Nasıl Yapılır?

Evde Uygulayabileceğiniz 8 Yaratıcı Geri Dönüşüm Projesi (DIY)

Dünya üzerindeki pek çok kaynak sınırlıdır ve bu nedenle bu kaynakların etkili bir şekilde kullanımı büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde, gelecekte bu kaynakların tamamını kaybetme riskimiz bulunuyor… Ekonomiden çevreye, toplumsal yaşamdan modaya kadar tüm alanlarda artan sürdürülebilirlik anlayışı, yaşam biçimimizin vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Peki, “Sürdürülebilirlik adına ne yapabilirim?” diye soruyorsanız, cevabı oldukça basit; geri dönüşüm! Kaynaklarınızı daha verimli kullanabilmenize olanak tanıyacak geri dönüşüm önerilerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ev ve iş yerlerinde kullanılan malzemeler genellikle doğada çok uzun sürede yok olan materyallerden üretilir. Bu nedenle, kullanmadığınız veya işe yaramadığını düşündüğünüz ürünleri atarken bir kez daha düşünmelisiniz. Örneğin, cam doğada bozulabilen bir madde olsa da, bu süreç yaklaşık olarak 4000 yıl alır. Yani attığınız her cam ürün, çevreye ve doğaya ciddi zararlar verebilir. Ancak cam ürünleri atmak yerine sosyal projelerle geri dönüşüme kazandırabilir ve hem doğaya hem de ev ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz.

Geri Dönüşüm Projeleri

Şimdi, yaşam alanlarınızda uygulayabileceğiniz geri dönüşüm projelerine birlikte göz atalım.

1-) Cam Kavanozlardan Saksı

Geri dönüşüm - Cam kavanozdan saksı
Cam kavanozlar, bitkiler için harika saksılara dönüşebilir.
Görsel kaynak: Pinterest

Bitkiler, yaşam alanlarının daha çekici ve yaşanabilir hale gelmesini sağlayan canlı unsurlardır. Estetik açıdan hoş görünmelerinin yanı sıra ihtiyacımız olan oksijeni de sağlıyorlar. Hatta bazı bitkiler, ortamdaki havayı da temizliyor. Ancak çeşitli petrol türevlerinden yapılan plastik saksılar, çevreye son derece zarar vermektedir. Atıldığında veya kullanılmadığında doğada çözünmezler. Bunun önüne geçmek ise oldukça kolay… Kullanmaktan vazgeçtiğiniz cam kavanoz ve şişeleri birer saksıya dönüştürebilirsiniz! Birçok bitki için delikli saksılara ihtiyaç duyulsa da sukulentler buna ihtiyaç göstermez. Tek yapmanız gereken, cam kavanozların tabanına küçük taşlar yerleştirip, üzerine toprak eklemek. Bu sayede toprağın hava almasını sağlarken, fazla sulamayı da önlemiş olursunuz. Ayrıca, cam kavanozları farklı renklerle boyayarak dekorasyonunuza şıklık katabilirsiniz.

2-) Baharatlar İçin Özel Şişeler

Geri dönüşüm - baharatlık
Kullanılmayan cam şişeler, birçok alanda değerlendirilebilir.
Görsel kaynak: Pinterest

Cam şişelerle işimiz bitmedi… Boyutları küçük olan, “Bunun neye yarayacağı” diye düşündüğünüz cam şişeleri, birçok alanda değerlendirebilirsiniz. Baharat, kahve, süt tozu ve şeker gibi ürünleri depolamak için bu şişeleri baharatlık olarak kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şişelere uygun mantar tıpa bulmak. Böylece hava almadığı için baharatlarınızı güvenle muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca, bu tarz şişeleri bir araya getirip set haline getirerek rustik bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. Büyük cam şişeleri ise (içecek şişeleri vs.) mantar tıpa kullanarak baklagiller için depolama aracı haline getirmek de mümkündür.

3-) Eski Fincanlardan Mumluk

Geri dönüşüm - eski fincandan mumluk
Eski ve deforme olmuş fincanlarınızı, mumluk olarak kullanabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Türk kahvesi ve diğer kahve çeşitleri, günlük yaşantıda ve misafirliklerde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle kahve takımları oldukça özeldir. Fakat zamanla takımlardaki fincanlar kırılabilir veya deforme olabilir. Böyle durumlarda fincanları atmanın yerine, farklı yaratıcı yollarla değerlendirmek daha faydalı olacaktır. Örneğin; yeni bir mumluk almayı düşünüyorsanız, evde ihtiyacınız olan kalıntı mumları eritip fincanlar içerisine koyabilir ya da kendi mum yapma yöntemlerinizi kullanarak dekoratif bir obje haline dönüştürebilirsiniz.

