Nasıl Yapılır?

Evde Yapılabilir Beton Saksılar (Kendin Yap)

Beton saksılar, evde çiçek aranjmanı yapmanın en yeni trendi. Peki, bu güzel saksıları evde yapmak hiç de zor değil desek? Beton saksı ve pratik saksı yapımı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulacaksınız!

Genellikle kaktüsler ve bonsai ağaçları için tercih edilen beton saksılar, modern ve sade dekorasyonlarıyla ofisler ve evlerde oldukça popüler hale geldi. Bahçe ve balkonlara da uyum sağlayan beton saksıların yapımı, düşündüğünüz kadar karmaşık değil.

Evde farklı bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, bitkileri beton saksılar içerisinde sergilemek harika bir seçenek olabilir. Hazırsanız, beton saksının nasıl yapıldığını anlatmaya başlıyoruz.

beton saksı
Görsel Kaynak: Air Freshener

Saksı Nasıl Yapılır?

Özgün bir tasarım ortaya çıkarmak için bazı malzemelere ihtiyacınız olacak. İlk olarak, çimento ve su alın. Ardından bu çimentoyu dökebileceğiniz bir kalıba ihtiyaç duymanız gerekiyor. Kendi kalıbınızı yapmanız da mümkün; bununla ilgili bilgiye yazının ilerleyen kısımlarında ulaşabilirsiniz.

Beton saksı kalıp modelleri çok çeşitli olup, en yaygın olanları beşgen, altıgen, kare gibi geometrik formlardır. Ayrıca meyve suyu kutusu veya bir pet bardak gibi günlük malzemelerle de kalıp yapabilirsiniz.

Dantel Detaylı Beton Saksı Yapımı

dantel detaylı el yapımı saksı
Görsel Kaynak: evenyaru

Hem şık hem de el emeği bir beton saksı ya da vazo yapmanın oldukça kolay olduğunu söyleyebilirim. Ancak süreç biraz sabır gerektiriyor çünkü çimentonun kuruması evde biraz zaman alabiliyor.

İhtiyacınız olan malzemeler;

  • Naylon dantel (Mutfak ve balkon masaları için hazırlanan masa örtülerinin uç kısımlarını kullanabilirsiniz.)
  • Karton süt ya da meyve suyu kutusu
  • Mukavva veya sunta parçaları
  • Çimento
  • Koli bandı
  • Tutkal
  • Zımpara
  • Çimento karıştırmak için kap, su ve karıştırma çubuğu

Yapılışı: 1. Adım

Şimdi evde saksı yapımının ilk adımına geçelim. Öncelikle meyve suyu ya da süt kartonumuzu ortadan ikiye kesiyoruz. Ardından, kartonun kenarlarını aşağıdaki fotoğrafta gösterildiği gibi kesiyoruz. Uzun dikdörtgen parçalar, saksının çevresini sarmak için kullanılacak, bu nedenle naylon dantelimizin boyutunu da bu ölçülerde ayarlıyoruz.

beton saksı yapımı
Görsel Kaynak: evenyaru

Dantelimizi seçerken 3 boyutlu olanları tercih etmeliyiz. Bu sayede daha belirgin desenler elde edebiliriz. Ayrıca iri desenler, dantelimizin etkisini artıracaktır.

beton saksı yapımı
Görsel Kaynak: evenyaru

2. Adım

Evde saksı yapımının ikinci adımına geçelim! Bu aşamada kartonu, onu eski haline getirip bantlayarak kapatıyoruz. Sağlam bir montaj yaptığımızdan emin olmalıyız. Eğer çimento kartonun kenarlarından ya da altından sızarsa, tasarımımız bozulacaktır; bu yüzden sağlam ve dikkatli olmalıyız.

Sonraki adımda iç kısım için bir karton veya sunta parçalarından kalıp hazırlayacağız. İsterseniz süt kartonu yerine sunta da kullanabilirsiniz, tercih tamamen size kalmış.

beton saksı yapımı
Görsel Kaynak: evenyaru

3. Adım

Süt kutusunun içine oturabilmesi için iki dikdörtgen kalıbın yerleştirileceği ve her yandan en az 2 cm boşluk kalacak şekilde bir iç kalıp oluşturmamız gerekiyor. Daha ince olursa, tasarımın görünümü istediğiniz kadar hoş olmayacaktır. Bu yüzden, kalıbın etrafında eşit ve yeterli boşluk bıraktığınızdan emin olun. Yukarıda yer alan fotoğrafta gördüğünüz gibi bu kalıbı bant ile sarıyoruz. Bu, sonraki aşamada beton içerisinde çıkarmayı kolaylaştıracaktır.

beton saksı yapımı
Görsel Kaynak: evenyaru

Ve kalıplarımız hazır. Böylece beton saksı kalıbı nasıl yapılır sorusuna da bir yanıt vermiş olduk. Dilerseniz iç ve dış kalıpların şekillerini altıgen ya da üçgen gibi farklı formlarda da oluşturabilirsiniz.

