2024’te Hostes Olmanın Yolları: Gereksinimler ve Şartlar
Kabin memuru olmak, birçok kişinin hayalini süsleyen bir meslektir. Ancak bu noktada belirli niteliklere ve karakter özelliklerine sahip olmanız gerekmektedir. Bu yazıda, başarılı bir kabin memuru olabilmek için neler yapılması gerektiğini ele alacağız.
Kabin memurluğu, en yüksek gelir sağlayan mesleklerden biridir. Bu iş, hem büyüleyici hem de prestijli olarak görülmektedir ve maddi ve manevi birçok ödül sunar. Kabin memuru olma hayaliyle büyüyen pek çok küçük kız bulunmaktadır. Farklı ülkeleri gezip, beş yıldızlı otellerde konaklama ve sıradan bir hayatla ulaşamayacağınız yerlere gitme imkânı sunan başka bir meslek var mı? Kulağa harika geliyor, değil mi?
Bu nedenle artık erkekler de host (erkek hostes) olma yollarında mücadele vermektedir. Aday sayısı oldukça fazladır çünkü bu meslek, diğer iş imkanlarına göre birçok avantaj sunmaktadır. Bu mesleğe adım atabilmek için belirli yetenekler ve karakteristik özellikler taşımanız önemlidir. Alacağınız eğitim, bu özelliklerinizi profesyonel standartlarla bir araya getirmenize yardımcı olacaktır. Bu alanda başarılı olmak istiyorsanız, aşağıdaki kriterleri dikkatle incelemelisiniz.
Hostes Olma Şartları Nelerdir?
Hosteslik için gereken fiziksel özellikler
Yaş sınırı
Yaş sınırı, ülkeler ve havayolu şirketleri arasında farklılık gösterir. Adayların genellikle 18 ila 30 yaşları arasında olması gerekir. Bazı Avrupa ülkelerinde 35 yaşına kadar başvuru kabul edilebilirken, Türk Hava Yolları için bu sınır 30’dur. Amerika, genç ve temiz yüzlü bireyleri tercih etmektedir.
Boy ve kilo
Boy ve kilo şartları, yaş sınırı gibi, farklı havayolu şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak boy ve kilo orantılı olmalıdır. Örneğin, Türk Hava Yolları bayanlar için 160-180 cm, erkekler için 170-190 cm boy şartı aramaktadır.
Güzel bir gülümseme ve memnun edici ses
Kabin memurları, havayolunun yüzü konumundadır ve yolcuları ilk karşılayan onlardır. Bu nedenle, kabin memuru olmanın bir diğer ön şartı, etkileyici bir gülümseme sahibi olmaktır.
Kabin memurluğu için dikkate değer bir diğer şart, nazik ve hoş bir sese sahip olmaktır.
Normal görme yeteneği
Adayların normal görme yetisine sahip olması zorunludur. Gözlük kullanan, lens takan veya renk körlüğü olan adaylar, başvuru sürecinde elenirler.
Sağlıklı olmak
Bu meslek için gerekli olan diğer bir fiziksel koşul ise tamamen sağlıklı olmaktır. Mükemmel görünümünüz olsa bile, AIDS virüsü taşıyorsanız, kalp rahatsızlıklarınız ya da kronik hastalıklarınız varsa kabul edilmezsiniz. Kabin memuru adayları, kapsamlı sağlık testine tabi tutulurlar.
Yetenek ve karakter özellikleri
Mükemmel iletişim becerileri
Kabin memurlarının temel görevleri ve sorumlulukları, yolcularla etkili bir iletişim kurmaktır. Yolcuları güvenlik ve acil durumlarla ilgili bilgilendirmeniz gerekecektir. Ayrıca, uçuş süresince yolcuların ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğunuz da bulunmaktadır. Dolayısıyla, güçlü iletişim becerileri son derece önemlidir.
Çalışkanlık ve çoklu görev yapabilme yeteneği
Dışarıdan bakıldığında kabin memurluğu kolay bir meslek gibi görünse de, iş tanımı yolculara hizmet, rapor yazımı, yiyecek ve içeceklerin kontrolü gibi birçok farklı görevi kapsar. Ayrıca zaman yönetimi ve birden fazla görevi aynı anda yerine getirme becerisi de gereklidir.
