Yemek

Lezzetli ve Köpüklü Türk Kahvesi Hazırlama Rehberi

Bir çeşit rahatlatıcı, sohbet için ideal bir arkadaş, yurt dışına çıkıldığında en çok özlenen tat, müptelalarının yokluğunda baş ağrısına yol açabilen bir şifa kaynağı! Evet, Türk kahvesinden bahsediyoruz! Bu yazımızda Türk kahvesi yapımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.

Türk kahvesini sevmeyen sayısı oldukça azdır. Kültürümüzle bu denli özdeşleşmiş bir içeceği sevmemek neredeyse imkansız. Türk kahvesi, sohbetlerin vazgeçilmezidir. Yapımı diğer sıcak içeceklere göre biraz zahmetli olsa da, bu zahmet onun değerini artırır. Günümüzde kahve makinesi kullanarak birkaç kaşık kahve ve su ekleyerek yapabilsek de, “Bol köpüklü, lezzetli bir Türk kahvesi nasıl yapılır?” sorusu pek az kişinin cevabını bildiği bir konudur. Cezvede Türk kahvesi yapmanın inceliklerine adım adım geçelim.

Adım Adım Türk Kahvesi Yapımı


Türk kahvesi bu kadar önemliyse, o zaman doğru bir şekilde yapmayı öğrenmekte fayda var. Artık teknolojinin gelişmesi ile evlerde çeşitli pratik mutfak aletleri mevcut. Bunlardan biri de Türk kahvesi makinesi… Verdiğimiz tarife göre kahvenizi isterseniz kahve makinelerinde, isterseniz de eski usul cezvelerde yapabilirsiniz. Elinizde bakır bir cezve varsa ve köz ateşiniz de mevcutsa, o kahve her türlü lezzetli olacaktır. Bol köpüklü, lezzetli bir kahve için öncelikle iyi kaliteli kahve kullanmak şart. Kahvenizin kuru ve taze olması, rutubetsiz bir ortamda saklanması önemlidir. Ayrıca, cezvede Türk kahvesi sunarken yanında lokum, çikolata gibi tatlılar da eklemek, sunumunuzu zenginleştirecektir.

Türk Kahvesi Yapım Adımları


Kahve miktarını aşırı artırmak, daha lezzetli olmasını sağlamaz. Fincan başına 1 tatlı kaşığı veya 2 çay kaşığı kadar kahve ile güzel Türk kahveleri yapabilirsiniz. Ayrıca, cezve içinde ne kadar az fincan için kahve hazırlarsanız, o kadar lezzetli olur. “Türk kahvesi en güzel sohbetlerin yanındadır” diyorsak, tarifimizi iki kişilik az şekerli, orta şekerli ve şekerli olarak sunalım… Siz hangisini tercih ediyorsanız ona göre seçip yapabilirsiniz. Böylece “İki kişilik Türk kahvesi nasıl yapılır?” sorusunu da cevaplamış olduk.

  • Kahve içeceğimiz fincanları çıkaralım. Bu fincanla iki ölçü oda sıcaklığında suyu cezveye koyalım.
  • Şimdi kahve ve şeker miktarına geliyoruz: 2 kişilik az şekerli kahve için 4 çay kaşığı kahve, 2 çay kaşığı şeker; orta şekerli kahve için 4 çay kaşığı kahve, 4 çay kaşığı şeker; şekerli kahve için ise 4 çay kaşığı kahve, 6 çay kaşığı şeker kullanabilirsiniz. Kahve ve şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra cezveyi kısık ateşe koyalım. Bir süre sonra, kenarlardan kabaran kahvenin köpüklerini iki fincana azar azar koyalım. Daha sonra cezveyi tekrar ocağa yerleştirelim ve kaynamaya başlayınca ateşi söndürüp iki fincana kahveyi paylaştıralım.

İşte kahveler hazır. Türk kahvesinin yanında en iyi eşlik eden tatlı çift kavrulmuş fıstıklı lokumdur. Eğer yoksa ya da sevmiyorsanız, küçük bir parça bitter çikolata da güzel bir alternatif olacaktır.

