Sosyal Medya

Sosyal Medya Fenomenlerine Sanal Kasa Operasyonu: 12 Kişi Serbest Bırakıldı – Son Dakika Türkiye Haberleri

Çeşitli sosyal medya platformlarında gerçekleştirdikleri yayınlarla haksız kazanç elde ettikleri ve kişileri kumar oynamaya teşvik ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 12 sosyal medya fenomeniyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Şüpheliler, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, sanal devriye uygulamaları sırasında, yüksek takipçiye sahip bazı sosyal medya fenomenlerinin “Twitch”, “YouTube”, “Instagram” ve “TikTok” yayınları sırasında “Key Drop” adlı site üzerinden oynanan dijital oyundan kazandıkları eşyaları gerçek paraya dönüştürmek için sanal kasalar açtıklarını belirledi.

Bu yöntemle haksız kazanç sağladıkları ve kişileri kumar oynamaya teşvik ettikleri tespit edilen 19 şüpheli için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından gözaltı kararı verildi.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Polis ekipleri, düzenledikleri operasyonda sosyal medya fenomenleri Tolunay Ören, Eray Can Özkenar, Ferhat Can Dama, Kemal Can Parlak, Ömer Faruk Karataş, Mert Kancefer, Furkan Burak Bayrak, Duru Batır, Necati Akçay, Ferit Karakaya ve İsa Aktaş’ı yakaladı.

Gözaltına alınan 11 zanlının emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi’nde savcılıkta ifadeleri alındı. Bu şüpheliler, tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Şüphelilerin işlemleri devam ederken, gözaltına alınan 1 zanlı daha adliyeye getirilerek savcılığa çıkarıldı. Savcılık bu şüpheliyi de tutuklama istemiyle hakimliğe gönderdi.

SERBEST BIRAKILDILAR

Sulh Ceza Hakimliği, 12 şüpheli hakkında “yurt dışı çıkış yasağı” ve “imza atmak” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. Ayrıca 6 şüpheli için “güvence bedeli yatırmak” yönünde adli kontrol tedbiri uygulandı.

Diğer yandan, haklarında yakalama kararı çıkarılan 7 şüpheliden 5’inin yurt dışında olduğu tespit edildi.

“KEY DROP” SİSTEMİ

Soruşturmaya göre; Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, yürütülen sanal devriye çalışmaları kapsamında, bazı yayıncıların yurt dışı merkezli “Key Drop” dijital platformlarından takipçilerini kumara teşvik ettiklerini belirledi.

Platformdaki yayıncıların bu oyunlar aracılığıyla rastgele kutular açarak, parasal değeri olan dijital eşyalar kazandıkları ve bu eşyaları gerçek paraya çevirdikleri tespit edildi.

Oyuna katılan kişilerin önce sisteme para yatırdığı, ardından kutunun açılmasıyla en değerli dijital eşyayı kazanan kişinin diğer tüm dijital ödüllerin de sahibi olduğu, bu sürecin canlı yayınla takipçilere aktarılarak özendirildiği görüldü.

Dijital platformlar aracılığıyla kişilerin kumar oynamaya teşvik edildiği ve haksız kazanç sağlandığı şüphesi ile soruşturma başlatıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemelerde dijital oyun içerikli videolarda yer alan bıçak, silah gibi sanal eşyaların değerleri 1 lira ile 10 milyon lira arasında değiştiği, çeşitli internet siteleri aracılığıyla kazanılan eşyaların nakit paraya çevrilebildiği belirlendi.

Yüksek takipçiye sahip F.K. adlı zanlının, bir video içeriğinde 4 bin 426 dolar değerinde bir eşya kazandığı ve bu eşyaların bazı platformlar üzerinden banka hesaplarına aktarılabildiği tespit edildi.