Nasıl Yapılır?

Suya Düşen Telefonu Nasıl Kurtarabilirsiniz?

Park, plaj ya da kafe gibi yerlerde telefonun nerede ne zaman hasar göreceği belli olmaz. Bir an da telefonunuz su ile tanışabilir! Ancak endişelenmeyin. Telefonunuzu sudan kurtarmak için bazı basit önerilere göz atabilirsiniz. İşte sizin için hazırladığımız “Suya düşen telefon nasıl kurtarılır?” detaylı rehberi…

Arkadaşlarınızla bir kafede otururken yanlışlıkla su dolu bir bardak telefonunuza dökülebilir. Ya da güneşli bir plajda eğlencenin ortasında bir anda telefonunuz suya girmiş olabilir. Peki o an ne yapmalısınız?

  • Öncelikle, şoku üzerinizden atmalısınız. Telefonunuz suyun içinde ne kadar fazla kalırsa, o kadar hasar görür. Bu yüzden telefonunuz tuvalete düştüyse bile, onu oradan almakta tereddüt etmeyin.
  • Telefonu aldıktan hemen sonra kapatın. Su, aktif olan elektronik devrelere ulaşırsa ciddi hasara neden olabilir. Dolayısıyla, cihazınızı derhal kapatmalısınız.
  • Cihazı kapattıktan sonra çıkarabileceğiniz tüm parçaları sökün. SIM kart yuvası, microSD kart yuvası varsa, telefonun arka kapağı açılabiliyorsa arka kapağı da çıkarın ve bataryayı alın. Günümüzde birçok telefon yekpare üretilmekte, bu yüzden sadece SIM ve SD kartları çıkarabileceksiniz. Ancak elinizden geleni yapın.
  • Telefonu nazikçe kağıt peçeteyle kurutun. Bu aşamada dikkatli olun; dış yüzeyde kalan su, hızlı hareketler yüzünden cihaza girebilir.
  • Kağıt havlunun ulaşamadığı yerleri ise bir elektrikli süpürge ile kurutun.
  • Artık en zora geliyoruz. Bekleme süresi. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra telefonunuzu pirincin içine ya da kuru ve serin bir yere koyarak beklemelisiniz. 2-3 gün sonra cihazı açmayı deneyin. Eğer açılırsa, mikrofon, hoparlör gibi tüm bileşenleri kontrol edin.
  • Eğer telefon hala açılmazsa? Maalesef su hasarı için kesin bir çözüm yoktur. Cihaz, suyla ilk temasından sonra arızalanmasa bile, zamanla sorun yaşatabilir. Eğer telefonunuz bu adımlara rağmen açılmadıysa, en yakın yetkili servise götürün.

Deniz veya tuzlu suya düşen telefonlar için durum biraz daha karmaşık. Tatlı suya düşen cihazlarda en önemli şey telefonun tamamen kurutulmasıdır. Ancak tuzlu su, güçlü bir oksitleyici olması sebebiyle, cihazı kurutsanız bile içerisindeki tuz hayati parçaları, örneğin anakartı, zarar verebilir.

Eğer telefonunuz tuzlu su ile temasa geçtiyse, hızlı bir şekilde en yakın yetkili servise götürmeniz önemlidir. İyi bir teknisyen, cihazınızın içini açarak detaylı bir temizlik yapacaktır.

Umarız bu bilgileri yalnızca bilgilendirme amaçlı okursunuz ve telefonunuz böyle olumsuz bir durumda kalmaz. “Suya düşen telefon nasıl kurtarılır?” rehberimiz hakkında düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.

OnlineYaşam

Yaşamın "online" hali