Misafirperverlik
Özellikle nazik ve sabırlı kabin memurları, yolcuların memnuniyetini artırmaktadır. Kaba ve tahammülsüz bir kabin memuruyla karşılaşan bir yolcu, bir daha o havayolu ile uçmayı düşünmeyecektir. Oysa kibar ve nazik bir kabin memuru ile denk gelirse, aynı havayolu ile bir daha uçmak isteyecektir. Bu nedenle, sabır, naz ve şefkat gibi özellikler geliştirilmesi gereken nitelikler değil, doğuştan gelen karakteristik özelliklerdir.
Esneklik ve uyum yeteneği
Bu meslek, kendinizi çalışma saatlerine ve koşullarına göre ayarlamanız gerektiren bir yapıya sahiptir. Çalışma saatindeki ani değişiklikler ve fazla mesai, ailenizle geçireceğiniz zamanı azaltabilir; tatil dönemlerinde de çalışmak zorunlu hale gelecektir. Bu mesleğe tam anlamıyla kendinizi adamanız kaçınılmazdır.
Eğitim gereklilikleri
Kabin memuru (hostes) olabilmek için en az lise diplomasına sahip olmanız gerekmektedir. Eğer üniversite mezunuysanız, uluslararası havayolu şirketlerinde size öncelik tanınacaktır. Kitle iletişimi, psikoloji, turizm gibi bölümlerden mezun olmanız büyük avantaj sağlar. Ayrıca, yabancı dillerden özellikle İngilizce’de ileri seviyede olmanız, hedeflediğiniz kariyere yaklaşmanızı kolaylaştıracaktır.
İyi bir kişilik yapısına sahip olmak, mantıklı düşünmek ve hızlı karar verebilmek, harika bir kabin memuru olmanın anahtarıdır. Çalışkan ve kararlı olursanız, hayallerinize ulaşabilirsiniz. Sizce de ideal bir kabin memuruna sahip olma niteliklerine sahip misiniz?
Hostes Olmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 17 Şey
Bu bölümde, gökyüzünü ve uçmayı seven, kabin memuru (hostes) olmayı arzulayanların bilmesi gereken önemli bilgileri sıralıyoruz.
Eğer siz de uçaklarda kabin memuru olarak çalışmak istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka incelemelisiniz.
1. Sadece Uçtuğunuz Süre Kadar Ücret Alırsınız
Örneğin İstanbul’dan Ankara’ya uçmak için havalimanına en az 1 saat öncesinde gelmeniz gerekir. Check-in, bagaj teslimi, güvenlik taraması ve uçağa binmek için minibüse binmek gibi bir dizi işlemin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süreç, hem yolcular hem de kabin ekibi için gereklidir.
Ancak bu sürelerin ‘çalışma süresi’ kapsamına dahil olmadığını bileceksiniz. Hostesler yalnızca uçtukları süre boyunca ödeme alır. Yani eğer uçak rötar yaparsa ya da uçuş iptal olursa, aynı durum kabin ekibi için de geçerlidir. Çünkü hostesler saat başı ücretle çalışmaktadır. Mesailerinin başlangıcı, uçağa girdikleri andan, uçağın kapısından çıkıncaya kadardır.
Bir diğer önemli nokta ise “hub” meselesidir. Her havayolu şirketi, belirli bir havalimanını ana merkezi olarak kullanmaktadır. Dolayısıyla, şirketin merkezi olan şehirde ikamet ediyor olmanız gerekir. Örneğin, şirket merkezi İstanbul’da ya da Antalya’da olabilir. İki şehir arasındaki yaşam maliyetleri farklı olduğundan, özellikle mesleğin ilk yıllarında bir ev arkadaşı ile birlikte yaşama zorunluluğunuz olabilir.
