Çocuklara Takım Oyunlarının Sağladığı Faydalar | Unigo
TAKIM OYUNLARININ ÇOCUKLARA FAYDALARI NELERDİR?
Takım oyunları, çocukların diğerleriyle etkileşim kurmalarına, sosyal becerilerini geliştirmelerine ve öz güvenlerini artırmalarına yardımcı olur. Hayattaki en değerli dersleri, çocuklara mümkün olan en erken dönemde öğretmek son derece önemlidir. Küçük yaşlarda öğrenme becerileri kazanan çocuklar, bu yeteneklerini hayatları boyunca daha etkin bir şekilde kullanabilirler. Çocukların edinebildiği en önemli becerilerden biri, bir grup içinde başkalarıyla etkili bir şekilde çalışmayı öğrenmektir. Takım çalışması sadece çocukluk döneminde değil, yetişkin olduklarında da başarıya ulaşmalarını sağlayan önemli bir yetenektir. Takım oyunlarına katılmaya başlayan çocuklar, bu deneyimlerin faydalarını hızlıca hissetmeye başlar ve bu yetenek, yaşamları boyunca onlara destek olur. Yani takım oyunları; çocukların başkalarıyla iletişimini kurmalarına, sosyal ve öz güven becerilerini geliştirmelerine ve daha mutlu bireyler haline gelmelerine yardımcı olmaktadır. Bu yüzden, çocuklarınız bebekken onları yaşıtlarıyla oynamaya ve oyuncaklarını paylaşmaya teşvik etmelisiniz. Özellikle oyun matlarında birbirleriyle oyuncak paylaşarak oynayan bebekler, takım oyunlarıyla tanışmış olurlar.
Takım çalışması, iletişim ve sosyal becerileri geliştirir!
Çocukların, bir takım içinde oynayarak ve çalışarak öğrenebilecekleri en önemli derslerden biri, etkili bir biçimde başkalarıyla nasıl iletişim kuracaklarıdır. İletişim ile ilgili sosyal beceriler, her durumda faydalıdır ve bireylerin kariyerleri veya sosyal durumları ne olursa olsun, başarılı olmalarına katkıda bulunabilir.
Bu sosyal beceriler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Nasıl Dinlenir?
Takım çalışması, çocuklara dinlemenin önemini öğretir ve bu, etkili iletişimin temel bir parçasıdır. Dinlemeden başkalarıyla iletişim kurmak mümkün değildir; aksi takdirde iletişim tek yönlü hâle gelir ve bir ekip çalışmasından bahsetmek imkânsızlaşır. Bir ekibin üyeleri, ilk olarak kendi rollerini nasıl yerine getireceklerini öğrenmek için koçlarını dinlemelidir.
Daha sonra, uyum içinde çalışmak için birbirlerini dinlemeyi öğrenmeleri gerekir. Son aşamada ise rakiplerini dinlemeyi öğrenmelidirler. Bu, sosyal ipuçlarını algılamayı içeren farklı bir dinleme şeklidir. Bu sosyal ipuçları, hayatları boyunca güvenebilecekleri sosyal becerilerin ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuklara dinlemeyi öğretmek, sadece bir ekibin parçası olmanın değil, aynı zamanda bir toplumun üyesi olmanın en önemli yönlerinden biridir. Dinlemeyi öğrenen çocuklar, karşılarındaki kişiyi sadece duymakla kalmayıp, başkalarının söyleyeceklerinin dikkate değer olduğunu da kavrarlar.
Nasıl Konuşulur?
Ne zaman dinlemeniz ve ne zaman konuşmanız gerektiğini öğrenmek çok değerlidir. Çocuklar, başkalarını dinlemeyi öğrendikten sonra, konuşmayı da öğrenmeye başlayabilirler. Elbette konuşmayı zaten biliyorlar, ancak burada bahsettiğimiz, kendilerini doğru bir şekilde ifade edebilme sanatıdır. Doğru ifade şekli; karşınızdakilerle yalnızca konuşmanın ötesine geçip, onlarla etkili bir iletişim kurmanın yollarını öğrenmekle ilgilidir. Dinlemek, çocuklara başkalarının düşüncelerine saygı göstermeyi öğretirken, konuşma bu saygıyı pratiğe dökmelerini sağlar. İnsanların birbirleriyle konuşma biçimleri, ekip halinde çalışmanın önemli bir parçası olan anlayış ve saygı derecelerini yansıtır. Ekip çalışması, her bir üyenin fikirlerini etkin bir biçimde ifade etmesini gerektirir. Başkalarıyla etkili bir şekilde nasıl konuşulacağını öğrenmek, iletişimin kritik bir boyutudur. Kendini etkili bir biçimde ifade etme yeteneği, bir sosyal beceridir; aynı zamanda çocuklar için ekip çalışmasının bir diğer önemli avantajı olan öz güveni de artırır.
Takım Oyunları Saygı Öğretir!
Takım oyunları, çocuklara birbirlerine saygı göstermeyi öğretir. Çocuklar, değerli ve destekleyici bir ekibin parçası olduklarını hissettiklerinde, diğer durumlarda da birbirlerine bağlı kalırlar. Takım oyunları; çocukların zorbalığının azalmasına önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Üyelerini gerçekten önemseyen bir takımda yer almak; çocuklara zorbalığın faydasız olduğunu gösterir ve bu destek, üyelerinden birinin zorbalık gibi zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Ekip çalışması yoluyla kazanan saygı anlayışı, çocukların başkalarında değer görmelerine olanak tanır.
Takım Oyunları Başarılı Yetişkinler Yetiştirir!
Öz güveni olan ve sosyal becerileri gelişmiş çocuklar, başarılı ve çok yönlü yetişkinlere dönüşür. Bu becerilere sahip bireyler, genellikle daha mutlu ve başarılı olurlar. Bir takımın parçası olarak etkili çalışan yetişkinler, sıklıkla kariyerlerinde daha tatmin edici deneyimler yaşarlar ve işlerini daha iyi geçinen bireylerden daha memnun olurlar. İnsanların diğerleriyle ne kadar etkili bir şekilde iletişim kurabildiği ve sosyal becerilerinin ne denli iyi olduğu, o grubun bir üyesi olarak ne denli keyifli bir deneyim yaşayacaklarını belirler. Ayrıca işverenler, bu becerilere sahip çalışanları tercih etmektedir. Başkalarıyla iyi ilişki kurabilenler, işlerinde daha mutlu ve daha verimli olurlar. Elbette mutlu ve üretken bireyler, bir şirkette daha iyi çalışırlar ve daha iyi gelir elde ederler. Unigo’nun oyun matı ve bebek oyuncakları, çocuğunuzun eğlenceli ve öğretici bir şekilde takım oyunu oynamasını destekler.