Zeytinin Sağlık Faydaları ve Kalori Miktarı Nedir?
Zeytin, Akdeniz ikliminin baskın olduğu bölgelerde yetişen, Avrupa zeytini anlamına gelen Olea europaea zeytin ağacının sert çekirdekli bir meyvesidir. Zeytingiller familyasına mensuptur ve hem siyah hem de yeşil olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Zeytin formunun yanı sıra yağı çıkarılarak zeytinyağı şeklinde de kullanılmaktadır. Zeytinin en önemli sağlık yararları, kalp sağlığını destekleyen tekli doymamış yağlar ile flavonoid adı verilen antioksidanlar içermesidir.
Zeytinin Besin Değeri Nedir?
Besin değeri yüksek bir meyve olan zeytin, tekli doymamış yağ içeriği ile öne çıkarak kalp sağlığını destekler.
Özellikle 100 gram zeytinin besin değeri şu şekildedir:
- Kalori: 115
- Protein: 0,8 gram
- Karbonhidrat: 6 gram
- Şeker: 0
- Lif: 1,6 gram
- Yağ: 10,9 gram
- Doymuş yağ: 2,3 gram
- Tekli doymamış yağ: 7,7 gram
- Çoklu doymamış yağ: 0,6 gram
Ayrıca zeytin, A vitamini, E vitamini, demir, bakır ve kalsiyum kaynağıdır.
Zeytin Kaç Kalori?
100 gram zeytin 115 kaloriye eşdeğerdir. Besin değeri açısından zengin olan zeytin, kalorisi dolayısıyla aşırı tüketimden kaçınılması gereken bir meyvedir.
Zeytinin Faydaları Nelerdir?
E vitamini ve tekli doymamış yağ içeren zeytin, kalp hastalığı riskini azaltabilir, anti-kanser etkisi gösterir ve flavonoidleri ile vücuttaki kronik inflamasyonu hafifletir, şeker düzenlemesi yaparak diyabete karşı koruma sağlar.
Zeytinin vücuda sağladığı faydalar şu şekildedir:
- Kronik inflamasyonu azaltır
- Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur
- Ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarının gelişimini engeller
- Doyurucu bir besindir
- Bilişsel hastalıkların tedavisine katkıda bulunabilir
- Saç ve cilt sağlığını iyileştirir
- Göz sağlığını korur
- Vücudun enerji seviyesini artırabilir
- Güçlü bir E vitamini kaynağıdır
- Kalp hastalığı riskini düşürür
- Anti-kanser etkisi bulunabilir
- Antioksidan bakımından zengindir
Güçlü bir E vitamini kaynağıdır
Zeytin, kalp hastalığı riskini azaltabilme, kolon kanserine karşı koruma sağlama, cilt sağlığını iyileştirme ve bağışıklık sistemini güçlendirme yeteneğine sahip E vitamini açısından zengin bir besindir.
Kalp hastalığı riskini azaltır
Zeytindeki tekli doymamış yağ içeriği kalp sağlığı ile ilişkilidir. Tekli doymamış yağ asitleri kolesterol ve kan basıncını düşürmede etkilidir. Bu nedenle, düzenli olarak zeytin tüketimi potansiyel kalp hastalıklarına karşı bir koruma oluşturur.
Anti-kanser etkisi olabilir
Flavonoid başta olmak üzere güçlü antioksidan özellikler taşıyan zeytinin anti-kanser etkisi olduğuna dair değerlendirmeler yapılmaktadır. E vitamininin de kansere karşı koruyucu olabileceği öngörülmektedir.
Zeytin antioksidan bakımından zengindir
Flavonoid, oleuropein, hidroksitirosol, oleanolik asit ve tirozol gibi birçok antioksidan içeren zeytin, bu sayede çeşitli sağlık faydaları sunar. Bunların başında kronik inflamasyonu azaltması, kalp hastalıkları riskini düşürmesi ve bağışıklığı güçlendirmesi gelir.
