Bebekli Evlerde Temizlik Nasıl Gerçekleştirilir?
ÇOCUKLARINIZIN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMADAN EVİNİZİ TEMİZLEYİN!
Ev temizliğinde güvenlik prensibini asla göz ardı etmeyin ve kullandığınız ürünlerin yüksek derecede kimyasal içermediğinden emin olun. Çocuklu haneler, öncesine göre daha fazla ve hızlı bir şekilde kirlenebilir. Bu durum, annelerin sık sık temizlik yapma ihtiyacını doğurur. Ancak, temizlik işlemine başlamadan önce, kullandığınız temizlik malzemelerinin hem sizin hem de çocuğunuz için ne kadar sağlıklı olduğunu iyi değerlendirmeniz önemlidir. Kimyasal içerikleri yüksek olan temizlik ürünleri, çocuğunuzun gözleri, solunum yolları ve cildine zarar verebilir. Uzmanlar, ebeveynlerin, steril bir ev ile bebeğin/çocuğun sağlığı arasında doğru bir denge kurabileceğini belirtmektedir. Temizlik ürünleri ve yöntemlerinde yapacağınız basit değişikliklerle, evinizi gereksiz risklere maruz bırakmadan temiz tutabilirsiniz.
Ev Temizleyicileri Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?
Yüksek kimyasal içeren ev temizleyicileri, sadece mikropları yok etmekle kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin/çocuğunuzun sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Güvenli bir temizlik yapılmadığında, bebek ve çocuklar üzerinde hangi etkiler gözlemlenebilir?
Egzama: Bebeklerin ciltleri oldukça hassastır ve yapılan araştırmalar, temizlik ürünlerindeki ve deterjanlardaki tahriş edici alerjenlerin cilt hassasiyetine yol açabileceğini göstermektedir.
Solunum yolu tahrişi: Ev temizleyicilerinden yayılan dumanlar, bebeğinizin solunum yollarını tahriş edebilir ve alerji veya astım semptomlarını kötüleştirebilir.
Göz tahrişi: Temizlik deterjanlarından çıkan dumanlar ve kokular, bebeğinizin gözlerini tahriş ederek kızarıklık ve sulanma yaratabilir. Bazı temizleyiciler gözlere sıçrarsa, ciddi yaralanmalara neden olabilir.
Alerjiler: Bazı araştırmalar, çok temiz bir evde büyümenin çocuklarda uzun vadeli alerji riskini artırabileceğini öne sürmektedir. Bu durum, hijyen hipotezi olarak adlandırılır. Belirli mikroplara maruz kalmadan, çocukların bağışıklık sistemleri normal şekilde gelişmeyebilir ve aşırı duyarlı hale gelebilirler.
Zehirlenme: Bazı ev temizleyicileri, ftalat gibi sağlığa zararlı kimyasallar barındıran kokular içermektedir. Bu maddelerin sağlığa etkileri tam olarak belirlenmemiş olsa da, bazı çalışmalar ftalatlar ile hormonal dengesizlikler arasında bir bağlantı bulmuştur.
Çocukların Sağlığını Riski Altına Almayacak Güvenli Ev Temizliği İçin İpuçları Çocuğunuzu sağlıklı ve evinizi temiz tutmanın birçok yolu bulunmaktadır. İşte bu konuda dikkate alabileceğiniz birkaç ipucu:
Daha güvenli ev temizleyicileri seçin: Uzmanlar, çevre dostu ve insan sağlığına zararsız ev temizleyicileri tercih etmeniz gerektiğini vurgulamaktadır. ‘Organik’ ve ‘toksik olmayan’ gibi etiketlere sahip ürünleri ya da ‘petrolsüz’, ‘biyoçözünebilir’, ‘fosfatsız’, ‘VOC içermeyen’ veya ‘çözücü içermeyen’ ifadeleri olan ürünleri seçin. Ürün paketli ise, organik olup olmadığını üzerindeki etiketlerden kontrol edebilir; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu gibi bilgileri inceleyebilirsiniz. Şüpheli bir etiket söz konusuysa, parti no, üretim tarihi ve sertifika numarasını not ederek ilgili kontrol kuruluşuyla iletişime geçebilirsiniz.
Az daha çoktur: Birçok temizlik ürününün su ile seyreltilerek etkili bir şekilde kullanılabileceğini aklınızda bulundurun. Temizlik maddesini sulandırmak, çocuğunuzun güvenliği için onu daha az zararlı hale getirmenin pratik bir yoludur. Ayrıca, bir ürünü sulandırarak ve daha az kullanarak maddi tasarruf da elde edebilirsiniz.
Antibakteriyel sabunu unutun: Antibakteriyel sabunlar son zamanlarda popülerlik kazansa da, mikropları yok etmek için eski tip sabun ve su yeterli olacaktır. Antibakteriyel sabun, gereksiz kimyasallar içermekle kalmaz, aynı zamanda uzun vadede dirençli bakterilerin gelişmesine zemin hazırlayabilir. Uzmanlar, bu durumu çocukların ellerini sürekli antibiyotikle yıkamaya benzer bir durum olarak değerlendirmektedir.
Püskürtmeli halı temizleyicileri kullanmayın: Uzmanların önerisine göre, kimyasal halı temizleyicileri halılarda birçok zararlı bileşen barındırabilir. Çocuklar için güvenli bir temizlik sağlamak adına, su ve deterjan içermeyen bir buharlı temizleyici kullanabilirsiniz.
Kendi temizlik maddelerinizi yapın: Evde kullanabileceğiniz temizlik ürünlerini kendiniz yaparak içindekileri tam olarak bilirsiniz. Örneğin, kabartma tozu ve biraz sabun ile kendi temizlik ürünlerinizi oluşturabilirsiniz. Seyreltilmiş sirke de cam temizliği için etkili bir seçenektir.
Evdeki yardımcınızın temizlik kurallarınızı anladığından emin olun: Eğer evde bir yardımcı varsa, çocuklar için güvenli temizlik yöntemlerinizi bilgilendirmeyi unutmayın. Kullandığınız temizlik ürünlerini ve bunların nasıl ve ne zaman kullanılacağını açıklayın.
Çocuklar evde yokken temizlik yapın: Temizlik işlerinizi, çocuklarınızın evde olmadığı zaman dilimlerinde, örneğin okuldayken veya dışarıda babalarıyla oynarken yapmaya çalışın. Bu, çocuklarınızın temizlik ürünlerinin zararlarından etkilenmesini engeller. Ayrıca, çocuklar geri gelmeden önce evinizi iyice havalandırmayı ihmal etmeyin.
Kokuya aldanmayın: Temizlik ürünlerinin yaydığı tatlı kokulara kanmayın. Çünkü bu kokular temizlik anlamına gelmez. Kimyasal yollarla üretilen bu kokular, gerçek bir temizlikle bağlantılı değildir. Evinizde yayılacak yapay bir çam ormanı veya limon kokusu, çocuklarınız için güvenli bir temizlik yapıldığı anlamına gelmez.