Kriptopara

Kripto Yatırımcıları İçin En Büyük 9 Risk

Kripto para birimlerinin popülaritesi son on yılda patladı ve neredeyse herkes onlardan bahsediyor veya onlara yatırım yapıyor. Bununla birlikte, kripto para birimi yatırımları, finansal sistemdeki diğerlerinden farklıdır. Geleneksel yatırım eğilimlerine meydan okurlar ve gülünç dalgalanmalara eğilimlidirler.

10.000’den fazla kripto para birimi ve bir dizi kripto para borsası var ve her gün daha fazlası ekleniyor. Bu, özellikle ilk kez yatırımcılar için alınması gereken çok şey var. Bu makale, bu son derece değişken piyasada yeni ve deneyimli yatırımcıların bilmesi gereken en büyük riskleri ele alacaktır.

Fiziksel paranın (veya itibari paranın) aksine, kripto para birimleri bankalar veya hükümetler tarafından desteklenmez ve oldukça spekülatiftir. Kripto para birimi işlemleri, bir blok zincirinde dijital girişler olarak bulunur . Kripto para birimleri, halka açık defter sistemi nedeniyle güvenilir ve güvenli bir sistemdir.

Blok zinciri kripto güvenliğine yardımcı olabilirken, kripto para biriminin merkezi olmayan doğası, sağladığı anonimlikle birleştiğinde riskler oluşturur. Aşağıdakiler, kripto para birimine yatırım yapmakla ilişkili on önemli risktir:

1. Volatilite

Oynaklık, bir varlığın finansal sağlığının en temel göstergelerinden biridir ve kripto para birimleri, piyasadaki en değişken yatırım seçeneklerinden biridir.

2021’in başlarında Dogecoin yüzde 20.000’in üzerinde yükseldi, ancak Mayıs 2021’e kadar değerinin üçte birinden fazlasını kaybetti. Kripto para biriminin geleceğiyle ilgili çılgın spekülasyonlar, fiyatı hem yukarı hem de aşağı doğru yükseltti.

Spekülasyon, bazı yatırımcıların bir fiyat düşüşü belirtisi olduğu anda varlıklarını hızla alıp satmasıyla kripto para piyasasını körüklüyor. Bir kripto para birimiyle ilgili tek bir olumsuz popüler tweet veya haber, fiyatının hızla düşmesine neden olabilir.

Yine de, kripto piyasasının oynaklık açısından birlikte hareket ettiğine dair işaretler var. Büyük ticaret ve yatırım firmaları son zamanlarda çoğu kripto para biriminde önemli hisseler satın aldı. Bu kriptolar, bu büyük şirketlerin dengeleyici etkisi sayesinde sağlıklı oynaklık sergilemeye başlayabilir.

2. Siber Hırsızlık ve Hack’ler

Kripto para birimleri dijital cüzdanlarda tutulur ve dijital para borsalarında işlem görür . Kripto para birimleri, çevrimiçi bağımlılıkları ve anonimlikleri nedeniyle özellikle siber suçlular için çekicidir. Suçlular, kripto para cüzdanlarına ve ticaret platformlarına erişmek için çeşitli kimlik avı saldırıları kullanır.

Kripto para birimine yatırım yapmakla ilgilenen kişiler ve şirketler, varlıklarını korumak için katı internet güvenlik protokollerine uymalıdır. En son tehditlerin farkında olmak, kripto varlıklarınızı ve kripto cüzdanlarınızı nasıl koruyacağınızı anlamak kadar faydalıdır.

İLGİLİ:Bitcoin Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken Kripto Dolandırıcılığı

3. Yerelleşme

Merkezi bir otoritenin olmaması, tartışmasız kripto para biriminin en çekici özelliklerinden biridir.

Ancak, özellikle işler kötüye gittiğinde, bu yokluğun dezavantajları vardır. Örneğin, çoğu çevrimiçi finansal işlemde, elektronik para transferi genellikle bir finans kurumu tarafından desteklenir ve aracılık edilir. Bu nedenle, işlemle ilgili bir sorun varsa, onlarla kolayca iletişim kurabilir ve çözebilirsiniz.

