Türkiye’nin En Güzel Yeraltı Şehirleri
Ülkemizin dört bir yanı, benzersiz güzellikleriyle dolu olduğu gibi, yer altı zenginlikleri de oldukça dinamiktir. Sizler için yer altı dünyamız hakkında bir araştırma yaptık.
Nevşehir – Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu, 1963 yılında keşfedilmiş ve 1967 yılında ziyarete açılmıştır. Yeraltı şehri, 55 metre derinliğe iniyor ve dünyanın en iyi korunmuş, ihtişamıyla dikkat çeken yeraltı şehirlerinden biridir. MÖ 8. yüzyıla kadar uzandığı bilinen tarihi ile 18 katlı yapısı, turizm açısından önemli bir merkezi haline gelmiştir. Nevşehir’e gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.
Kayseri – Ağırnas Yeraltı Şehri
Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas kasabası, en az 3000 yıl öncesine dayanan bir yerleşim yeri olarak dikkat çekiyor. Yeraltı şehirinde bulunan kilisenin duvarlarındaki resim ve kabartmalar, milattan sonra 1 ve 8. yüzyıllara ait olduğu düşünülmektedir. Kayseri’ye gittiğinizde bu büyüleyici yeri ziyaret etmeyi unutmayın.
Nevşehir – Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı yeraltı şehrinin tarihi, M.Ö 3000 yılına kadar uzanıyor ve Hititler döneminde inşa edilmiştir. 8 katlı olan bu yapının sadece 4 katı ziyarete açıktır. Ayrıca, burada bulunan bakır işleme atölyesi, şehrin ilgi çeken tarihi alanlarından biridir. Nevşehir’e gittiğinizde bu etkileyici yeraltı şehrini görmek için zaman ayırmayı unutmayın.
Kars – Ani Mağaraları
Ani Harabeleri, 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiştir. 823 yapıyı içeren bu geniş yerleşim alanı, Orta çağdan günümüze kadar birçok unsuru barındırmaktadır. Antik dönemlere kadar uzanan bu tarihi alanları ziyaret etmeniz önerilir.
Bayburt – Aydıntepe Yeraltı Şehri
Aydıntepe Yeraltı Şehri, yer yüzeyinden yaklaşık 2.5 metre derinlikte yer alan kayalara oyulmuştur. Tornozlu odalar ve geniş mekânlardan oluşan bu yapıda, yeraltı kalıntılarına dair 3 farklı alanda daha izlere rastlanmaktadır. Doğu-Batı yönünde 3 ila 5 kilometre uzunluğunda olduğu söylenmektedir. Zamanla meydana gelen çökmeler nedeniyle bazı galeriler kapanmıştır. Bayburt’a geldiğinizde bu tarihi mekanı mutlaka ziyaret edin.
Kırşehir – Mucur Yeraltı Şehri
Kırşehir’in en önemli turistik yerlerinden biri olan Mucur Yeraltı Şehri, tüf kayaların oyulması ile inşa edilmiştir. Bu yeraltı şehrinin bazı bölümleri, erken Hıristiyanlık döneminde sığınak olarak kullanılmıştır. Kırşehir’e gittiğinizde bu ilginç yapıyı ziyaret etmeyi unutmayın.
Aksaray – Saratlı Yeraltı Şehri
2000 yılında başlatılan temizlik kazısı sonucunda, 2002 yılında kapalı durumdaki yeraltı şehri gün yüzüne çıkarılmıştır. Üç katlı yapısı, Bizans dönemine ait plan ve mimari teknikleriyle dikkat çekmektedir. Aksaray’a gittiğinizde mutlaka görünmesi gereken yerlerden biridir.
Çankırı – Hüyük Yeraltı Şehri
Hüyük Yeraltı Şehri, MS 3 – 5. yüzyıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir ve 2005 yılında tescil edilmiştir. Orta ilçesine 11 kilometre mesafede bulunan Hüyük Köyü’nde yer almaktadır. Küçük bir kilise, keşiş odaları ve sarnıcı ile birlikte tarih ve kültür dolu bir yapı konteynır.