
Partneriniz Cinsellikten Mi Kaçınıyor?
Yazı: Nilgün Yıldız Konakcı
Kadın ve erkeklerin cinsel yaşamlarındaki memnuniyetsizlik genellikle çeşitli nedenlere dayanmakta ve farklı çözümler gerektirmektedir. Ara sıra yaşanan sorunlar çoğu zaman çiftler tarafından ciddiye alınmazken, yaş, psikolojik etkenler gibi unsurlarla kronikleşen problemler çözülmediğinde, çiftler arasında daha büyük tartışmalara yol açabiliyor. Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sarp Korcan Keskin, “Çiftler cinsel sorunlarla karşılaştıklarında, genellikle bunların nedenini kendilerinde aramaya başlarlar. Çoğu kadın, cinsel işlev bozukluğu yaşayan partneri nedeniyle kendini suçlamaktadır. İstenmediği veya beğenilmediği düşüncesi, çiftleri çözümlerden uzaklaştırabiliyor. Cinsel işlev bozukluğuna neden olabilecek birçok faktör erkeklerde ortaya çıkabiliyor. Bu durumu anlamadan kadınların böyle hissetmesi, cinsel yaşamı daha da olumsuz etkileyerek, çiftler arasında daha büyük sorunlar yaratabiliyor. Karşılıklı olarak iletişim kurabilen çiftler ise daha avantajlı durumda. İyi haber ise cinsel işlev bozukluklarının tedavi edilebilmesidir. Önemli olan, ilişkiye zarar vermeden, zaman kaybetmeden en kısa sürede doktora başvurmak ve çözüm arayışına girmektir” diyor.
Erkeklerde görülen sorunlar
Cinsel işlev bozukluğu, kişinin veya partnerinin cinsel tatmin yaşamasını engelleyen fiziksel veya psikolojik problemleri kapsamaktadır. Erkek cinsel işlev bozukluğu, her yaştan erkeği etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur ve yaşı arttıkça daha fazla görülmektedir. Güncel tedavi yöntemleri genellikle cinsel işlev bozukluğu yaşayan erkeklere yardımcı olmaktadır.
Cinsel problemi olan erkekler ne yapmalı?
Tüm cinsel problemler için bir çözüm olduğunu bilmek önemlidir. Yrd. Doç. Dr. Keskin, öncelikle partnerin bir üroloji doktoru ile görüşmeye ikna edilmesi gerektiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Unutmayın ki cinsel problemler bazen altta yatan ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Doktorunuz, fizik muayene ile teşhis sürecine başlayabilir.”
Hangi fiziksel testler yapılıyor?
• Testosteron ve bazı hormon seviyeleri, kan şekeri (diyabet için) ve kolesterol durumunu kontrol etmek amacıyla kan testleri
• Kan basıncı ölçümü
• Prostat muayenesi
• Penis ve testislerin incelenmesi
• Sinir uyarıları veya penise kan akışı ile ilgili sorunlar düşündüğünde daha ileri tetkikler gerekebilir.
Doktorunuz ayrıca belirtileriniz, tıbbi ve cinsel geçmişiniz ile ilgili sorular sorabilir. Bu sorular kişisel olsa da, utanmayın. En iyi tedavi yönteminin önerilebilmesi için dürüst yanıtlar vermeniz önemlidir. İhtiyacınız olduğunda sizi destekleyebilecek bir uzmana (endokrinolog veya seks terapisti) yönlendirilebilirseniz. Çoğu cinsel işlev bozukluğu vakası, zihinsel veya fiziksel problemleri tedavi ederek düzeltebilmektedir.
Erkeklerdeki cinsel problemlerin tedavisi
Psikolojik terapi: Cinsel işlevlere etki edebilecek anksiyete, depresyon, korku veya suçluluk gibi duygularda size yardımcı olabilecek bir psikolojik danışmandan destek alabilirsiniz.
İlaçlar: Penisin kan akışını artırarak cinsel işlevleri geliştirmeye yönelik ilaçlar oldukça etkili. Günümüzde bu tür ilaçların kullanımı doktor önerisiyle oldukça yaygındır. Her ilacın mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini unutmayın.
Hormon tedavisi: Enjeksiyon, yama veya jel formundaki hormon replasman tedavileri ile düşük testosteron seviyeleri yükseltilebilir. Ancak hormon tedavilerinin yalnızca cinsel problemleri çözmek için kullanılmadığını bilmek önemlidir. Bu tedaviler her birey için özel olarak planlanmalıdır.
Mekanik yardımcılar: Bazı erkeklerde sertleşme sorununa yardımcı olabilecek vakum cihazları ve penil protezler genellikle dolaşım bozukluğu yaşayan erkeklerde tercih edilmektedir.
Erkek cinsel problemleri önlenebilir mi?
Erkek cinsel problemlerini tamamen engellemek mümkün olmasa da, bunların nedenleriyle ilgilenmek, problemi anında fark etmenize ve başa çıkmanıza yardımcı olabilir. İyi bir cinsel işlevi sürdürmek için Yrd. Doç. Dr. Keskin aşağıdakileri önermektedir:
• Rutin sağlık kontrollerinizi aksatmayın, doktorunuzun tedavi planına uyun.
• Sigara içmeyi bırakın.
• Düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olun ve yeterince uyuyun.
• Stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik veya duygusal sorunlar için gerektiğinde tedavi alın.
• Eşinizle daha sağlıklı ve sık iletişim kurun.
Erkek cinsel işlev bozukluğunun türleri nelerdir?