2. Kabin Memuru Gerçekte Bir Güvenlik Uzmanıdır
Birçok kişi, hostesleri yalnızca yemek ve içecek servisi yapan çalışanlar olarak görmektedir. Ancak bu bakış açısı oldukça haksızdır; çünkü kabin memurları eğitimleri sırasında servis alternatiflerinin yanı sıra uçuş güvenliği ile ilgili konularda da eğitim alırlar. Yani kabin memurları, görev yaptıkları uçakların özelliklerini, acil durum senaryolarında neler yapmaları gerektiğini ve kapı-pencere açma tekniklerini bilmektedirler. Bu sebeple, düzenli olarak teorik ve uygulamalı sınavdan geçmeleri gerekmektedir.
3. Çalışma Saatleri Oldukça Esnek Olabilir
Kabin memurları genelde iki farklı sistemde çalışma koşuluna sahiptir. İlk sistemde kabin memuruna haftalık veya aylık bir uçuş programı sunulur. Dolayısıyla hangi gün ve nereye uçacağını bilmektedir. Bu aşamada kabin memurları, çalışma günlerini ve saatlerini değiştirebilir. Ancak bu durum, şirket politikalarına göre değişiklik gösterebilir.
Alternatif olarak, çağrı sistemi ile de çalışabilirler. Bu durumda, kabin memuru evde iken, şirketteki bir telefon la aniden havaalanına gitmesi istenebilir. Yani saat 14.00’teki İstanbul-Amsterdam uçuşu için evinde oturan kabin memuruna, “Saat 14’te Amsterdam uçağı var, saat 12’de havalimanında olun.” gibi bir uyarı gelebilir.
4. Tatil Dönemlerinde Gerçekten “Tatil” Yapamazsınız
Eğer 10 yıllık bir tecrübeniz yoksa ve supervisor konumunda değilseniz, bayram ve yılbaşı gibi dönemlerde ailenizle vakit geçirme fikrini gözden çıkarmanız gerekecektir. İnsanlar, bayram ve tatil dönemlerinde seyahat etmeyi tercih ettiklerinden bu süreçte uçuş yoğunluğu artacaktır. Dolayısıyla kabin memuru olarak siz de sürekli “full-time” çalışmak zorunda kalacaksınız.
Kış mevsiminde tatil dönemleri daha da zorlayıcı hale gelmektedir. Hava koşulları nedeniyle sık sık rötarlar ve uçak içerisinde mahsur kalabilirsiniz. Bu durum, ailenizle geçirdiğiniz zamanın az olduğunu düşündürtebilir.
5. Tuhaf Yerlerde Uyumaya Alışmalısınız
İki günlük uçuşlar sırasında, arada kalan 12 saatlik süre, otelde dinlenmek için yeterli olabilir. Ancak bazı uluslararası uçuşlarda, örneğin İstanbul-Los Angeles uçuşundan sadece 4 saat sonra, Los Angeles-İstanbul uçuşu bulunabilir. Bu durumda, 4 saatlik bir dinlenme süresi otelde konforlu bir uyku için yeterli olmayacaktır.
Bu tür hallerde, uçağın içerisindeki kabinlerde uyumanız gerekecek. Bu yataklar dünyanın en konforlu yatağı olmasa da, yine de yolcu koltuğunda oturarak uyumaktan daha iyidir!
6. “Depresyona Girmek Kolaydır
Sürekli tatil ve düşük maaşın yanı sıra, bu meslek psikolojik olarak da zorlayıcıdır. Tuhaf yerlerde uyumak, düzensiz uyku düzeni ve ailenizden uzakta olmak, sık sık havalimanlarında yemek yemek ve sürekli stres altında olmak, ruh halinizi olumsuz etkileyebilir.
ABD’nin The National Institute for Occupational Safety and Health (Mesleki Güvenlik ve Sağlık Kurumu) raporuna göre, kabin memurları arasında intihar riskinin, genel popülasyona göre %50 daha fazla olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, kabin memurlarının alkol bağımlılığına yakalanma oranının da diğer bireylere göre 2.5 kat daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, bu meslek grubunda hem zihinsel hem de fiziksel sağlık durumunuza dikkat etmek son derece önemlidir. İzin günlerinde sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, yeterince dinlenmek ve sosyal bağlantılar kurmak, meslekte uzun süre kalabilmek için gereklidir.