Bir kripto para birimi işlemiyle bu mümkün değildir. Merkezi olmayan yapısı, bir işlem anlaşmazlığının dosyalanacağı doğru varlığı belirlemeyi zorlaştırıyor. Sonuç olarak, çoğu kripto para yatırımcısına saygın dijital para birimi borsaları aracılığıyla ticaret yapmaları tavsiye edilir.

İLGİLİ:Şu Anda En Popüler Kripto Para Borsaları

En iyi borsaların çoğu, neredeyse her soruna yardımcı olabilecek mükemmel müşteri hizmetlerine sahiptir. Yine de çoğu kripto para biriminin merkezi olmayan yapısı, yasal anlaşmazlıkları çözmeyi neredeyse imkansız hale getiriyor.

4. Eşler Arası İşlemlerle İlişkili Riskler

Eşler arası (P2P) platform, kripto alıcılarını ve satıcılarını doğrudan birbirine bağlayan bir kripto para piyasasıdır. Bir P2P borsasında, herhangi bir kripto para birimi işlemi, doğrudan iki taraf arasında ödenir.

Bu borsalar, kripto para birimini fiat paraya dönüştürmenin en basit yollarından biridir. Ancak insan faktörü, hataların veya ihmallerin varlığınızın kaybolmasına neden olabileceği yerdir. Ayrıca, bir alıcının alınan kripto para birimleri için ödeme yapmayı reddetmesi veya bir satıcının jetonları göndermeyi reddetmesi gibi dolandırıcılık ve dolandırıcılık planları riski her zaman vardır.

Dijital varlık emanet hizmeti sağlayan bir P2P platformu bulmak, bu planların çoğundan kaçınmanın en iyi yoludur. Kripto para birimleri, bu hizmeti kullanan işlem sırasında platform tarafından tutulur. Varlık, alıcı ödeme sürecini tamamlar tamamlamaz ve satıcı makbuzu onaylar tamamlamaz alıcıya bırakılacaktır. Bu, her iki tarafın da istediğini elde etmesini garanti eder. Bir anlaşmazlık ortaya çıkarsa, bir platform temsilcisi bunu çözecektir.

5. Özel Anahtarların Kaybı veya İmhası

Kripto para birimleri, işlemlerin kimliğini doğrulamak için bir çift anahtar kullanan bir şifreleme sistemi üzerine kuruludur . Biri genel kullanıma açık bir ortak anahtar, diğeri ise gizli tutulan ve tanımlama ve kimlik doğrulama için kullanılan özel bir anahtardır. Bir kripto cüzdanı açtığınızda otomatik olarak bir özel anahtar oluşturulur ve bu cüzdandaki fonların kullanıcı sahipliğini verir.


İLGİLİ:2021’Deki En İyi Bitcoin Cüzdanları

Özel bir cüzdan anahtarının kaybı, o cüzdandaki herhangi bir kripto para biriminin kontrolünü veya erişimini kaybetmek anlamına gelir. Aslında, kaybolan tüm Bitcoin’lerin yaklaşık %20’si özel anahtarların kaybından veya yok edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, özel anahtarlarınızı düzenli olarak , tercihen güvenli ve yalıtılmış bir bilgisayarda yedeklemeniz çok önemlidir . Ayrıca, özel anahtarınızı asla çevrimiçi saklamayın, özellikle şifrelenmiş biçimde değilse.

6. Düzenlenmemiş Alım Satım Platformları/Borsaları

Kripto para birimlerinin popülaritesi, kripto para birimi değişimi ve ticaret platformlarının sayısında bir artışa neden oldu. Sonuç olarak, bir borsa seçmek daha zor hale geldi. Kripto para borsaları, finansal piyasaya geleneksel finansal kurumlarla aynı düzeyde hizmetler sunar.

Bununla birlikte, düzenleyici gözetim eksikliği, kripto ticaretinde dolandırıcılık borsalarının ve piyasa manipülasyonunun büyümesine yardımcı oldu. Bazı ticaret borsaları fahiş alım satım ücretlerine sahiptir ve manipülatif veya şüpheli alım satımı önleyecek politikalara sahip değildir; tamamen düzenlenmemiş borsalarda ise yıkıcı uygulamalar olabilir.

