GeziYemek

Bursa’da Yenecekler ve Gidilecek Mekanlar | obilet.com

Bursa’nın Neyi Meşhur? Lezzet Durakları ve Yeme İçme Rehberi

Bursa’nın en ünlü mekânı neresi?

Bursa’nın en ikonik yerleri, tarihî ve kültürel değerleriyle dikkat çeken Uludağ ve Tophane’dir.

Bursa’da hangi hediyelikler popüler?

Bursa’da en tanınmış hediyelik eşyalar arasında kestane şekeri, ipek ürünleri ve İznik çinileri öne çıkıyor.

Bursa’da günübirlik gezilecek yerler nerelerdir?

Bursa’da günübirlik keşfetmek için Cumalıkızık Köyü, Ulu Cami, Tophane, Gölyazı, Yeşil Türbe ve Kapalı Çarşı gibi tarihi ve doğal güzellikler tercih edilebilir.


Verimli topraklar üzerinde kurulan Bursa, zengin ve çeşitli mutfağı ile kendine has bir lezzet sunuyor.

Osmanlı Saray Mutfağı’nın etkisini taşıyan geleneksel Bursa mutfağı akla ilk olarak İskender, tahinli pide, cantık, süt helvası, kestane şekeri gibi tatlar gelse de, Bursa’nın mutfağı gerçekten oldukça geniş bir yelpazeye sahip.

Unutulmaz bir gastronomi keşfine çıkmaya hazır mısınız? O halde Bursa mutfağının en popüler lezzetlerine bir göz atalım.

1) Muradiye Çorbası

Muradiye Çorbası
Muradiye Çorbası

Yoğurtlu Muradiye çorbası, içinde kabak, havuç, tavuk ve arpa şehriyesi gibi birçok malzeme barındırarak, Bursa mutfağının en çok sevilen lezzetlerinden biri olmayı başarmıştır.

Yemek öncesi sizi sıcacık bir çorba ile karşılamak istiyorsanız mutlaka Muradiye çorbasını denemelisiniz.

2) Kazan Tarhanası Çorbası

 Kazan Tarhanası Çorbası
Kazan Tarhanası Çorbası

Kazan tarhanası, sütlü tarhana olarak adlandırılır ve içindeki nohut ve kırık buğday ile diğer tarhana çorbalarından ayrılır. Bu özel çorba, bekletilen ve ekşitilen süt ile son dokunuşunu alıyor.

3) Tahinli Pide

Tahinli Pide
Tahinli Pide

Bursa kahvaltılarında en çok tercih edilen lezzetlerden biri olan tahinli pide, ya da halk arasında bilinen adıyla tahanlı, tatlı bir başlangıç yapmayı sevenler için mükemmel bir seçenek. Eğer siz de tatlı bir uyandırıcı arıyorsanız, en yakın fırını ziyaret etmelisiniz.

Sıla’nın notu: Tahinle kaplı, yuvarlak biçimindeki tahinli pideyi fırından taze çıktığında yediklerinizin keyfi bir başkadır.

4) Cantık

Cantık
Cantık

Açık pideli olarak adlandırılan cantık, Bursa denince akla gelen öncelikli lezzetlerden biri. Genellikle yuvarlak şekilde hazırlanan cantığın içeriği kıyma, kuşbaşı ve kaşar ile zenginleştirilmektedir.

Hamuru klasik pide hamuruna göre daha mayalı ve pofidik olan cantık, harika bir akşam atıştırmalığı olabilir.

5) İskender Kebap

İskender Kebap
İskender Kebap

Hemen hemen herkesin beğenisini kazanan ve ülke sınırlarını aşarak ün kazanan lezzetimiz nedir diye sorsak tereddütsüz İskender kebabı deriz.

Kızarmış pide üzerinde, lokum kıvamında dönerle, bol tereyağlı, salçalı soslu bir İskender kebap karşısında kim dayanabilir ki?

6) İnegöl Köfte

İnegöl Köfte
İnegöl Köfte

Bursa’nın iskender kebabından sonra dikkat çeken diğer bir lezzeti İnegöl köftesidir. Balkanlardan göç edenlerin Bursa mutfağına kazandırdığı İnegöl köfte, 1930’lu yıllardan beri Bursa mutfağının en önemli yemeklerinden birisidir.

Pek çok şehirde İnegöl köfte bulabilirsiniz ama Bursa’da yapılan versiónu her seferinde bir başka güzellikte olur.

7) Pideli Köfte

 Pideli Köfte
Pideli Köfte

Pidele köfte, İskender kebabın köfte varyasyonu olarak tanımlanabilir. Aşağıda kızarmış pide üzerinde lokum kıvamında köfteler ve salçalı sos ile hazırlanan bir yemeği keşfetmek oldukça keyiflidir.

Yazarken bile iştah açan pideli köfteyi Bursa’da denemek için listenize eklemelisiniz.

8) Kestaneli Kuzu Güveç

Kestaneli Kuzu Güveç
Kestaneli Kuzu Güveç

Kestaneli, arpacık, soğanlı, sarımsaklı ve kuşbaşı etli bu muhteşem güveç, Bursa mutfağının gözde et yemeklerinden biridir.