4-) Teneke Kutulardan Kalemlik

Teneke kutulardan şık kalemlikler yapabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Konserve, abur cubur ve salça gibi gıdaların atığı olan teneke kutular, metal geri dönüşüm materyalleri arasındadır. Bir teneke kutunun doğada kaybolma süresi 200-500 yıl kadar sürmektedir. Her gün kaç tane teneke kutunun atıldığını düşündüğünüzde bu durumun sağladığı çevresel sorunlar oldukça endişe verici. Bu yüzden, teneke kutuları atmak yerine, kesici veya sivri kenarları olmadığından emin olduktan sonra mutfak ya da ofis eşyası olarak kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, hayal gücünüzü kullanmak ve kutuyu kaplayıp boyamak… Sonrasında kalem, takı veya çeşitli eşyalarınızı saklayabileceğiniz bir alan yaratmış olursunuz.

5-) Kasalardan Dekoratif Mobilyalar

Geri dönüşüm - kasalardan mobilya
Ahşap ya da plastik kasalarla yaşam alanlarınızı güzelleştirecek mobilyalar yaratabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

6-) Dondurma Kapları ve Kağıt Rulolardan Organizer

Geri dönüşüm - dondurma kabından organizer
Plastik kaplardan değişik alanlarda kullanılan organizerler yapabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Hepimiz dondurmayı çok seviyoruz, değil mi? Yaz aylarında alınan büyük litrelik dondurmaların kapları plastikten yapılır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, plastik doğaya son derece zarar verir… Bu nedenle olabildiğince fazla plastik geri dönüşüme kazandırmak oldukça önemlidir. Litrelik dondurma kapları, harika organizatörlerdir. Nasıl mı? Çekmece veya dolaplarınıza uygun boyutlardaki dondurma kaplarını yerleştirerek, her ürün ya da renge ait ayrı alanlar oluşturabilirsiniz. Eğer organizatör fikirlerini sevdiyseniz, benzer şekilde tuvalet kağıdı ve havlu kağıt rulolarını da organizatöre dönüştürebilirsiniz. Bunun için, ruloları çorap çekmecesi ya da takı çekmecesine dikey bir şekilde yerleştirerek kullanabilirsiniz. Sonrasında çorap veya takı modellerinizi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

7-) Plastik ve Teneke Kutulardan Sepetler

Plastik kutulardan sepetler
Geniş hacimli plastik ya da teneke kutulardan çeşitli işlevsel sepetler yapabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Özellikle teneke yağ kutuları ve plastik deterjan kutuları, bu tür bir geri dönüşüm için oldukça uygundur. İşte uygulamanız gereken adımlar:

  • Plastik kutuyu iyice yıkadıktan sonra üst kısmını düz bir şekilde kesin. Teneke kutularda bu işlemi kesici bir aletle yapmalısınız. Fakat dikkatli olun.
  • Kesilmiş kısmın problem oluşturmadığından emin olmak için, bu bölgeyi renki bantla birkaç tur kaplayın.
  • Silikon tabancası kullanarak, istediğiniz renklerde eski kumaşları kutunun iç yüzeyine yapıştırın.
  • Artık sepetiniz hazır. Ancak estetik olarak biraz basit kalmış olabilir… Bunun için üzerine uygun ölçülerde kumaşlar geçirerek veya kendi zevkinize göre çeşitli malzemelerle kaplayarak daha şık bir hale getirebilirsiniz. Bu kısım tamamen hayal gücünüze kalmış.

8 -) Eski Jean = Yeni Çanta

Eski kot pantolondan çanta
Artık kullanılmayan kot pantolonlardan harika çanta tasarımları elde edebilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Eskiyen veya modası geçmiş olan kot pantolonlar dolaplarınızı işgal ediyorsa, atmak yerine onlardan geri dönüşüm yapmayı tercih edin. Bunun için harika çantalar yapabilirsiniz.

  • Öncelikle pantolonun bacak kısımlarını kesecek şekilde basenle bel arasından kesin. Ancak kesim yaparken, içe kıvırmak için yeterli pay bırakmayı unutmayın.
  • Kesilmiş yerden bıraktığınız kısmı içeri doğru kıvırın. Bu işlemi eşit olacak şekilde yapmaya özen gösterin.
  • Dikiş makinesi ile içe doğru kıvırdığınız bölgeden dikiş geçin (dikiş makineniz yoksa elde de dikebilirsiniz). Sağlamlık açısından yorgan ipi gibi sağlam bir ip kullanarak en az iki kez dikiş geçmenizi öneririz.
  • Kalan kumaş parçalarından dilediğiniz uzunlukta çanta kulpları ve askıları kesip hazırlayın. Sonrasında çantanın kenarlarından ve ortasından delikler açın. Açtığınız deliklerin etrafını dikecek şekilde sabitleyin. Delikler üzerinden çanta kulplarını geçirerek tamamlayın. İşte bu kadar basit, çantanız artık hazır!

Geri dönüşüm sayesinde hem doğayı koruyabilir hem de bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Geri dönüşüm projelerinizde ihtiyacınız olan her şeyi ÇiçekSepeti üzerinden temin edebilirsiniz.