
Donkey Kong Bananza İncelemesi: 3D Platformer Dünyasında Yeni Bir Dönüm Noktası
Donkey Kong Bananza
MSRP $69.99
“Donkey Kong Bananza, 3D platformer kurallarını cesurca altüst eden bir deneyim.”
Artılar
- Yıkıcı oyun dinamikleri son derece tatmin edici
- Geleneksel 3D platformer düşüncesini altüst ediyor
- Basit ama dokunaklı bir hikaye
Eksiler
- Oyunun sonlarına doğru formülize olmaya başlıyor
- Bazı dönüşümler ve yetenekler gereksiz görünüyor
Başlangıç ekranından itibaren, Donkey Kong Bananza, normal 3D platformer kurallarını takip etmeyeceğini açıkça belli ediyor. Geleneksel bir menüyle değil, bir kaya duvarıyla ve ardımda gelen “saldır” diyen bir düğmeyle karşılanıyorum. Bananza sürekli olarak bu düşünce yapısını aklımda tutmayı ve kurallara uymamayı ödüllendiriyor.
Beklenen 3D platformer Mario oyununun yerine, Nintendo, Donkey Kong Bananza ile daha riskli bir yola girmeyi tercih etti. Bu oyun, modern bir 3D platformer toplama oyununa dönüştü ancak Mario’nun gölgesinde kalmayı istemiyor. Donkey Kong, kendine özgü bir oyun formülünü tanımlamak için nihayet çıkış yapıyor. Bu, Bananza‘nın teşvik ettiği, neredeyse sınırsız yıkım yoluyla ortaya çıkıyor. Bu anlamda, oyun türünün geleneklerini yıkıp yeni bir şey inşa etme çabası içinde gibi görünüyor.
Sonuç, birazcık zaman almasına rağmen kendini bulduğunda, farklı olmaktan çekinmeyen bir deneyim sunuyor. Bananza, kabuğunu kırıp kendine özgü yönlerini keşfetmeye hazır olduğunda, kendini dışa vurmanın neden değerli olduğunu gösteren göz alıcı bir örnek sunuyor. İlk izlenimi mükemmel olmasa da, ilk bakışta görüldüğünden daha derin bir deneyim barındırıyor.
Ayrıntılara Girelim
Donkey Kong Bananza için kurulum, 3D platformer standartlarına göre bile hafif geliyor. DK, muzları seven bir madenci ve VoidCo adında kötü bir şirket, bu muzları alıp gezegenin çekirdeğine gitmekte. Pauline’i kurtardıktan sonra, görev onunla birlikte çekirdeğe gitmek oluyor; çünkü orada her arzunun gerçekleşeceği söyleniyor.
Pauline, sesinde daha güvenli hale geldikçe, Bananza da 3D platformer kurallarını altüst etme konusunda kendine güveniyor.
Bu, size bir hedef ve mücadele bekleyebileceğiniz bazı düşmanlar sunuyor ancak bunun ötesinde bir motivasyon pek yok. Üç yeni düşman, oyunun yarısına kadar sadece engeller gibi; bir seviyenin sonunda karşınıza çıkan karton kesimler gibi hissettiriyor. Ama onların amacını çok uzun süre anlamadığım için, neyin tehlikede olduğunu bilmeden ilerledim. Bu, ekosistemlere verdiğim zarar düşünüldüğünde önemli bir bağlam eksikliği. Oyunun mekaniği ve DK ile Pauline arasındaki ilişkinin üzerinde yoğunlaşmayı hedeflemiş olsa bile, eksikliği hissediliyordu.

Pauline, Bananza‘nın gerçek kalbidir. Tanıtımlarda gizemli bir karakter olarak tanıtıldı; fakat çok geçmeden, şarkı söyleme yeteneklerini DK’ya katıyor. Onun kayalık kabuğundan çıkması, Pauline’in hikayesinin sadece başlangıcıdır. Şarkı söylemeyi sevmesine rağmen, başkalarının önünde yapma konusunda tereddüt yaşıyor. Onun sesi, DK’nın yeni Bananza formlarını aktif hale getirmesi için gerekli, böylece onu konfor alanından çıkardı. Bu, ince bir karakter gelişimi; ancak Bananza‘nın tamamıyla uyumlu olan temanın bir yansıması. Pauline, sesinde daha güven kazandıkça, Bananza da 3D platformer kurallarını altüst etme konusunda kendine daha fazla güveniyor.
