Oyun

2025’te Hangi Konsol Sahip Olunmaya Değer? Switch 2 mi, PS5 mi?

Switch 2’den önce PS5 ve Xbox Series X arasında güç açısından oldukça sıkı bir rekabet vardı. Ancak Nintendo, piyasadaki en güçlü konsolunu tanıtıyor ve bu, mevcut pazar lideriyle rekabet edebilecek gibi görünüyor. Switch 2 ile Switch arasında belirgin bir kazanan çıkıyor ama bu yeni hibrit sistemi Sony’nin ev konsoluyla karşılaştırınca işler biraz karmaşıklaşıyor. Bir sistemi satın almanın sadece teknik özelliklerle alakalı olmadığını, kontrol cihazları, mevcut ve gelecekteki oyunlar ve en önemlisi fiyat gibi faktörlerin de etkili olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, 2025’te hangi konsolu (Switch 2 veya PS5) satın almanız gerektiğini anlamak için ikisini her kategoride karşılaştırıyoruz.

Elinizde taşınabilir oyun konsolları varsa, Switch 2 ile Steam Deck’i de bu şekilde karşılaştırdık.

Switch 2 vs. PS5 teknik özellikleri

Nintendo Switch 2
PlayStation 5
Boyut 3.9mm kalınlık 358x216x104 mm
Ağırlık TBD 7.05 lbs
Ekran 7.9 inç, 1080p HDR, 120Hz. N/A
CPU/GPU Özel Nvidia yongası 8 çekirdekli AMD Zen 2 @ 3.5GHz, 10.28 TFLOPs, 36 CUs 2.23GHz (Değişken Frekans)
Depolama 256GB 1TB
Kablosuz Evet Wi-Fi 6
Video çıkışı 4K dokunarak HDMI ile, 1080p elde taşınabilir 4K 120Hz, 8K
Hoparlörler Stereo N/A
USB bağlantısı 2 USB Type-C portu USB-A ve USB-C
Kulaklık/mikrofon girişi Entegre mikrofonla gürültü engelleme teknolojisi, ancak yeni Pro Kontrolcü ile bir ses girişi de dahil 3.5mm stereo kontrolcü üzerinde
Oyun kartı yuvası Nintendo Switch oyun kartları Disk sürücüsü veya yalnızca dijital
microSD kart yuvası microSD Express desteği N/A
İç batarya Lityum-iyon batarya/522mAh veya ~20Whr N/A
Batarya ömrü 2 – 6.5 saat N/A
Şarj süresi TBD N/A
Piyasa sürümü 5 Haziran’da piyasaya çıkacak Şu anda mevcut

Bu iki sistemi teknik özellikler açısından karşılaştırmak biraz zor çünkü her biri özelleştirilmiş çipler kullanıyor ve Switch 2’nin içindeki parçaları tam olarak bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, docked modda 4K grafikler ve 60fps (daha düşük çözünürlüklerde 120fps) çıkışı sağlayan özelleştirilmiş bir Nvidia işlemcisi olduğu. Taşınabilir modda ise, Switch 2 1080p 60fps’e kadar çıkar ancak daha düşük çözünürlüklerde 120fps ve HDR desteği de sağlar. Bu oldukça etkileyici, özellikle de Nintendo’nun bu küçük cihazı için büyük bir güç sıçramasıdır.

Temel PS5, destekli oyunlarda 4K görseller ve 120fps’e kadar HDR çıkışı sunabiliyor. Kağıt üzerinde her ikisi de görseller ve kare hızları açısından hemen hemen aynı üst sınırları sağlıyor, ancak bir konsolun bu sayılara ulaşabiliyor olması, tüm oyunların bunu avantaja çevireceği anlamına gelmiyor. Çoğu PS5 oyunu, oyuncuların yüksek kare hızları ile daha iyi görseller arasında seçim yapabilmesi için performans ve kalite modları sunuyor, Switch 2 oyunlarında da bu tür uygulamaların başladığını görüyoruz, örneğin Metroid Prime 4: Beyond.

Boyutlar açısından ise karşılaştırmak oldukça kolay. Slim’in daha küçük boyutlarıyla bile, PS5 hala büyük bir cihaz. Bu, bazı kullanıcılar için ev konsolu olarak bir sorun teşkil etmeyebilir ancak Switch 2’nin bu kadar ince olması dikkat çekici.

Depolama alanı düşüncesi de biraz yanıltıcıdır. Kağıt üzerinde, Switch 2’nin PS5’e göre neredeyse hiçbir şeyi yok gibi gözükse de, bu durumu bağlam içinde değerlendirmek gerekiyor. PS5 oyunları düzenli olarak 100 GB’a ya da üzeri boyutlara ulaşırken, Switch 2 için çıkacak ilk oyunların çoğu 64 GB’yi aşarken, çoğunluğu 10 GB civarında kalıyor. Bu, Switch 2’nizde daha fazla oyunu standart olarak tutabileceğiniz anlamına gelmektedir, ancak her iki sistem de ek depolama alanı ile kolayca yükseltilebilir.