Borsalar, para çekme işlemlerini neredeyse imkansız hale getirirken fahiş komisyonlar talep edebilir. Diğerlerinin güvenliği zayıf olabilir ve bu da dolandırıcıların paranızı çalmasını kolaylaştırır.

En iyi yaklaşım, saygın güvenlik ve dikkate değer incelemelere sahip ticaret platformları ve borsalar bulmaktır. Her zaman hizmet koşullarının ayrıntılı metnini okuyun ve gerçekçi olmayan iddialarda bulunan platformlardan kaçının.

İLGİLİ:Varlıklarınızı Saklamak Için En İyi Yazılım Kripto Cüzdanları

7. Bölgesel Düzenleme

Düzenleme, kripto para biriminin devam eden büyümesine yönelik en ciddi tehditlerden biridir. Dünyanın her yerindeki hükümetler, kendi ülkelerinde kripto para birimlerinin kullanımını sınırlamak için düzenlemeler yaptı. Birçok hükümet kripto para birimlerini finansal düzenlemeleri aşmanın ve kara para aklamayı kolaylaştırmanın bir yolu olarak görüyor.

Şu an için çoğu hükümet kripto para birimlerini mevcut itibari para birimleriyle nasıl entegre edeceklerini araştırıyor. El Salvador gibi diğerleri, kripto para birimlerini tamamen benimsedi, hatta bazıları ulusal bir kripto para birimi başlatmayı veya başlatmayı düşünüyor. Yine de, kripto para kullanımını kısıtlayan yüksek bir mevzuat riski var.

8. Para Birimi Dönüştürme Riskleri

Kripto fiyatları sıklıkla dalgalanarak onları yüksek riskli bir yatırım haline getirir. Örneğin, Bitcoin Aralık 2020’de 20.000 $’dan Nisan 2021’de 65.000 $’ın üzerine çıktı ve Haziran 2021’de yaklaşık 28.000 $’a düştü. Bitcoin’i Ocak ayında satın alıp Nisan sonunda satmış olsaydınız önemli bir kâr elde etmiş olurdunuz. Bitcoin varlıklarınızı birkaç gün tutmak, dolar değerinde önemli bir kayıpla sonuçlanabilirdi.

Çoğu kripto para birimi değişken olduğundan, değerleri geleneksel para birimlerine göre dalgalanır. Ayrıca, kripto para birimleri spekülatif olduğundan, yatırımcılar satış anında sahip oldukları değer ne olursa olsun insafına kalırlar.

9. Vergi Kanunları

Kripto para birimleri, sermaye varlıkları olarak sınıflandırılır; bu, hisse senetleriyle aynı vergi düzenlemelerine tabi oldukları anlamına gelir. IRS’ye göre, mal ve hizmet satın almak veya diğer para birimleriyle takas etmek için kripto para birimi kullandığınızda, sermaye kazancı vergisine tabi olursunuz. Ayrıca, madencilik yoluyla elde edilen herhangi bir kripto para birimi vergiye tabidir.

Kripto para yatırımcılarının kazançlarını vergi beyannamelerinde gelir olarak bildirmeleri gerekmektedir. Ancak, tüm kripto para işlemleri vergiye tabi değildir. Kripto para birimleri satın almak, bunları depolamak ve borsalar veya cüzdanlar arasında aktarmak tamamen muaftır. Kripto para yasaları karmaşık olabilir, ancak IRS’nin sanal para birimi yönergelerini okuyarak hızı yakalayabilirsiniz .

Dipnot

Kripto para birimine yatırım yapmak son derece risklidir ve herhangi bir olasılığa karşı hazırlıklı olmalısınız. Burası Vahşi Batı ve ademi merkeziyetçi ve düzensiz doğası nedeniyle dolandırıcılar ve dolandırıcılarla dolu. Deneyimsiz yatırımcılar, ciddi sonuçlara maruz kalmadan yalnızca kaybetmeyi göze alabilecekleri kadar yatırım yapmalıdır.

Erdinç

Teknolojiden ve dijital dünyadan uzak kalamayan, sokak fotoğrafçılığına meraklı gezgin bir doktor kişi

Bir yanıt yazın