Bol Köpüklü Kahve Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Öncelikle, seçtiğiniz kahve taze olmalıdır. Taze kahveden kastımız, çekirdeklerin ne zaman çekildiğidir. Birçok kahveci günümüzde kahveyi gözünüzün önünde çekip “taze” diyerek sunabilir. Ancak bu “taze çekilmiş” kahve, aslında gerçek anlamda “taze” değildir. Tazelik, çekirdeğin yapısıyla ilgilidir. Kahvenin çekirdeklerinin ne zaman toplandığı, ne zaman kavrulduğu ve çekildiği önemlidir.
  • Kahve kısık ateşte, yavaş yavaş pişirilmelidir. Kahve, 15 dakikadan önce pişmemelidir; aksi takdirde kaliteli bir kahve elde edemezsiniz.
  • Kahve en iyi bakır cezvede yapılır; fakat normal cezvede de lezzetli olmaması söz konusu değildir. Eğer makinede yapıyorsanız, ılık değil, buzdolabından çıkardığınız soğuk su kullanmanız önerilmektedir. Bu sayede kahveniz yavaş pişme şansı bulur. Çünkü makineler ısıya duyarlıdır ve belirli bir sıcaklığa ulaştıklarında kahvenin piştiğini gösterecek sinyal verir.
Türk kahvesi

  • Türk kahvesinin tadı şekersiz, en iyi şekilde alınır. Ancak illa şeker kullanacaksanız, küp şeker kullanmaktan kaçının. Bu nedenle şekerler geç eriyerek kahve ile özleşemezler. Orta şekerli veya şekerli Türk kahvesi için toz şeker ya da esmer şeker kullanabilirsiniz.
  • Türk kahvesi fazla karıştırılmaz. Dibe çökme durumu olmadığı için, pişme esnasında kahveyi karıştırmanıza gerek yoktur. Bu durumda telvenin dibe çökmesini engeller ve kahvenizin tadını bozabilir. Ancak suya kahveyi ekleyip hiç karıştırmadan pişirmek de doğru değildir. En doğru yöntem, cezveye kahveyi ekleyip, üzerine fincanla su ekleyip bir kez karıştırmaktır. Kahve iyice karıştıktan sonra ocağa alınmalı ve beklenmelidir.
  • Kahve köpüklenince, öncelikle fincanlara köpüğünü aktarın. Ardından biraz daha ocakta kalarak iyice kaynamasını bekleyin. Kahve sunumunda mutlaka yanında su da olmalıdır; bu, damağın kahveye hazırlığı açısından önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular


Türk kahvesi, geleneksel ritüelimiz ile kız isteme törenlerinde de önemli bir yere sahiptir. Kız isteme işlemi Türk kahvesi yapılmadan gerçekleşemez. Burada kahvenin önemi büyüktür; çoğu zaman kahve için bir başkasından yardım alınır. İki arkadaş sohbet edecekse, en güzel eşlikçi elbette ki Türk kahvesidir. Çaydaki gibi sürekli tazelemek zorunda kalmazsınız. Kahvenizi hazırladıktan sonra oturup dostunuzu dinlemenize zaman ayırabilirsiniz.

  • Türk kahvesinin hikayesi nedir?

Türk kahvesinin kökeninin Güney Habeşistan’daki Kaffa yöresine dayandığı bilinmektedir. Ancak bu isim benzerliği ile bağ kurmanın doğruluğu hakkında kesin bilgi yoktur. O dönemde Osmanlı Yemen Valisi Özdemir Paşa, bu tadı çok sevmiş ve İstanbul’a getirmiştir. Osmanlı, kahveye kendine özgü bir pişirme yöntemi ile hayat vermiştir. Böylelikle günümüzdeki Türk kahvesi ortaya çıkmıştır. İşte, “Türk kahvesi nedir?” diye merak edenlere verebileceğiniz bilgi budur.

  • Türk kahvesi kaç kalori?
  • Bol köpüklü Türk Kahvesi ile ne ikram edilir?

Kültürümüzün en değerli geleneklerinden biri olan Türk kahvesinin bol köpüklü olması son derece kıymetlidir. Özel fincanlar ve tepsilerde sunulan Türk kahvesinin yanında daima su ikram edilir. Bunun yanı sıra, lokum, bitter çikolata veya kurabiye gibi atıştırmalıklarla da sunabilirsiniz. Bonnyfood lezzetleri de, Türk kahvesinin yanında oldukça hoş bir tercih olacaktır.