• Düşük libido (Cinselliğe olan ilginin azalması)
• Erektil disfonksiyon (Ereksiyon zorluğu/ Penisin sertliğinin sürdürülebilmesi)
• Boşalma problemleri, erken veya geç boşalma (Orgazma çok hızlı veya çok yavaş ulaşılması ya da boşalamama durumu)
Erkeklerde cinsel işlev bozukluğu nedenleri nelerdir?
Erkek cinsel işlev bozuklukları iki ana grup altında incelenir:
1- Organik nedenler
• Düşük testosteron (erkeklik hormonu) seviyeleri
• İlaçlar (antidepresanlar, yüksek tansiyon ilaçları)
• Damar tıkanıklığı veya yüksek tansiyon
• Diyabet, inme ya da sinir hasarı
• Sigara kullanımı
• Alkol ve uyuşturucu kullanımı
2- Psikolojik nedenler
• Cinsel performans kaygısı
• Evlilik ya da ilişki sorunları
• Günlük yaşam stres ve kaygıları
• Depresyon, suçluluk duygusu
• Toplumsal baskı
• Kıyaslama duygusu
• Geçmişte yaşanan cinsel travmalar
İlişkiyi derinden sarsabilir
Erkeklerde en yaygın görülen sorunları, boşalma ile ilgili problemler, ereksiyon sağlama veya sürdürme güçlükleri ve cinsel isteğin azalması oluşturmaktadır. Yrd. Doç. Dr. Sarp Korcan Keskin, “Bu tür sorunlar cinsel yaşamın yanı sıra partnerler arasındaki iletişimi de zedeleyebilmektedir. Uzun süre devam eden bu tür sorunlar, partnerin istenmediği düşüncesine yol açarak, ilişkilerde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir” diyor.
Boşalma bozuklukları nelerdir?
Erken boşalma (Prematür ejakülasyon)
1- Cinsel birleşme öncesinde veya sonrasında, çok kısa sürede ve kontrolsüz şekilde gerçekleşen boşalma.
2- Gecikmiş boşalma veya boşalamama: Boşalmada yaşanan gecikme veya boşalamama durumu.
3- Retrograd boşalma: Orgazm sırasında, boşalmanın dışarıya değil, idrar torbasına doğru olması.
Erken boşalmanın altında yatan nedenler
Erken boşalmanın kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu durum genellikle alışkanlıklar veya cinsel ilişki sırasında yaşanan endişeden kaynaklanmakla birlikte, diğer etkenler de şunlar olabilir:
– Stres
– Geçici depresyon
– Cinsel baskı geçmişi
– Kendine güven eksikliği
– Partnerle iletişim sorunları
Yrd. Doç. Dr. Sarp Korcan Keskin, araştırmaların serotoninin (ruh halini etkileyen doğal bir kimyasal) erken boşalma üzerinde etkili olabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca bazı antidepresanlar da dahil olmak üzere, serotonin seviyelerini etkileyen birçok ilaç erken boşalmayı etkileyebiliyor. Erken boşalma, çiftler arasında sorun yaratabileceğinden, tedavi edilmesi gereken bir durum olabilir. Tedavisinde bazı antidepresan ilaçlar, lokal anestezikler ve davranışsal terapiler kullanılmaktadır.
Geç boşalma ve nedenleri
Engellenmiş veya gecikmiş boşalma için fiziksel nedenler, uzun vadeli sağlık sorunları, ilaç yan etkileri veya sinir sistemi ile ilgili cerrahiler gibi unsurları kapsamaktadır. Bu sorun aynı zamanda konsantrasyon eksikliği, depresyon, anksiyete, stres veya ilişki sorunları gibi psikolojik durumlardan da kaynaklanabilmektedir. Geç boşalma genellikle çiftler arasında bir sorun oluşturmaz, ancak cinsel ilişkiden kaçınmaya neden oluyorsa tedavi gerekmektedir.
Erektil disfonksiyon (ed) ve nedenleri
Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sarp Korcan Keskin, “Erektil disfonksiyon (ED), cinsel ilişki için ereksiyon elde edememe ve sürdürme güçlüğüdür. 40 yaş üzerindeki Amerikalı erkeklerin yaklaşık yarısının bu durumdan etkilendiğine dair çalışmalar bulunmaktadır. ED’nin yaygın nedenleri şunlardır:
– Damar sertliği gibi kan akışını etkileyen hastalıklar
– Sinir bozuklukları
– Stres, ilişki çatışmaları, depresyon ve performans kaygısı
– Penise zarar verme ya da travma
– Diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar
– Sağlıksız alışkanlıklar, örneğin: sigara içmek, fazla alkol tüketmek, aşırı yemek yemek ve egzersiz yapmamak. Düşük libido, yani cinselliğe olan ilginin azalması genellikle düşük testosteron seviyesiyle ilişkilidir. Düşük testosteron, erkekler üzerinde fiziksel ve ruhsal olarak etki bırakırken, azalmış cinsel istek depresyon, anksiyete veya ilişki sorunlarından kaynaklanabilir. Ayrıca yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi bazı ilaçlar da düşük libido seviyelerini etkileyebilir” diyor.
Retrograd (ters yönde) boşalma ve nedenleri
Retrograd boşalma, şeker hastalığı olan erkeklerde diyabetik sinir hasarı nedeniyle görülebilir. Mesanede ve mesane boynundaki sinir problemleri, meninin geriye akışına neden olmaktadır. Ayrıca prostat hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi ya da prostat üzerinde yapılan bir cerrahiden sonra da görülebilir. Özellikle genç hastalar için tedavi edilmesi, fertilite (çocuk sahibi olma) açısından kritik öneme sahiptir.
* Formsante dergisinden alınmıştır.