Nasıl Yapılır?

Kuantum Bilgisayar Nedir? İşlevi ve Teknolojisi Hakkında Bilgi

Teknolojinin ilerlemesiyle elektronik aletler daha karmaşık hale geldi. Özellikle bilgisayarlar Quantum teknolojisiyle yeni bir çağa adım atmaya başladı. Peki, teknoloji dünyasında sürekli konuşulan Quantum bilgisayar nedir? Diğer bilgisayarlardan ne gibi farkları bulunuyor? İşte bilmeniz gereken her şey…

Günümüzde büyük firmalar tarafından tercih edilen Quantum bilgisayarlar, standart bilgisayarlara kıyasla çok daha yüksek işlem hızına sahiptir. Peki bu işlem süreci nasıl gerçekleşiyor? Mevcut bilgisayarlarla arasındaki temel farklar nelerdir?

Quantum bilgisayar, işlem gücünü artırmak için Quantum mekaniğini kullanır. Bu bilgisayarlar, normalde kullandığınız en hızlı bilgisayarı bile geride bırakacak kadar güçlüdür.

Quantum bilgisayarın işlem hızı, geleneksel bilgisayarlardan çok daha iyidir.

Hatta gelecekte ortaya çıkacak bilgisayarların bile Quantum teknolojisinin gerisinde kalacağı iddia ediliyor. Ancak bu, Quantum’un mevcut bilgisayarları tamamen değiştireceği anlamına gelmiyor. Çünkü kullandığımız klasik bilgisayarlar, birçok problemle başa çıkmak için gerekli donanıma hâlâ sahip.

Geleneksel bilgisayarlarla gerçekleştirebileceğiniz işlemler sınırlıdır. Bu bilgisayarlarla ileri düzey projeler geliştirmek mümkün değildir. Ancak Quantum bilgisayar ile hedeflerinizi genişletmek mümkündür. Zira bu bilgisayarların, sağlık alanından elektrikli araç bataryalarının geliştirilmesine kadar birçok sektöre katkı sunması bekleniyor.

Büyük şirketler, geliştirdikleri teknolojiler için zamanla Quantum teknolojisinden daha fazla yararlanacaklardır. Bir Quantum bilgisayarın gücü, kuantum bitleri veya kübitleri üretme ve kullanmadaki yeteneklerinin altında yatmaktadır. Peki, bu kübit nedir? Bilinen bitlerden nasıl farklıdır?

Mevcut bilgisayarlar; 1 veya 0 değerini temsil eden elektriksel veya optik sinyaller olan bitleri kullanır. Örneğin; Tweetler,  e-postalar,  iTunes müzikleri gibi şeyler, aslında bu iki rakamın uzun dizileridir.

Buna karşın Quantum bilgisayarlar, genellikle atom altı parçacıklar olan kübitleri kullanır. Kübit üretmek ve yönetmek bilimsel olarak oldukça zordur. IBM, Google ve Rigetti Computing gibi bazı firmalar, bu kübitleri üretmek için soğutulmuş süper iletken devreler kullanmaktadır.

Öte yandan IonQ ve diğer şirketler; atomları yüksek vakumlu odalarda bir silikon çip üzerinde yakalar. Sonuç olarak her iki yöntem de kübitleri kontrollü bir biçimde izole etmeyi amaçlamaktadır.

Quantum bilgisayar
Kuantum bilgisayar, kübit kullanmaktadır.

Quantum bilgisayarlar, işlemleri gerçekleştirmek için bir tür kuantum dolaşımı olan kübitlerden yararlanır. Bu makinelerin özel tasarlanmış hesaplama hızlandırma yeteneği, geleneksel bilgisayarlara kıyasla çok daha yüksek işlem hızına sahiptir. Ancak Quantum bilgisayarlar, uyumsuzluk nedeniyle klasik bilgisayarlardan daha fazla hata yapma eğilimindedir. Bu durum bilimsel olarak tutarsızlık olarak adlandırılmaktadır.

Quantum teknolojiye sahip bir bilgisayar, matematiksel hesaplamalarda klasik bilgisayarların en iyisinden bile daha üstündür. Kübitler kullanarak gerçekleştirilen hesaplamalar, bilgisayarın işlem hızını son derece yukarılara taşır. Anlayacağınız, normal bilgisayarlar arasında en üst düzey olan bile bu hızın yanından geçemez.

Bu teknolojinin şu anda herkes tarafından kullanılabilir olmadığı açıktır. Fakat büyük firmalar için bu durumu sağlamak çok zor olmaz. Örneğin Alibaba ve diğer birçok firma; IBM, Rigetti, ve Kanadalı D-Wave gibi şirketlerince üretilen kuantum bilgisayarları denemeye başladılar. Bu büyük şirketlerin bir kısmı bu bilgisayarları satın alırken, bazıları bulut hizmetleri almayı tercih etmektedir.

Quantum bilgisayarların geniş bir kitleye ulaşması birkaç yıl veya daha fazla zaman alabilir. Şu anda bu teknoloji üzerinde çalışan firmalar; hem araştırmacı eksikliği hem de bileşen tedarikinde önemli sorunlarla karşı karşıyadır.

Ancak ilerleyen günlerde bu teknolojiye yönelik ciddi çalışmaların olması bekleniyor. Araştırmacı sayısının artması halinde, Quantum bilgisayarların erişilebilir olma ihtimali de yükselecektir. Zaman neyi gösterecek, biz de bekleyip göreceğiz.