Akıllı Yaşam

Akıllı Ev Protokolü Nedir?

Akıllı ev cihazlarınızın birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu ve bunu yapmak için kullandıkları farklı standartları anlayın.

Akıllı evinizdeki cihazların birbirleriyle iletişim kurması gerekir. Ayrıca merkezi bir kontrol ünitesi ya da akıllı telefonunuz gibi diğer cihazlarla iletişim kurmaları gerekebilir.

Akıllı cihazlar protokolleri kullanarak iletişim kurar. Bunlar, evinizin kapılarınızı kilitleme veya panjurlarınızı kapatma gibi işlevleri otomatikleştirmesini sağlar. 

Akıllı Ev Protokolü Ne Yapar?

Akıllı ev protokolü, cihazların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı dildir. Bu, bilgi paylaşımından birbirlerinin işlevlerini kontrol etme imkanına kadar farklı özellikler sağlar.

Herhangi bir akıllı ev cihazının düzgün çalışması için merkezi hub ya da kontrol ünitesi ile aynı ağda bulunması gerekir. Günümüzde kullanılan akıllı ev protokolleri, bu cihazların ve hub’ların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Bunu genellikle bir akıllı telefon, tablet veya bilgisayar kullanarak yaparlar.

Işıklar ve fişler gibi bazı akıllı ev cihazlarının çalışması için bir protokole ihtiyacı olmasa da diğer birçoğunun ihtiyacı var. Örneğin, termostatınızı telefonunuzdan kontrol etmek istiyorsanız, termostatınızın anladığı bir protokol kullanmanız gerekir. Neyse ki, en popüler protokoller çapraz uyumludur. Bu, cihazları genellikle sorunsuz bir şekilde eşleştirebileceğiniz anlamına gelir.

Günümüzde farklı akıllı ev protokolleri mevcuttur. En yaygın kullanılanlardan bazıları Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi, Bluetooth Low Energy ve Thread’dir. Her birini daha yakından tanıyalım.

Z-Wave

Z-Wave, ev otomasyonu için kullanılan en popüler açık standart kablosuz iletişim protokollerinden birisidir. 

Protokol, düşük frekans ile (908.42 MHz) çalışır ve bu frekans duvarlara çok daha kolay nüfuz etmesini sağlar. Aynı zamanda Wi-Fi ile paraziti ortadan kaldırır.

Popüler Z-Wave cihazları arasında kapı kilitleri, termostatlar, hareket sensörleri ve güvenlik kameraları sayılabilir. Samsung SmartThings gibi ev sistemleri de akıllı cihazlarla iletişim kurmak için Z-Wave protokolü ile çalışır.

İLGİLİ: İlk önce hangi akıllı ev aletini satın almalısınız?

Protokol şimdilik 232 adede kadar cihazı destekler ve yüksek düzeyde güvenlik sağlayan 128 bit AES şifreleme içerir. Veri iletim hızı maksimum 100 kbps’ye ulaşır. Bu, tipik Z-Wave cihazları arasındaki iletişim için fazlasıyla yeterli bir hızdır.

ZigBee

ZigBee başka bir açık standart, kablosuz protokoldür. Teknoloji, düşük güç ile çalışabilecek, az maliyetli kablosuz ve Nesnelerin İnterneti (IoT) ağlarının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirildi.

Protokol 250 kbps’ye kadar veri hızını destekler ve 2,4 GHz frekansında çalışabilir. Ağ başına 65.000’e kadar cihazla sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Ayrıca AES-128 şifreleme yoluyla güvenli veri iletimini sağlar.

ZigBee, ampuller, termostatlar ve kapı kilitleri gibi cihazları kontrol etmek için birçok akıllı ev hub‘unda kullanılan ana protokollerdendir. Örneğin Alexa, bir evdeki akıllı cihazlarla etkileşim kurmak için bu protokolü kullanır.

Wifi

Wi-Fi, bir süredir zaten evlerimizin olmazsa olmazı. Wi-Fi ile çalışan cihazlar, akıllı telefonlarınız ve bilgisayarlarınız gibi ev modemi (router) aracılığıyla internete bağlanır.

Wi-Fi, akıllı TV’ler ve buzdolabı gibi cihazları kablosuz bir şekilde bağlamanıza imkan tanır.

Protokol, gönderdiği veri miktarına bağlı olarak 2,4 GHz ve 5 GHz kullanır. 2,4 GHz bandını kullanan Wi-Fi yönlendiriciler, iç mekanlarda yaklaşık 45 metre ve dış mekanlarda ise 90 metreye kadar kapsama alanı sağlayabilir.

Wi-Fi kurulumu kolaydır ve cihazlara bağlanmak için bir hub’a ihtiyacınız yoktur. 

Nest Wi-Fi yönlendiricileri, Wi-Fi özellikli akıllı ev cihazlarının çoğuna bağlanır. Ayrıca, tek bir Nest yönlendirici 200 adede kadar cihazı bağlayabilir.

Düşük Enerjili Bluetooth

Bluetooth Düşük Enerji (BLE), bilinen Bluetooth’tan çok daha az güç kullanan bir kablosuz protokoldür ve güvenlik için AES-128 şifrelemesini kullanır.

Android, iOS, Windows, macOS ve Linux dahil birçok işletim sistemi bu protokolü destekler.

BLE, ev aletlerinden akıllı şebeke sayaçlarına ve nesne takip cihazlarına kadar çok çeşitli IoT cihazlarını birbirine bağlar. Giyilebilir teknoloji veya fitness takip cihazları gibi cihazlar da bunu kullanabilir. BLE, uzun yıllar kullanım ömrüne sahip düğme pillerle kullanımı oldukça uygun bir protokoldür.

Protokol, cihazlar arasında veri göndermek için 2,4 GHz ISM bandındaki mikrodalga frekanslarını kullanır. Ve genelde kısa mesafelerde (100 metreden az) küçük miktarlarda veri paylaşımı amacıyla kullanılır.

Thread


Thread Group, protokolü oluşturan bir konsorsiyumdur. Google Nest, Samsung, ARM Holdings ve diğer büyük teknoloji şirketlerini içerir.

Thread, IEEE 802.15.4 standart protokolünü kullanır ve 2,4 GHz frekansında çalışır. Thread protokolü ile 250’den fazla cihaz (AES şifrelemesi kullanarak) güvenli bir şekilde bağlanabilir. Bu, etkinleştirilmiş cihazların daha az enerji tükettiği ve daha hızlı iletişim kurduğu anlamına gelir.

Şu anda Thread’i destekleyen sınırlı sayıda cihaz olsa da arkasındaki güçlü firmalar sayesinde protokol popüler hale geldikçe muhtemelen destekleyen cihaz sayısı hızla artacaktır. Şu anda Thread’i destekleyen Nest termostatları ve Yale kilitleri sayılabilir.