Meta, Yapay Zeka ile Beyin Okuma Teknolojisi Geliştirdi!
Yapay zeka, beynimizi okumayı mümkün kılabilir mi? Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın ana şirketi Meta, yapay zeka yarışına farklı bir yaklaşımla katılıyor. Bu bağlamda, Meta’nın yapay zeka ile beyin okuma alanında önemli bir başarıya imza attığı bildiriliyor.
Meta, tıbbi amaçlı yapay zeka ile beyin okuma konusunda büyük bir başarı kazandı
Özellikle konuşma güçlüğü çeken bireyler için implantlar yerine elektroensefalografi (EEG) ve manyetoensefalografi (MEG) yöntemlerini tercih ediyorlar. Beyinden alınan sinyalleri analiz eden yapay zeka modeli, kişilerin düşüncelerini tahmin edebiliyor.
İlk denemelerde EEG ve MEG yöntemleri ayrı ayrı uygulanmıştır. Bu açıdan EEG ile yapılan beyin okuma tahmini, mevcut implantlar ile hemen hemen aynı seviyededir. Ancak MEG kullanılarak gerçekleştirilen yapay zeka beyin okuma tahminleri, %80 oranında doğru sonuçlar vermektedir.
Her ne kadar yapay zeka ile beyin okuma konusundaki EEG yönteminin iki kat daha doğru tahminler sağladığı bilinse de, MEG yöntemi oldukça zahmetlidir. MEG kullanımı için manyetik olarak korunmuş bir odanın varlığı gerekmektedir. Ayrıca, deneklerin testler sırasında hareketsiz kalmaları da şarttır.
Meta, yapay zeka ile beyin okuma konusundaki ilk testlerde başarılı sonuçlar elde etse de, şu anda denemeler sağlıklı bireyler üzerinde sürdürülmektedir. Beyin hasarı olan bireylerde bu beyin okuma sürecinin ne kadar etkili olacağı ise belirsizlik arz etmektedir. Şu an itibariyle, Meta bu beyin okuma deneylerini 35 gönüllü üzerinde gerçekleştirmeye başlamıştır. Ayrıca, bu çalışmaları desteklemek için Rothschild Vakfı Hastanesi’ne 2,2 milyon dolarlık bir bağışta bulunmuştur.
Meta, kendi yapay zeka dilini geliştirmiş olsa da rakipleri ile karşılaştırıldığında oldukça geride kalmıştır. İlk dönemlerde geliştirmeler yapan Meta, Chat-GPT’nin sürpriz güncellemeleri sonrası sessizliğe büründü. DeepSeek ile yapay zeka piyasası yeniden hareketlenmiştir. Yapay zeka pazarının her geçen gün daha da hareketlendiği ve geride kalan şirketlerin bu yarışı yakalamalarının zorlaştığı bir döneme girmekteyiz.
Bu çerçevede Meta’nın da harekete geçtiği görülüyor. Peki, yapay zeka ile beyin okuma özelliği insanlık açısından gerçekten faydalı bir avantaj olabilir mi? Sizce firmalar bu özelliği ileride dijital pazarlama gibi farklı alanlarda kullanma yoluna gidebilir mi?