Oyun

GDC 2025’te Oynadığım En Şaşırtıcı Oyun: Ateşin Kılıçları

GDC 2025’te Blades of Fire demosuna çok hevesle, büyük beklentilerle girmedim. Çıktığımda ise buna karşılık büyük bir heyecanla ayrıldım.

Henüz Blades of Fire‘ı duymadıysanız, bu MercurySteam tarafından geliştirilen yeni bir aksiyon oyunu. Özellikle Metroid Dread ve Castlevania: Lords of Shadow oyunlarıyla tanınan bu stüdyonun imzasını taşıyor. Oyun mekanikleri biraz Souls tarzı bir his verse de, dövüş sistemi açısından diğer aksiyon oyunlarından net bir şekilde ayrılıyor. Oyuncular, kendi silahlarını oluşturmak ve topladıkları kaynaklarla bunları onarmak zorundalar ve düşmanlara nasıl ve nereden saldıracakları konusunda çok dikkatli olmalılar.

Kontroller başlangıçta biraz garip gelse de, Blades of Fire bana GDC 2025’te yaşadığım en eğlenceli anları sundu. Eğer tür sıradanlıklarının dışına çıkan cesur hamleler yapan aksiyon oyunlarını seviyorsanız, Blades of Fire radarınıza girmeli. Bu oyun, birkaç ay içinde piyasaya sürüldüğünde insanları şaşırtma potansiyeline sahip.

Yeni bir dövüş mekanizması oluşturmak

Demo sırasında, kötü bir kraliçe tarafından kontrol edilen bir köydeki askerlerin ve dev bir trolün üstesinden geldim. Yüzeysel olarak bazı Souls gibi unsurlar görünse de, düşmanların vurduğu hasar, seviye tasarımı ve öldüğümde önemli bir şey düşürmem gibi durumlarla karşılaşmama rağmen, Blades of Fire artırılmış pek çok benzersiz oyun mekanizması sunuyor, bu yüzden tam olarak bir Souls benzeri olarak adlandırmam.

Bu belirgin özelliklerin hepsi, oyuncunun kullandığı silahlara bağlı. Bir düşmanla savaşmaya girdiğimde, hafif veya ağır saldırı butonlarına yüklenmek zorunda kalmadım. Bunun yerine, dövüş yönsel olarak planlandı; düşmanların başını, gövdesini veya yanlarını hedef alarak kontrol cihazımdaki butonlara basabiliyordum. Ayrıca, düşmanları kesip kesmeyeceğime ya da bıçakla mı saldıracağıma da karar verebiliyordum; bu da saldırı animasyonunu ve verdiğim hasarı değiştirebiliyordu.

505 Games

Bu yönsel saldırı sistemi, her dövüşü biraz bir bulmaca haline getiriyor, çünkü düşmanlara odaklanmak, zaaflarını görmek ve buna göre saldırmak zorundaydım. Düşmanlar, sürekli aynı bölgeye saldırdığımda blok yapıyordu, bu nedenle saldırılarımı değiştirmem de gerekiyordu. Bu kontrol şemasına alışmak biraz zaman alıyor, ama demo sırasında sonlarına doğru alışmaya başladıkça, Blades of Fire ile oldukça eğlenceli anlar yaşadım. Bu, oynadığım en farklı dövüş mekanizmasından biri oldu, aynı zamanda For Honorda olduğu gibi.

Oyuncular, düşmanları yenerek kaynak elde ediyor ve bu kaynakları oyundaki ocaklarda silahları onarmak için kullanabiliyorlar. Ayrıca, The Forge’e geri dönebilir ve bir silahı sıfırdan oluşturmak için bir zanaat minigame’i oynayabilirler. Demo sırasında, Basher adı verilen bir çekiç yapmayı seçtim ve ardından büyük bir kısmını düşmanların kafasında bu çekiçle vurmakla geçirdim.

Blades of Fire'da bir silah yapımı.
505 Games

Bu oyun sistemleri, genellikle oyunlarda nadiren karşılaştığım bir şekilde, silahlarıma değer vermemi sağladı; eğer efsanevi ya da egzotik bir parça değillerse pek bir şey hissetmem. Onları yaptım, isimlendirdim ve onlara aktif olarak dikkat etmem gerekiyordu. Ayrıca, öldüğümde onları kaybetmek de çok daha acı verici bir durumdu. Kaybettiğim bir silahın, ölmenin bedeli olması ve geri alabilmek için mücadele etmem geremesi, her ölümden sonra sadece bir para birimi ya da kaynak toplamakla olandan çok daha kişisel bir bağ kuruyor.

Tüm bu yönleriyle, Blades of Fire beni GDC 2025’te başlattığım beklemediğim bir aksiyon oyunu türüne taze bir bakış açısı sunuyor. Anında, en çok beklediğim oyunlardan biri haline geldi ve Blades of Fire piyasaya sürüldüğünde bu sistemlerin nasıl bir maceranın içine gireceğini görmek için sabırsızlanıyorum.

Blades of Fire 22 Mayıs’ta PC (Epic Games Store’a özel), PS5 ve Xbox Series X/S için piyasaya sürülecek.