7. Sıkı Bir Kılık-Kıyafet Yönetmeliği Vardır
Sizler de kabin ekibinin neden bu denli kusursuz göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Çünkü hosteslerin kılık kıyafet yönetmeliklerine tam olarak uyması beklenmektedir. Her havayolu şirketinin kendine özgü bir kıyafet yönetmeliği olup, bunlar son derece sıkı bir disiplin çerçevesinde uygulanmaktadır. Örneğin, saçınızı nasıl toplayacağınız, hangi renk rimel kullanacağınız, hangi renkte oje süreceğiniz gibi detaylar şirket tarafından belirlenmektedir.
Eteklerin diz üstüne çıkması yasaktır, ayakkabı topukları 8 santimetreyi geçmemelidir. Ruj rengi belli bir ton kırmızı olmalı ve sürekli taze tutulmalıdır. Tırnakların manikürlü olması ve pembe, kırmızı ya da Fransız manikürü dışında başka renkte oje kullanılması yasaktır. Hatta bazı havayolu şirketlerinin sütyen rengini bile kontrol ettiği iddia edilmektedir. Dolayısıyla kabin ekibinin bir parçası olmak için kişisel bakımınıza ve görünümünüze özen göstermek zorundasınız.
Tüm kıyafetlerin ütülü olması, saç renginin doğal görünmesi yani saç diplerinin görünmemesi gerekmektedir. Saçınıza en azından gölge bile atmanıza izin verilmez.
8. Epey İndirimli Uçak Bileti Alabilirsiniz
Çoğu zaman, uçakta geçirdiğiniz süreyi avantajınıza çevirmek için, aile ve arkadaşlarınızla seyahat ederken indirimli biletler alabileceksiniz.
Örneğin Pegasus Havayolları, kendi çalışanlarına yönelik, yurt içi uçuşlarda 60 TL ve yurt dışı uçuşlarda 60 Euro gibi bir indirim yapmaktadır. Bu indirimden, kabin memuru dışında bir kişi daha yararlanabilmektedir. Yani eşinizle İstanbul-Londra uçuşunu toplamda 120 Euro’ya gerçekleştirmiş oluyorsunuz ki bu oldukça uygun bir fiyattır.
9. İş Arkadaşlarınızı Tanıma Fırsatınız Olur
Çalıştığınız havayolu şirketinde yüzlerce kabin memuru olabilir. Örneğin 3 günlük bir uçuş sırasında birlikte çalışan 5 kabin memuruyla, hem uçakta hem otelde, hem de yemek saatinde zaman geçirirsiniz; dolayısıyla birkaç gün içinde meslektaşlarınız hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz. Ancak bu kişiyle bir sonraki uçuştan 9 ay sonra karşılaşmanız mümkün olabilir. Yani kabin memuru ile “iyi arkadaş” olsanız bile, onu bir daha göremeyebilirsiniz.
10. Hayatınızda Görme İhtimali Düşük Yerleri Ziyaret Etme Şansı Bulursunuz
Sürekli farklı şehirlere ve ülkelere seyahat etme fırsatını bu meslekte yakalıyorsunuz. Bir gün İzlanda’ya uçarken, bir sonraki hafta kendinizi Tokyo’da bulabilirsiniz. Üstelik bu şehirlerde hava yolu şirketiniz tarafından sağlanan zaman dilimlerini beklerken harika yerler görebilir, unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.
11. Televizyondaki Lost dizisindeki gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz
Kabin ekipleri, hayatta kalma konusunda önemli bir eğitim alırlar. Hostesler, nasıl barınak yapacakları, yiyecek toplayacakları, içme suyu bulacakları ve farklı çevrelerde nasıl hayatta kalacakları konusunda bilgi sahibi olurlar. Kısaca, bu meslek alanında emin ellerdesiniz.
12. Kilo almaları yasaktır.
Kabin memurları, uçağın bütün kapılarından geçip çıkabilmek için belli bir kiloda kalmak zorundadır. Eğer kilo alırsanız, işinizi kaybetme riskiniz oldukça yüksektir. Bazı havayolu şirketleri, baş üstündeki dolaba erişebilmek için kabin memurlarının minimum bir boy yüksekliğine sahip olmalarını da gerektirmektedir.
