle tasarlanmış bu modern kütüphane, yalnızca raflarındaki ciltlerce kitaplarla süslenmiştir. Ayrıca, binanın cephesine yerleştirilen cam tuğlalardan süzülen gün ışığı, Stuttgart Şehir Kütüphanesi’nin çekiciliğine büyük katkı sağlamaktadır. Kütüphane içerisindeki ilginç bir detay ise 7/24 açık olan özel bir bölümün kitap severlere sunulmasıdır!

Morgan Kütüphanesi (New York)

1906 yılında ünlü finansör John Pierpont Morgan’ın kitap ve müze koleksiyonculuğunu bir araya getirerek kütüphaneyi kurması, ziyaretçilerin bu mekâna teşekkür duymalarını sağlıyor. Morgan Kütüphanesi’nde araştırmalarınızı gerçekleştirebilir, kafesinde dinlenebilir ve ücretsiz internet hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Avusturya Milli Kütüphanesi (Viyana, Avusturya)

Dünyanın en tanınmış kütüphanelerinden biri olan Avusturya Milli Kütüphanesi, 16. yüzyılda İmparatorluk Sarayı için inşa edilmiştir. İçeri girdiğinizde, kütüphanenin dekorları ve mimarisi sizi büyüleyebilir, özellikle de Prens Eugene’in kendi talimatıyla yaptırdığı bölümü oldukça etkileyici bulabilirsiniz.

Vasconcelos Kütüphanesi (Mexico City, Meksika)

Meksika’da yer alan Vasconcelos Kütüphanesi, bilgiyi ve kültürü bir araya getiren yüzlerce eseri içinde barındıran bir mekandır. Dönemin devlet başkanı Vicente Fox, kütüphanenin inşası ve açılışı için çaba sarf edip, bu dünyaca ünlü kütüphaneyi Meksika’ya kazandırmıştır.

Tianjin Binhai Kütüphanesi (Tianjin, Çin)

Çin, modern mimarisi ve teknolojisini kullanarak en göz alıcı kütüphanelerden birini inşa etmiştir. Dikkat çekici bir orta alanı olan bu kütüphane için “Göz – The Eye” adını taşıyan bir aydınlatıcı kullanılmıştır. Ayrıca, 12 milyon eseri barındırma kapasitesine sahip olan Tianjin Binhai Kütüphanesi, çalışma odaları, toplantı odaları ve ses dinleme odaları ile donatılmıştır. Gerçek bir yaşam alanı olarak tanımlanabilecek bu kütüphane ziyaret edilmeye değerdir.

Admont Manastır Kütüphanesi (Admont, Avusturya)

Dünyanın en güzel ve en büyük manastır kütüphanesi olarak kabul edilen Admont Manastır Kütüphanesi’nin tarihi 1200’lü yıllara dayanır. Kütüphane, 1776 yılında aktif hale gelmiş olup, içinde el yazması eserler, freskler, heykeller ve çok sayıda nadir objeyi barındırmaktadır. Avrupa’daki bu ünlü kütüphaneyi kesinlikle keşfetmenizi öneririz; ayrıca burada işlevsel bir müze bölümü de bulunmaktadır.

Kongre Kütüphanesi (Washington, D.C.)

Adından da anlaşılabileceği üzere bu kütüphane, iş ve kongreler için ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Dünyanın en büyük ve önemli kütüphanelerinden biri olan Kongre Kütüphanesi, Washington’da, ABD’nin ulusal kütüphanesi olarak da bilinen en eski federal kültür yapısıyla yapılandırılmıştır.

Rusya Devlet Kütüphanesi (Moskova)

Sayılamayacak kadar çok eseri içinde barındıran Rusya Devlet Kütüphanesi, dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesi olma özelliğine sahiptir. İçinde 43 milyonun üzerinde kayda yer veren bu kütüphane, aynı zamanda 1922 ile 1991 yılları arasında Sovyetler Birliği’nde basılan tüm eserlerin birer kopyasını içermektedir.

OnlineYaşam

Yaşamın "online" hali