Teknoloji

ARM ve Qualcomm lisans krizi sona mı erdi? Yeni bir dava…

Ekim ayında başlayan ARM ve Qualcomm arasındaki lisans krizi şu an için sona ermiş gibi görünüyor. ARM, en son lisans iptalini geri çekti. Peki, bu kriz neden patlak verdi ve ARM neden lisans iptalinden vazgeçti?

Kriz, Qualcomm’un sahip olduğu ARM lisanslarıyla dizüstü bilgisayar pazarına girmesiyle başladı. Qualcomm, daha önce de bu girişimde bulunmuştu fakat beklenen başarıyı elde edememişti. Ancak bu son denemesi sonrası Qualcomm’un sektörde önemli bir aktör olma ihtimali ARM ile ilişkileri gerginleştirdi.

ARM, Qualcomm’un verdiği lisansların sınırlarını aştığı ve işlemcileri mobil alanın dışındaki uygulamalarda kullandığı iddiasıyla lisans iptali için dava açtı. Ancak Ekim ayında başlayan davaların sonuçları ARM için pek iç açıcı olmadı. İlk raporlar, Qualcomm’un lisanslarına aykırı bir davranışta bulunmadığını gösterdi.

qualcomm arm lisans krizi

ARM’nin lisans iptalini geri çekmesinin arkasında da davaları kaybetme durumu yatıyor. Ancak jüri üyelerinin ortaya koyduğu bazı endişeler ARM’yi yeni bir dava açmaya itmiş durumda. Bu durum, bazı davalarda jüri üyelerinin Qualcomm’u haklı bulmasına karşın, firmanın ARM lisans anlaşmalarını esnettiği düşüncesini doğurdu.

ARM’nin bu çekincelere dayanarak yeni bir dava dilekçesi sunduğu bildirildi. Şu anda Qualcomm ve ARM arasındaki kriz duraksamış görünse de henüz kesin bir çözüm sağlanmış değil.

ARM, RISC mimarisine dayalı işlemcilerin önemli lisanslarına sahip bir firmadır. Bu işlemciler, bilgisayardaki X86 tipi CISC işlemcilerden farklı bir işleyiş mantığına sahiptir. Kısaca ifade etmek gerekirse, RISC işlemciler, işlemleri daha hızlı bir şekilde çözümlemeyi tercih eder. Özellikle düşük yoğunluklu görevlerde RISC çok daha avantajlıdır. Ancak son zamanlarda ARM işlemcilerinin performans ölçümlerinde X86 tabanlı işlemcileri geride bırakmaya başlaması bazı önyargıları da yıkmıştır.

Diğer yandan, karmaşık görevlerde CISC türü işlemcilerin uzun komut dizileri kullanması daha avantajlı hale geldiğinden, ARM öncü olarak önemli lisanslar sağlamaktadır. Günümüzdeki akıllı telefonlar ve son dönem Apple’ın M serisi işlemcileri de ARM mimarisi üzerine inşa edilmiştir.

Kısacası, eğer Qualcomm bu dava tehdidinden kurtulursa, gelecek on yıl boyunca ARM tabanlı işlemciler ile X86 işlemciler arasında verimlilik ve performans mücadelesinin daha da artması bekleniyor.

Sizce ARM ve Qualcomm arasındaki yeni lisans davası nasıl sonuçlanır? ARM gerçekten de Qualcomm’un lisansını iptali gerçekleştirebilir mi? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi bekliyoruz.