Switch 2 vs. PS5 tasarımı ve özellikleri

PS5 Slim, mevcut temel modeli, hâlâ tartışmalı bir tasarıma sahip. Bazıları bununla ilgilenmezken, kimileri oldukça çirkin buluyor. Switch 2’nin aksine, PS5’inizi görünmeyecek bir yeri koymakta özgürsünüz (yeterli havalandırmanın olmasına dikkat etmelisiniz) ve onu görmek zorunda değilsiniz. PS5’in içindeki özel bileşen, yükleme sürelerini neredeyse ortadan kaldıran SSD’si. Ayrıca, çevrimiçi oyun, her ay geri alınabilir oyunlar, yeni ve klasik oyunlar ve oyun akışı sunan üç katmandan oluşan bir abonelik hizmeti olan PlayStation Plus var.

Switch 2’nin PS5’e göre büyük bir avantajı var ve bu da, ister elden ister ev konsolu olarak kullanma yeteneği. PS5’in bir Portal aksesuarı var, ancak bu akış aracılığıyla çalışıyor ve bir internet bağlantısı gerektiriyor, oysa Switch 2’nizi istediğiniz her yerde oynayabilirsiniz.

Switch 2 vs. PS5 kontrol cihazları

Switch 2, yeni Joy-con kontrol cihazlarıyla birlikte geliyor ve bu kontrol cihazları sisteme bağlı veya ayrı olarak kullanılabiliyor. Eski modellerdeki HD titreşim özelliğine sahipler, ayrıca bilgisayar faresine benzer bir tarzda kullanılabiliyor. Bu, daha fazla kontrol seçeneği ve türleriyle oynamak için daha fazla yol sunuyor. Ayrıca, daha geleneksel bir kontrol yöntemi sunmak için arka tuşlar ekleyen yeni Pro Kontrolcü de mevcut. Bir diğer yenilik ise GameChat için C butonu, bu sayede çevrimiçi arkadaşlarınızla mikrofon olmadan sohbet edebiliyorsunuz.

DualSense kontrol cihazı hâlâ harika bir seçenek. HD titreşim, dinamik tetikler, entegre hoparlör ve dokunmatik yüzey içeriyor. Ancak, pil ömrü çoğu kullanıcı için hala yetersiz. Arka tuşları ekleyen daha pahalı DualSense Edge, üstelik daha kötü bir pil ömrüne sahip.

Switch 2 vs. PS5 oyunları

Bu, en öznel kategori olsa da, her iki konsol da kesinlikle hoşunuza gidecek. Her iki konsol da geriye dönük uyumlu olduğu için, zaten mevcut olan yüzlerce oyunu seçmek için bir kütüphaneniz var. Ancak, Switch 2’ye özel oyunların sayısı hala PS5’e kıyasla oldukça az.

Önceki dönemlerde, Switch’in gücündeki eksiklik nedeniyle birçok üçüncü parti oyunu kaçırdığı görüldü, ancak bu durum gelecekte böyle görünmüyor. Switch 2’ye birçok yeni oyun geliyor ve büyük yayıncıların bu kullanıcı kitlesini kaçırmak istemediği zaten belirtiliyor. Eğer sadece Sony veya Nintendo’ya özel oyunlarla sınırlı değilseniz, hiçbir sistemin oyun seçimi konusunda endişelenmenize gerek yok.

Her iki konsolun gerçekten satıcı noktası, her zaman olduğu gibi, kendi birinci tarafına ait olan özel oyunlarıdır. Mario veya Zelda oyunlarını başka bir platformda görmek imkânsızken, PlayStation bazı oyunları Nintendo için piyasaya sürmekte. Lego Horizon Adventures gibi oyunlarla bu alanda adım attı. Hangi sistemlerde daha fazla oyun göreceğiz, bunu kesin olarak söylememiz zor ancak büyük markalarının daha fazla oyun destekleyip desteklemeyeceği tahmin edilebilir.

Sonuç olarak, bu seçim, sizi daha çok Mario, Zelda, Metroid veya Pokeman’ın mı cezbettiğine ya da Intergalactic: The Heretic Prophet, Ghost of Yotei ve Horizon gibi oyunların mı çektiğine bağlı olacak.

Switch 2 vs. PS5 fiyatı

Yeni bir konsol satın alıyorsanız, disk sürücülü bir PS5 Slim size 500 dolara mal olacak veya dijital versiyonu 450 dolara alabilirsiniz.

Switch 2 ise 450 dolara satılıyor, bu da onu dijital PS5 ile benzer bir fiyata getiriyor ve bu oldukça yakın bir karşılaştırma yapmakta. Ancak, gümrük tarifelerinin belirsiz doğası göz önüne alındığında, bu fiyatların gelecekte nasıl görüneceği belli değil.






The content has been translated into Turkish while maintaining the HTML structure and overall meaning intact. The language has been adjusted to be more conversational and engaging for the readers.