Biraz Daha Derine İnelim
Donkey Kong Bananza‘nın her seviyesini parçalamak son derece tatmin edici; ancak yıkım öğeleri, seviyelerin tasarımında köklü bir değişiklik gerektiriyor. Elbette, oyunu tamamen düzleştirmemi engelleyen sınırlar var ve yıkım gücümü kısıtlayan bazı bölümler de bulunuyor; fakat bu, oyuncuları mekanikleri yeni yollarla kullanmaya teşvik ediyor. İlk örnek, normalde kıramadığım bir metal döner kap. Bu kapı için sıradan bir platform engeli gibi beklemeyi seçebilir ya da duvarları, zemin veya tavanda yıkarak bypass edebilirim. Eski tarz aşamalardan bile, taze bir yaklaşım ödüllendiriliyor. İlk 2D fıçı seviyemde, tamamen tesadüfen kayalık duvarlara nişan almam gerektiğini anladım; etrafında gezmek yerine içeri doğru ateş etmeli idim. İşte bu tür anlar, Bananza‘nın en iyi yaptığı şey.
Donkey Kong Bananza, seviyelerin tasarımında köklü bir değişiklik gerektiriyor.
Ne yazık ki, Bananza, oyunculara daha fazla oynama aracı sunmaya başlamak için biraz fazla süre alıyor. İlk birkaç aşama, kazma, kırma ve taş fırlatma konularında yaratıcı dönüşümler sunmuyor. Ancak, bu, büyük bir resmin küçük bir ayrıntısı; çünkü Donkey Kong Bananza dev bir oyun. Her seferinde sona yaklaştığımı düşündüğümde, yeni bir seviyeye, mekaniğe ve yüzlerce kolektiblenin tanıtımına tanık oluyorum. Mekanik olarak biraz uzun sürüyor ama kesinlikle formülize olmakta. Sadece birkaç istisna dışında, her seviyede bir kayıt bulma (genellikle birkaç parçaya bölünmüş), yerel bölgeyi tehdit eden VoidCo makinelerini kırma ve birkaç boss ile karşılaşma gereksinimi tekrarı sıkıcı hale getiriyor. Bunlar farklı sıralarda yapılsa da, tekrarlar yavaş yavaş can sıkıcı hale geliyor.
Şans eseri, Bananza, hızlıca bitirilecek bir oyun değil. Bir seviyede ilerlemeye kararlı olduğumda bile, gizli bir muz, bir meydan okuma seviyesi, bir hazine sandığı ya da çevresel bir bulmaca dikkatimi çekiyor. Donkey Kong 64, etkileyici bir koleksiyon sayısına sahip olarak ünlendi, ancak Bananza bu oyunu geride bırakıyor. Buradaki fark, toplama türlerinin ve kullanım yollarının uygun bir şekilde sınırlanmış olması. Muzlar seviye atlamak için, fosiller kıyafet almak için ve altın eşyalar için; bu kadar. Bu, Odysseyden en doğrudan aktarımdır ve Bananza‘nın en güvenli hisseden bölümü. Hatta seviye atladığınızda açtığınız yeni yetenekler de çok heyecan verici değil; birkaç tanesi yeni hareket getirirken, diğerleri sadece istatistik artışları sağlıyor.

Başlıca Bananza dönüşümleri, tanıtımda ne kadar çok vurgulansalar da, pek kullanılmıyor; bazıları ise genel oyunda kullanmak için çok spesifik görünüyor. Yumruklarımı güçlendiren goril dönüşümü her zaman faydalı, ancak belirli yüzey türlerinde koşan zebra dönüşümünü kullanmak pek gerekmedi. Her Bananza formunu daha iyi anlamanızı sağlayan meydan okuma sahneleri var, ancak onları deneyimlemek için bulmanız gerekiyor.
Donkey Kong Bananza, kolayca bir Mario oyunu gibi yeniden şekillendirilebilirdi; ancak Nintendo, daha riskli bir yolu seçti. Geçmiş 3D platformer yapısına benzerlik taşısa da, Bananza ile etkileşimim, türün bir dekontrüksiyonu gibi hissettiriyordu (sözün gelişi). Aşina olduğum temel yapıya çok sadık kalınmış olsa da, Bananza yıkıcı sistemlerini kullanmanın akıllıca ve benzersiz yollarını keşfederek kendine güvenen bir platformer sağlıyor.
Donkey Kong Bananza Nintendo Switch 2 üzerinde test edilmiştir.