Size üniformanızı yalnızca bir sefer veriyorlar ve daha sonra değiştirme şansınız yok. Dolayısıyla birkaç kilo almanız durumunda başka bir bedene geçme şansınız olmayacak. Bu durumda, havayolu şirketi size kilo vermeniz için 1 ay tanıma hakkı tanıyacaktır. Eğer kilo verilmezse, bu durumda kilo yönetimi programına alınacaksınız.
13. Uçuş sırasında doğum yapma ihtimali vardır.
Eğer uçakta izlediğiniz bir filmin tam ortasında doğum sancıları başlamışsa, endişelenmeyin. Hostesler, iniş yapana kadar doğum yaptırma konusunda gerekli eğitim almışlardır. Üstelik, uçakta doğan bebeğin hayatı boyunca bedava hava yolculuğu hakkı olur. Ancak eğer oldukça ekonomik bir havayolu şirketi ile seyahat ediyorsanız, bu durumdan çok umutlanmayın.
14. Her uçuş öncesi küçük bir sınavdan geçerler.
Her uçuş öncesinde, en deneyimli kabin ekibi üyesi tarafından diğer ekip üyelerine 2 acil durum prosedürü ve 1 medikal soru sorulur. Bu sorulara doğru cevap veremeyenler, uçuşa alınmazlar.
15. Eğlenceli yerleri hostesler bilir
Kabin ekibi, hedefe ulaştıklarında eğlenmeyi sever. Varış noktasına ulaştıkları zaman rehber almaktansa, kabin ekibinden tavsiyeler almayı tercih edebilirsiniz; hatta onlarla eğlenmeye çıkabilirsiniz. Uçuş ekipleri, VIP alanlara geçişte de oldukça yeteneklidirler.
16. Çoğu kişi farklı alanlarda eğitim almıştır.
Birçok kabin memuru önceki mesleklerinden, yani öğretmenlik, hemşirelik, polislik veya hakimlik gibi işlerden ayrılıp hostesliğe geçiş yapmaktadır. Uçakta herkesin bir yeri vardır.
17. Her türlü olaya tanıklık etmişlerdir.
Uçuş sırasında striptiz yapanlar, bebeklerini üst dolaplara yerleştiren anneler ya da göz bandı yerine hijyenik pedler kullanan insanlar… Bunlar, kabin memurlarının iş günleri boyunca karşılaştığı olaylardan sadece birkaçıdır.
6 Adımda THY’de Nasıl Hostes Olunur?
1- kariyer.thy.com üzerinden başvurunuzu gerçekleştirin. Başvuru sırasında çevrimiçi olarak sunulan yetenek ve İngilizce testini tamamlayın.
2- Başvurusu ve test puanları uygun bulunan adaylar, İstanbul Florya’ da bulunan THY İnsan Kaynakları Değerlendirme Merkezine davet edilir ve burada bilgisayar üzerinden yapılan İngilizce sınavına katılırlar.
3- Bu adımları başarıyla geçtinizse, aynı yerde mülakata katılacaksınız. Bu mülakatta:
- Evrak kontrolü,
- İngilizce mülakatı,
- Boy-kilo-dövme-yara izi kontrolü,
- 2. yabancı dil mülakatı,
- Kurul mülakatı,
- Psikolog görüşmesi,
- Grup değerlendirme çalışması
4- Bu aşamalardan geçen adaylar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden, uçuşa uygunluk sağlık raporu almalıdır. Bu raporlar, THK Sağlık Müdürlüğü tarafından kontrol edilip onaylanır.
5- Burada kadar sorunsuz bir süreç geçirdiyseniz, 2 aylık hosteslik eğitimine katılma hakkını elde edersiniz. Eğitimler Florya Uçuş Eğitim Başkanlığında gerçekleştirilir.
6- Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, artık işe başlamak ve uçmak için hazırdırlar.
Hostes maaşları ne kadardır?
Kabin memuru (hostes) maaşları, şirketler arasında değişiklik göstermekte olup, ortalama olarak 70 – 150 bin TL arasında yer almaktadır.
Henüz iş sahibi olmayanlar ve hangi mesleği seçeceğine karar vermek isteyenler için yüksek kazançlı meslekleri araştırmaya devam edeceğiz.