Aile ve Çocuk

Oto Koltuğu Seçiminde Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

Çocuk oto koltuğu seçimi nasıl yapılır, oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmelidir?

Oto koltukları, ebeveynlerin ihtiyaç listesinde her zaman öncelikli bir yere sahiptir. Peki, bebeklerin ve çocukların hem konforu hem de güvenliği için en uygun oto koltuğu hangisidir? Araçla seyahat eden anne ve babaların konforunu artıran en önde gelen araçlardan biri oto koltuğudur. Güvenli bir yolculuk için bebekleri ve çocukları koruyan oto koltukları, ebeveynler için de büyük bir rahatlık sağlar.

Her ebeveynin oto koltuğu alırken dikkate alması gereken bazı “önemli” unsurlar bulunmaktadır. Taşıma kapasitesinden kalitesine, otomobil uyumundan emniyet sistemine kadar, bebekler ve çocukların güvenliği için oto koltuğu seçerken göz ardı edilmemesi gereken noktaları sizin için araştırdık.

Oto Koltuğunun Boyutu ve Taşıma Kapasitesi

Çocuk oto koltukları, her yaş grubuna, çocuk kilosuna ve boyuna uygun olarak farklı boyutlarda üretilmektedir. Amaç, bebekler ve çocuklar için en üst düzeyde konfor ve güvenliği garanti etmektir. Bu yüzden, öncelikle oto koltuğunun boyutunu ve taşıma kapasitesini kontrol etmek önemlidir. Unutmayın ki oto koltukları, çocuklar 12 yaşına gelene kadar kullanılabilir.

Oto Koltuğu Alırken Aşağıdaki Sorulara Yanıt Aramalısınız

  • Güçlü bir güvenlik sistemi mevcut mu?
  • Güvenlik açısından ne kadar dayanıklıdır?
  • Antialerjik ve kaliteli kumaşlar ile materyallerden mi üretilmiştir?
  • Avrupa standartlarına uygun mu? ECE R 44 damgası var mı ya da iSize standartlarına uyuyor mu?
  • Oto koltuğu, uluslararası kabul görmüş ADAC, Stiftung Warentest, Swedish Plus Test, TCS (The Touring Club Switzerland) güvenlik testlerinden geçmiş mi?
  • Üretim sürecinde yanmaz kumaşlar mı kullanılmış?
  • Ekstra hava sirkülasyon sistemi mevcut mu?

Bebek Oto Koltuğu Seçimi

Oto koltuğu seçiminde dikkat etmeniz gereken sertifikasyonlar hakkında bilgi verelim!

“ECE R 44” damgası nedir? Avrupa Birliği’nin güvenlik standartlarına uygunluk gösteren ECE R44’teki temel güvenlik şartlarına uyum sağlanmıştır! 04 ise en güncel versiyon olduğunu belirtir. Eğer düşünmekte olduğunuz oto koltuğunda ECE R44/03 onay etiketini bulursanız, bu en güncel versiyon olmasa da satın almanızda sakınca yoktur. 02 veya 01 etiketleri ise artık geçerli değildir. Dikkat! I-Size Nedir? Temmuz 2013 itibarıyla yürürlüğe giren Avrupa Birliği yeni oto koltuğu güvenlik düzenlemesi ve UN R 129 güvenlik şartlarının bir parçasıdır. I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerlidir. Bu düzenleme, gelişmiş baş ve boyun koruması sağlarken, oto koltuğunun en az 15’inci aya kadar (çocuk 105 cm olana dek) ters yönde bağlanmasını ve Isofix sistemini zorunlu kılmaktadır. Yani I-size’ın en büyük farkı, grup ayrımını kiloya göre değil, boya göre belirlemesidir.

Yan Koruma Özellikleri

Oto koltuğunun çocukların yüzlerinin dörtte üçünü kaplaması gerekmektedir. Oto koltuğunun yüke karşı esneyebilen sert bir plastik olan “polipropilen” malzemeden yapılıp yapılmadığına dikkat edin.

Otomobil Uyumunu Kontrol Edin

Oto koltukları ve otomobil modelleri, montaj sistemlerine göre değişiklik göstermektedir. Oto koltuğu seçerken bu faktörlerden birine dikkat etmek önemlidir… Oto koltuğunun montaj sistemini, aracınızla uyumunu ve emniyet kemerinin çocuğunuzu doğru bir şekilde kavrayıp kavramadığını test etmeniz oldukça önemlidir.

Oto Koltuğunun Oturuş Yönü!

Oto koltuklarının oturuş yönü, bebeğin ya da çocuğun yaşına göre değişiklik göstermektedir. Geri dönük oto koltukları özellikle yeni doğan bebekler için uygundur. Çift yönlü oto koltukları, yenidoğan döneminden 4 yaşına kadar kullanılırken, 9’uncu aydan itibaren ileriye dönük oto koltukları tercih edilebilir.

Çocuklarınızın Oto Koltuğunda Doğru Duruş Pozisyonuna Dikkat Edin

Bebeğiniz ya da çocuğunuz oto koltuğuna oturduğunda içinde rahatça oturabilmelidir. Oto koltuğunun düzgün bir sırt yapısına sahip olması gerekli olup, strafor (EPS Köpük) kullanılarak üretilmelidir.

Oto Koltuğunda Dik Oturma, Eğlenme, Dinlenme ve Uyku Pozisyonları

Bebeğiniz ya da çocuğunuz yolculuk sırasında uyuyabileceği düşünülerek oto koltuğunun uyku mekanizmasına sahip olması önemlidir. Çocuğunuz uyurken boynunun rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Temelde üç yatış pozisyonu mevcuttur: dik oturma, dinlenme ve uyku. Bazı markaların, 5-6 pozisyona kadar yatış özelliği sunan ürünleri bulunmaktadır. “Oto koltuğu seçerken nelere dikkat edilmeli?” diye sorulduğunda; kalite, güvenlik ve konfor için gerekenleri özetleyelim.

Çocuğunuzun yolculuk sırasında sıkılmaması için birkaç oyuncak ve aktivite önerisinde de bulunalım. Çocukların seyahat sırasında tablet veya akıllı telefonlardan uzak tutulması çok önemlidir! Unigo karalama defterleri ile seyahatlerde, çocuklar sıkılmadan keyifle vakit geçirebilirler. +3 yaş üzeri tüm çocukların bağımsız bir şekilde çizim yapmasını ve hayal gücünü geliştirmesini sağlamak için tasarlanan “Unigo Tozsuz Tebeşirli Karalama Defterleri”, çocukların seyahat sırasında rahatlıkla kullanabilecekleri ürünlerdir. Tozsuz tebeşirler ile defalarca karalanabilir ve ıslak mendil ile kolayca silinebilir. “Unigo Karalama Defterleri”, çocuğunuzun seyahat arkadaşına dönüşebilir. Eğer seyahat için daha farklı oyuncak seçenekleri arıyorsanız, eğitici oyuncaklar kategorisini de inceleyebilirsiniz. Konfor, güvenlik ve eğlence bir aradaysa, çocuklarınızla birlikte yola çıkabilirsiniz.

İyi yolculuklar!