Sürdürülebilir Moda – Dünyaya yakışan moda
Covid salgını döneminde insanoğlu kabuğuna çekildiğinde bazı gerçeklerle de yüzleşmek durumunda kaldı. Bunlardan herhalde son dönemde en çok karşımıza çıkan haberlerden biri de; çevre kirliliği. Bu olayın çok uzun zamandır farkında olan gruplar çalışmalar yapmış olsalar da; pek çok insan henüz yeni yeni bazı şeylerin farkına varıyor.
Geçenlerde Amsterdam merkezli bir tasarım stüdyosu olan Peterson Stoop isimli bir girişimin kullanılması düşünülmeyen ayakkabıları alıp, bambaşka bir hale çevirdiğini okumuştum. Özellikle de bir çift ayakkabının doğada ortalama bin yıl gibi bir sürede kaybolduğunu düşünürsek; bu oldukça önemli bir adım.
Moda ve Tüketim Toplumu
Erkek okurlarımızın da artık yavaş yavaş modayı takip ettiğini düşünüyorum ancak kadın okurlarımız bizi daha iyi anlayacaklardır; her geçen sezon bambaşka kıyafetler moda oluyor, geçen sezon çok beğenerek aldığınız kıyafetler belki de üzerinden 1 yıl dahi geçmeden modası geçtiği için dolaptaki yerlerini alıyor.
Dünya nüfusu her geçen artmaya devam ediyor ve artan nüfus aralıksız olarak yiyor, içiyor, giyiyor sürekli olarak tüketime meyilli. Hal böyle olunca da yaşlı dünyamız git gide daha da yaşlanıyor. Kaynaklarımızın sınırlı olduğunu biliyoruz ancak bunları efektif kullanmak için neler yapıyoruz?
Ortalama bir t-shirt üretiminde tam 2700 litre su harcanıyor. Bir kot pantolonun üretimi için ise gereken su miktarı tam 10850 litre. Böyle devasa su tüketimi var iken, bizler de mutlaka bir şeyler yapmalıyız.
İşte şimdi sizler için küçük, dünyamız için ise oldukça büyük faydası olacak tavsiyeler;
Azaltma : Tüketimi azaltıp, maddi anlamda tasarruf edebilirsiniz.
Tekrar kullanım : Eskiyen eşyalarınızı yenileyerek ( yırtıksa yamamak, sökükse dikmek gibi ) tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz. Veya alternatif işleriniz için kıyafet almak yerine bunları orada değerlendirin.
Değiş-tokuş : Her ay yeni kıyafet almak yerine, arkadaşlarınızla kıyafetlerinizi değiş tokuş edebilirsiniz.
Geri dönüşüm : Çevrenizde belediyeler veya gönüllü toplum kuruluşları tarafından toplama alanlarının olup olmadığını araştırın. Bu tarz kurumlar, eskiyen kıyafetlerinizi alarak yenileyerek ihtiyaç sahibi insanlarla buluşturuyor. İhtiyacınıza yaramayan kıyafetleriniz belki yeni moda ikonlarıyla buluşabilir.
Mobil uygulamalar : Artık mobil uygulamalar sayesinde ikinci el alım ve satımı çok kolay. Siz de bu uygulamalar sayesinde ikinci el eşyalarınızı rahatlıkla alıp satabilirsiniz. Hem kazanç elde edip hem yeni kıyafetler edinebilirsiniz.
İlgili: Adını duymadığınız 7 çevrimiçi bit pazarı
Yerli üretim tercihi : Eğer illa ki alınacaksa da yerli üretimi tercih etmeye çalışın. Hem ekonomik olur hem de nakliye sırasında ortaya çıkan hava kirliliği minimum seviyede kalır.
Ve unutmayın; bir alışverişten önce kendinize Ben bunu en az 30 kez giyer miyim diye sorun. Eğer cevabınız hayır ise kesinlikle o şeyi almayın.