Kronik inflamasyonu azaltır
Zeytinin vücuttaki kronik inflamasyonu azaltma özelliği, içerdiği antioksidan kaynaklarından gelir. Zeytin tükettikçe, vücut antioksidan desteği almış olur ve kronik iltihaplanmaya karşı daha dirençli hale gelir.
Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur
Vitamin ve mineral açısından zengin olan zeytin, bu sayede kemik kaybını önlemeye ve kemik gelişimini desteklemeye yardımcı olduğu kabul edilir.
Ülser ve gastritin gelişimini engeller
Mide asidini azaltma özelliğine sahip olan zeytin, ülser ve gastrit tavafında fayda sağlamaktadır.
Doyurucu özelliği vardır
Kendi içinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde zeytin, doyurucu bir atıştırmalık olarak kabul edilmektedir. Bu, yağların sindirilmesinin uzun sürmesi ve kişinin kendini tok hissetmesine yardımcı olmasından kaynaklanır.
Bilişsel hastalıkların tedavisine katkıda bulunabilir
Zeytin ve zeytinyağında bulunan oleocanthal ile Alzheimer hastalığı ve beyinle ilgili bazı hastalıkların riskinin azalması ilişkisi üzerine araştırmalar yapılmaktadır.
Saç ve cilt sağlığını iyileştirir
A ve E vitaminleri içeren zeytin, saçı ve cilt sağlığını artırma noktasında yarar sağlar. Bu, zeytinin önemini bir kez daha vurgular.
Göz sağlığını korur
A vitamininin göz sağlığı üzerindeki olumlu etkileri herkesçe bilinmektedir. Zeytin de A vitamini içeren bir gıda olduğundan, düzenli tüketiminde göz sağlığını destekler.
Vücudun enerjisini artırabilir
Demir içeren zeytin, vücudun kırmızı kan üretimindeki ihtiyacı destekleyerek enerji seviyesini artırıcı bir etki sağlar.
Siyah zeytinin faydaları nelerdir?
Siyah zeytin, kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olarak bu hücrelerin dokulara oksijen taşıması için önemli bir demir kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan siyah zeytin, aynı zamanda besleyici ve doyurucu bir gıdadır. Kansere karşı koruma etkisi olabileceği de düşünülmektedir.
Yeşil zeytinin faydaları nelerdir?
Antioksidanlar ve tekli doymamış yağlar açısından zengin olan yeşil zeytin, kalp hastalığı riskini azaltır ve osteoporozdan korunmaya destek sağlar. Yeşil zeytin ayrıca cildi yumuşatmaya ve tahrişi azaltmaya yardımcı olan polifenoller içermektedir.
Zeytinin Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Zeytin çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Zeytin çekirdekleri, başta reflü, ülser ve gastrit olmak üzere mide rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olarak mideyi ferahlatır ve sindirimi iyileştirir. Aynı zamanda güçlü antioksidan özellikler taşıyan zeytin çekirdeklerinin anti-kanser etkileri de değerlendirilmektedir.
Zeytin meyve mi sebze mi?
Zeytin, zeytin ağacından elde edilen sert çekirdekli bir meyve olarak sınıflandırılmaktadır; bu nedenle bir meyvedir.
Zeytin nerede yetişir?
Ülkemizde zeytin, genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir.
Zeytin hangi hastalıklara iyi gelir?
Zeytin, gastrit, ülser, kalp hastalıkları, cilt rahatsızlıkları ve kanser gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca zeytin, vücudun demir ihtiyacını karşılama noktasında da faydalıdır.
Günde kaç zeytin tüketilmelidir?
Günde 1 avuç zeytin tüketmek, zeytinin potansiyel sağlık yararlarından yararlanmak için önemlidir.
Zeytinin zararları var mı?
Zeytin, yüksek tuz ve yağ içeriği nedeniyle yüksek tansiyon ve kolesterol hastaları için potansiyel bir risk teşkil edebilir. Bu hastalar, zeytin tüketimini doktor kontrolünde gerçekleştirmelidir.