4. Adım

Sonrasında çimentomuzu uygun bir kıvama gelene kadar hazırlıyoruz. Yukarıda gösterildiği gibi önce bir miktar çimentoyu kartonun dibine döküyoruz. Ardından iç kalıbımızı yerleştiriyor ve etrafına çimento dökmeye devam ediyoruz. Üstüne bir ağırlık koyarak bırakıyoruz; bu ağırlık iç kalıbın içerisine de baskı yapıyorsa daha iyi olacaktır.

Önemli not: Asla sıvı veya toz haldeki çimento parçalarını lavabo ya da tuvalet giderine dökmeyin. Aksi takdirde beton, katılaşarak giderleri tıkayabilir ve borularınıza zarar verebilir.

İşte beton saksı yapımı bu kadar pratik. Eğer daha büyük bir beton saksı yapmak isterseniz, iç kartonun boyutunu da ona uygun şekilde ayarlamalısınız.

beton saksı yapımı
Görsel Kaynak: evenyaru

5. Adım

Ve evde saksı yapımının son aşamasına geldik! Çalışmamızı en az 1 gün bekletiyoruz. Ardından nazikçe dış kartonu yırtıyoruz. İç kalıbı çıkarmadan önce bir gün daha bekliyor ve sonra onu da çıkarıyoruz.

beton saksı yapımı
Görsel Kaynak: evenyaru

Son olarak, saksımızın üst kısmını zımparalayarak düzeltiyoruz. İçerisine istediğiniz çiçeği, mumu veya kalemleri yerleştirerek farklı amaçlarla kullanabilirsiniz.

Ek olarak, buruşturulmuş plastik bardaklar da sıkça kullanılır. Bu yöntemle plastik bardakları iç içe geçirerek saksı yapmak da mümkündür. Bir diğer popüler yöntem ise eldiven saksısıdır.

İlk olarak, plastik eldivenin içerisine çimento doldurulmakta, ardından istenilen şekil verilerek tamamlama işlemi gerçekleştirilir. Hayal gücünüzü zorlayarak daha birçok alternatif üretebilirsiniz.

Satın Alabileceğiniz El Yapımı Beton Saksılı Çiçek Aranjmanları

1-)

Diverse farklı baskılarla süslenmiş beton saksılardan en çok beğendiğiniz tarzı seçebilirsiniz. İlginç tasarımıyla bu ürün, evinize farklılık katacaktır.

2-)

Eğer sade bir saksı istemiyorsanız ancak abartı da olmasın diyorsanız, üstünde yapıştırılmış yıldız detayı bulunan bu saksı tam size göre.

3-)

Beton saksılar, özel günler için de çeşitli tasarımlara sahip. Anneler Günü, annenizin doğum günü veya onu mutlu etmek istediğiniz herhangi bir gün için tercih edebilirsiniz. Bu ürün tek tıkla kapınıza gelecek!

4-)

Bu saksı ise harf detayıyla özelleştirildi. Farklı simgeler ve harflerle süslenmiş beton saksı içerisindeki kaktüsleri sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

5-)

Bazen çiçekler de saksılarının tamamlayıcısıdır. Bu tasarım o şekilde; ananas baskısıyla süslenmiş saksıya ekilen kaktüs, ananasın yeşil saplarına benziyor, değil mi?

6-)

Adeta bir kitabın ortasına yerleştirilmiş bir sukulent tasarımı sizleri bekliyor. İlginç saksı tasarımları arasında bu ürün de sevdiklerinizi mutlu edecek. Hazırladığınız saksıları istediğiniz gibi renklendirebilir, üzerine çeşitli yazılar ve simgeler çizebilirsiniz.

7-)

Bir önceki tasarımın renksiz versiyonunu da tercih edebilirsiniz. Bu, tamamen sizin zevkinize ve çiçeğin yer alacağı ortamın dekorasyonuna bağlı bir seçim.

8 -)

Daha renkli bir saksı isterseniz, yaptığınız saksıyı istediğiniz renk ve desenlerde boyayabilirsiniz. Tamamı ya da bir kısmı boyanmış saksılar, bulundukları mekanlara ve içerdikleri çiçeklere ahenk katabilir. Yukarıda gördüğünüz örnek, altın sarısı renge boyanmış.

Siz de kendinize veya sevdiklerinize farklı şekillerde beton saksılar hazırlayıp rengarenk çiçeklerle bu saksıları bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz. Eğer bunlarla uğraşmaya vaktiniz yoksa ya da yapımını tercih etmiyorsanız, ÇiçekSepeti‘nin özel tasarımlarına göz atabilir, diğer kendin yap blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.