Bursa’ya gittiğinizde kapaklı, özel güveç kaplarında ve geleneksel taş fırınlarda pişirilmiş kestaneli kuzu güveci tatmayı unutmayın.

9) Keles Güveci

Keles Güveci
Keles Güveci

Meşe ve çam odunu ateşinde pişirilen Keles güveci genellikle keçi eti ile hazırlanır. Özelliği, akşam saatlerinde fırına verilmesi ve sabah alınıp sunulmasıdır. Bu yöntemle elde edilen lokum gibi et oldukça lezzetlidir.

Keles güvecini şehir merkezinde bulmakta zorlanıyorsanız, bu muhteşem güveç Keles İlçesi‘nde cuma günleri her restoranda hazırlanıyor, aklınızda bulunsun.

10) Etli Erik Yemeği

Etli Erik Yemeği
Etli Erik Yemeği

Bursa, Osmanlı Saray Mutfağı’nın izlerini en çok taşıyan yerlerden biridir.

Eğer meyveli et yemeklerini seviyorsanız, sıcak suda kaynatılmış erik ile hazırlanan kuşbaşı kuzu etli bu tadı kaçırmamalısınız.

11) Kestaneli Pilav

Kestaneli Pilav
Kestaneli Pilav

Bursa demek kestane demektir; bu nedenle birçok kestaneli lezzet Bursa mutfağında sizleri bekliyor. Kestaneli pilav da bu eşsiz tatlardan biridir.

Bol kuru yemişli, sebzeli ve yumuşacık kestaneli bu nefis pilav, Bursa masalarında ana yemeklerin en güzel tamamlayıcısıdır.

12) Damat Paçası

Damat Paçası
Damat Paçası

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan Bursa’ya gelen bu lezzet, damat paçası olarak bilinir.

Fırın yufkası, tavuk etli, yoğurtlu ve üzerine pul biber ve terayağı eklenmiş damat paçasını pek çok esnaf lokantası menüsünde bulabilirsiniz.

13) Cevizli Lokum

 Cevizli Lokum
Cevizli Lokum

Bursa’nın en popüler hamur işlerinden biri olan cevizli lokum, özellikle bayram ve düğün gibi özel günlerde tercih edilen bir lezzettir. Mayalı hamur ince şekilde açılmakta ve üzerine tarçınlı, cevizli ve tahinli harç konulup rulo şekline getirilmektedir. Ardından fırında pişirilir.

Sıla’nın notu: Çayın yanına en çok yakışan Bursa lezzetlerinden biri olan cevizli lokumu hemen hemen her fırın ve pastanede bulabilirsiniz.

14) Gelincik Böreği

Gelincik Böreği
Gelincik Böreği

Çarşaf böreği olarak da bilinen bu lor peynirli, gelincik otlu börek, Bursa mutfaklarında sıkça hazırlanan börek çeşitleri arasında yer alır. Genellikle hazır yufka ile hazırlanan gelincik böreğini bazı fırınlarda ve lokantalarda bulmak mümkündür.

Özellikle yanına bir bardak demli çay ile birlikte bu börek keyfini kaçırmamalısınız.

15) Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı
Kemalpaşa Tatlısı

Kaymaklı ya da tahinli olarak sunulan Kemalpaşa tatlısı, ismini Bursa’nın Kemalpaşa ilçesinden alır.

Özel bir peynir ile yapılan, şerbetli, pofidik kıvamda olan Kemalpaşa tatlısını tatmadan Bursa’dan ayrılmamalısınız.

16) Süt Helvası

Süt Helvası
Süt Helvası

Bu helva gerçekten farklı bir deneyim sunuyor. Akışkan muhallebi kıvamında ve üzeri yanık fırın sütlaç gibi olmasıyla kendine özgü bir lezzet. Süt helvasının tadı anlatılmaz, yaşanmalıdır.

Bursa’ya geldiğinizde, tadı uzun süre aklınızda kalacak olan süt helvasını tatmanızı kesinlikle öneririm.

17) Hurma Tatlısı

Hurma Tatlısı
Hurma Tatlısı

1968 yılında bir pastanede ‘Bağdat Hurma Tatlısı’ adıyla yapılan bu tatlı, zamanla popülaritesini artırarak Bursa’nın en sevilen tatlarından biri haline gelmiştir.

Bursa’nın çeşitli yerlerinde bulunan seyyar tezgahlarda satılan Hindistan cevizli hurma tatlısı, hafif bir tatlı molası vermek isteyenlerin vazgeçilmezi olmaktadır.

18) Keşkül-ü Fukara

Keşkül-ü Fukara
Keşkül-ü Fukara

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan günümüze ulaşan en özel tatlardan biri de Bursa’nın meşhur keşkül-ü fukarasıdır.

Toz bademli muhallebisi ile damaklarda eşsiz bir tat bırakan, üzeri bol Antep fıstıklı keşkül-ü fukara, Bursa mutfağının asla göz ardı edilmemesi gereken lezzetlerindendir.

19) Ayva Tatlısı