GeziYemek

Sağlığınıza Yarar Sağlayan Kırmızı Meyveler

Günlük meyve tüketiminiz ne kadar? Meyvelerin sağlık açısından faydalarını biliyor musunuz? Meyveler, vücudumuzun dengesini koruyan yüksek besin değerlerine sahip gıdalardır.

Sağlık açısından faydalı olan kırmızı meyveler, seyahat sırasında yaşanan yorgunluğu ve hava değişikliklerini önlemeye yardımcı olan doğal gıdalardır.

Sağlık İçin Faydalı Kırmızı Meyveler

1. Domates

Domatesin meyve mi sebze mi olduğu tartışmaları sürse de, faydaları saymakla bitmez. Bir zamanlar dalından alındığında mis gibi kokan ve ısırıldığında suyu ve çekirdekleri fışkıran domates olmadan bir öğün düşünmek zor.

Güney Amerika menşeli olan domates, kıtanın keşfiyle Avrupa’ya girmiştir. İlk başlarda rengi sarı olan ve zehirli sayılan domates, uzun süre dekoratif bitki olarak yetiştirilmiştir. Tarihsel damgasına rağmen, günümüzde mutfakların vazgeçilmez bir parçası olan domatesin, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.

Domatesin faydaları: Domatesin içerdiği A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, lif ve koruyucu antioksidanların yararları kesindir. Organik domatesler belirli kimyasallardan arındırıldıkları için daha fazla flavonoid içerir ve ayrıca antiviral özellikleri bulunmaktadır.

2. Kırmızı Elma

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan elma, seyahat sırasında sağlık açısından hayat kurtaran bir meyvedir. Orta boy bir elma yaklaşık 4 gram lif barındırır. Çeşitli araştırmalara göre, günde iki orta büyüklükte elma yemek, kolesterol seviyesini yüzde 16 oranında düşürmektedir.

İçerisindeki çözünebilir lif pektin, kötü kolesterolü (LDL) azaltırken, iyi kolesterolü (HDL) artırır. Bir besinin iyi bir lif kaynağı olabilmesi için minimum 2.5-3 gram lif içermesi gerekmektedir. Elma, iyi lif kaynakları arasında sayılmaktadır. Günlük lif alımı önerisi olarak, kadınlar için 25 gram, erkekler için ise 38 gramdan fazla lif tüketimi önem taşımaktadır.

3. Kiraz

İdrar söktürücü özelliği ile böbrek dostu olan kiraz, vücudu toksinlerden arındırır. Ürik asit ve ürat tuzlarını dışarı atarak romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliği tedavisinde kullanılır.

Ayrıca içindeki kinik asit, böbreklerde taş ve kum oluşumunu önlerken, mevcut taşların vücut tarafından atılmasına yardımcı olur. Safra kesesi taşlarının dökülmesine de katkı sağlar. Vücuttaki fazla suyu atarak dolaylı yoldan kilo vermeye yardımcı olur.

4. Çilek

Çilek, C vitamini açısından zengin bir besin olarak ön plana çıkıyor. Antioksidan ve bitki özleri bakımından yüksek bir meyvedir. Kırmızı renginin koyulaşmasıyla birlikte antioksidan özelliğinin arttığı düşünülmektedir. Hücrelere zarar veren ve kanser türlerine yol açan serbest radikallere karşı koruma sağlar.

C vitamininin yanı sıra, mükemmel bir folik asit, manganez, potasyum, roflavin, B5 ve B6 vitaminleri, magnezyum, omega-3 yağ asidi, bakır ve K vitamini kaynağıdır. Vücudu güçlendirerek hastalıkları önler.

5. Nar

Nar, B vitaminleri, C vitamini, fosfor, demir, çinko, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içermektedir. Nar suyundaki yüksek antosiyaninlerin antioksidan etkileri vardır ve kalp ile dolaşım sistemi üzerinde olumlu sonuçlar doğurur. Nardaki vitaminler, mineraller, enzimler ve antioksidanlar kalp sağlığını korumak için yararlıdır.

Kötü kolesterolü düşürme özelliği sayesinde LDL’nin damar çeperine yerleşmesini önler, böylece embolinin ve tıkanıklıkların oluşumunu engeller. Damar sertliğini azaltır ve damar elastikiyetini artırır. Kalp basıncını etkileyen ACE adlı enzimi baskılayarak kan basıncını dengeler.

6. Nektarin

Yılda 550 bin ton şeftali ve nektarin ile dünya sıralamasında altıncıyız. Genelde diğer ülkelerde şeftali ve ‘tüysüz şeftali’ olarak bilinen nektarin eşit olarak üretilmektedir.

Türkiye’de ise toplam üretimin yüzde 95’i şeftali, yüzde 5’i nektarinden oluşmaktadır. En çok Bursa ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Dünya genelinde şeftali üretiminin yüzde 50’si Akdeniz ülkeleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Nektarin, betakaroten açısından oldukça zengindir. Sindirimi kolaylaştırır. İçindeki lutein ve zeaksantin göz sağlığı için kritik öneme sahiptir. Bağırsakları yumuşak tutarak kabızlıkta faydalıdır. Gut hastalığına da iyi gelmektedir. Anavatanının Çin olduğu düşünülmektedir; A, B, C vitaminleri, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir ve fosforun zengin kaynaklarındandır.