İkinci Bir Şans Verilmeli mi?
Elbette boşanmanın, sadakatsizlik, fiziksel ve duygusal şiddet, bağımlılık sorunları, mali sorumsuzluk veya yakınlık eksikliği gibi haklı gerekçeleri bulunmaktadır. Fakat birçok evlilik uzmanı ve terapist, insanların boşanma kararını çok çabuk aldığını düşünmektedir; bazıları buna bir moda bile diyor. Bazı bireyler, her iki tarafın da sorunlar üzerinde çalışmaya istekli olması durumunda çözülebilecek sebepler yüzünden boşanmayı tercih etmektedir.
Fakat, uzun vadede bu durum beklentilerinizle örtüşmeyebilir. Bu nedenle, boşanma evraklarını imzalamadan önce durumu bir de farklı açıdan değerlendirin. Bu makale, boşanmaktan kaçınma nedenlerini incelemektedir.
BOŞANMAMAK İÇİN 6 NEDEN
1. Duygusal kayıplar
Boşanma, çoğu kişi için sevilen birinin kaybı veya bir ailenin dağılması gibi ağır bir duygu yaratır. Karşınızdaki kişiyle yıllarca tanıştığınızı, özel anlar paylaştığınızı düşünün ve şimdi bu bağı koparmak zorunda olduğunuzu hayal edin. Bir parçanızın kaybolduğunu hissedeceksiniz.
2. Çocuklarınızın durumu
Boşanmayı savunanlar genellikle ebeveynlere, özellikle annelere, çocuklar için zor bir ilişkiyi sürdürmelerinin önerilmediğini belirtir. Kesinlikle kendinizi ya da çocuklarınızı tehlikeye atmamalısınız; çünkü bu, istismarcı bir partneri yatıştırmaz ya da çocuklarınızı boşanmanın acısından kurtarmaz. Ancak, boşanmanın çocuklar üzerinde nasıl etkiler bırakabileceğini düşünün, özellikle de sorunlarınızı çözme şansınız varsa. Çocukların çoğu, ebeveynlerinin boşanmasında kendilerini suçlu hisseder ve bunun yaşamları üzerinde kalıcı duygusal, fiziksel ve psikolojik sonuçları olabilir. Velayet mücadelesi vermeye başladığınızda veya sürekli birbirinize zarar vermeye çalıştığınızda daha da zorlaşır.
3. Mali zorluklar
Birçok insan boşandıktan sonra maddi zorluklarla karşılaşmaktadır. Sağlıklı bir ilişki, hayattaki engelleri birlikte aşmayı gerektirir. Kaynakların bir araya getirilmesi bu açıdan önemlidir ve uzun vadeli ortaklar genellikle mali açıdan istikrarlıdır. Ancak boşanıldığında ortak mali hedefler yok olur ve yeni hedefler için yeniden çalışmanız gerekir. Boşanma aynı zamanda mahkeme masrafları, nafaka, mülk paylaşımı gibi birçok ek maliyetle gelir.
4. Güven ve kimlik kaybı
Maalesef, bazı “uzmanlar” tarafından boşanmak isteyenlere vaat edilen mutluluk ve özgürlük genellikle gerçekleşmez. Boşanma, tüm seçimlerinizi sorgulamanıza ve ikinci kez düşünmenize neden olabilir; istatistikler de gösteriyor ki, ikinci evlilikler çoğu zaman daha karmaşık geçer. Kendinizi ne kadar çekici hissettiğinizi sorgulamaya başlayabilir ve bu nedenle birçok boşanmış kişi, durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirip ara vermek yerine hemen flört etmeye başlar. Ayrıca, boşandıktan sonra yeni bir kimlik bulma gerekliliği ortaya çıkar; çünkü partnerle geçirilen zaman, ortak bir kimlik oluşturur. Boşanmanın ardından kendinizi nasıl tanımlayacaksınız ve yeni kimliğinizi akranlarınız arasında nasıl oluşturacaksınız?
5. Arkadaşlık ve aile ilişkilerinin kaybı
Kişiler evlendikten sonra yeni arkadaşlıklar kurma eğilimindedir. Önceki arkadaşlıkları sürdürseniz bile, dinamikler değişir. Yeni bir aileye katılmanın yanı sıra, eşinizle birlikte yeni ilişkiler de geliştirirsiniz.
Ne yazık ki, boşanma bu yeni aile dinamiklerini de etkiler; çünkü kayınvalideniz seçim yapmak zorunda kalır ve genellikle kendi tarafını tutar. Ayrıca, boşanmış biriyle ilişki kurmak istemeyen arkadaşlarınızı kaybedebilirsiniz; zira bazı arkadaşlarınız, sizin onların ilişkilerini zedeleyebileceğinizi ya da belki de ilişkilerinin her an sona erebileceğini hatırlatıyorsunuz diye düşünebilir.
6. Zorlu boşanma süreçleri
Mantıklı bir birey olarak, diğer boşanmışların mahkeme sürecinde birbirlerine zarar verdiğini asla yapmayacağınızı düşünmek kolaydır. Ancak, yargılama süreci başladığında çoğu kişi mantığını kaybeder ve çocuklarınızın velayeti için mücadele etmek zorunda kaldığınızda durum daha da kötüleşir. Bu tür kavgalar, ebeveynlerin birbirine zarar vermek ve karşı tarafın sırlarını kullanmak zorunda kaldıkları zorlayıcı durumlara dönüşebilir. Öfke ile, üstünlük sağlamak adına her şeyi göze alabilirsiniz.