Gezi

Güneş Yanığını Hafifleten 5 Etkili Çözüm

Yaz mevsimi ile birlikte başlayan deniz, kum ve güneş tatilleri, eğer güneş koruma faktörlü ürünler kullanılmazsa, uzun süreli maruz kalmanın vücutta olumsuz etkilere yol açmasına sebep olabilir. Bu etkilerin en başında güneş yanıkları yer alır. Çillenme, güneş lekeleri, güneş alerjileri, kırışıklık, kaşıntı ve deri döküntüleri ise güneş yanıklarına kıyasla daha az önemli görünebilir. Ancak en az geri dönüş sağlanan olumsuz etkilerden biri olan güneş lekeleri üzerine de değinmek gerekir.

Bilet Dükkanı olarak oluşturduğumuz ‘Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm’ başlıklı yazımızda, herkesin ulaşabileceği ve son derece etkili çözümleri sıralamaya özen gösterdik. Fakat önce, güneş yanığı nedir ve vücutta güneşe en az hassas olan bölgeler nerelerdir gibi sorulara yanıt vereceğiz.

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı, UVA ve UVB gibi güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalması sonucu ciltte oluşan hasarlara verilen isimdir. Bu hasarlar arasında kaşıntı, kızarıklık, kırışıklık, su kabarcıkları, güneş lekeleri, çillenme ve deri döküntüleri gibi durumlar yer alır.

Güneş Yanığı Dereceleri Nelerdir?

Güneş yanıkları, cilt tipine, rengine ve güneşe maruz kalma süresine göre üç ana dereceye ayrılmaktadır: 1. derece güneş yanığı, 2. derece güneş yanığı ve 3. derece güneş yanığıdır.

1. Derece Güneş Yanığı

Korunmasız bir şekilde uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınması sonucu en sık görülen güneş yanığı türüdür. Bu durumda ciltte kızarıklık, gerginlik ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Evde tedavi mümkündür.

2. Derece Güneş Yanığı

Beyaz ve hassas cilt tiplerine sahip kişilerde, uzun süre korunmasız kalındığında meydana gelen güneş yanıklarıdır. Belirtileri arasında ciltte kızarıklık, su kabarcıkları ve acı hissi yer alır. Su kabarcıklarına asla dokunmamalı, zira patlatılması enfeksiyon riskini artırır. Tıbbi müdahale gerektirir.

gunes-yanigi-dereceleri-1024x447.webp

3. Derece Güneş Yanığı

Korunmasız güneşlenme sırasında uykuya dalma veya güneş altında çalışırken korunma yöntemi kullanılmaması durumunda oluşur. Aşırı hassasiyet, şiddetli acı ve kabuklanmalar ile birlikte büyük miktarda su kabarcığı oluşur. Acil tıbbi müdahale gerektirir.

Doğru Bilinen Yanlışlar / Bunları Sakın Yapmayın!

Güneş yanığı tedavisinde en çok yapılan yanlışlardan biri, yanık bölgelere yoğurt veya diş macunu sürmektir. Öncelikle, yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri bakteri üremesine zemin hazırlar. Bu nedenle, yanığın olduğu bölgelere bu ürünleri sürmekten kaçınılmalıdır. Bu tür ürünlerle tedavi etmeye çalışmak, bölgenin enfeksiyon kapma riskini artırır. Ayrıca, doğal olarak tahriş olmuş bölgelere yoğun mentol içeren diş macunu sürmek de tahrişi artıracak ve cilde zarar verecektir.

dogru-bilinen-yanlislar-1024x447.webp

Güneş yanığı tedavilerinde bir diğer yaygın yanlış ise asit içerikli gıda ürünlerinin cilde sürülmesidir. Elma püresi, sirke, zeytinyağı gibi ürünler, güneş yanıklarını iyileştirmeyecek; aksine şikayetleri artıracak ve durumu kötüleştirecektir.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Önceki bölümlerde de belirttiğimiz üzere, yalnızca 1. derece yanıklar evde tedavi edilebilir. 2. ve 3. derece yanıklarda ise tıbbi yardım alınması gerektiğini vurgulamak isteriz. Biz de Bilet Dükkanı olarak sunduğumuz çözümleri yalnızca 1. derece güneş yanığı geçiren okuyucularımız için paylaşmak istediğimizi belirtmek gerekir.

  1. Yulaf Suyu
  2. Aloe Vera
  3. Buz Kompresi
  4. Nemlendirici
  5. Bol Su İçin

Yulaf Suyu

Yulaf, cilt üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. İçeriğindeki beta-glukan adlı madde, cildi yatıştırmak, nemlendirmek ve antioksidan koruma sağlamak için etkilidir. Yüksek lif içeren bir polisakkarit olan yulaf, ciltteki iltihapları azaltma özelliğine de sahiptir. Bu nedenle, güneş yanığı tedavisi için yulaflı suyla banyo yapmak, cildin yatışmasına yardımcı olacak ve kaşıntıyı azaltacaktır. Ayrıca, yulaf pek çok kozmetik ürününde de kullanılmaktadır.

yulaf-suyu-1024x447.webp

Yulaf Suyu ile Duş Nasıl Alınır?

Yulaf suyuyla duş yapmak için, küvet suyunuza yulaf unu ekleyebilirsiniz. Eğer yulaf ununuz yoksa, robotta çekilmiş yulaf kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, bir çorabın içine bolca yulaf koyup, duş başlığınıza bağlayarak, suyun akışını kontrol ederek bir duş almanız mümkündür.

Aloe Vera

Aloe vera, doğal bileşenleriyle en etkili cilt yatıştırıcı ürünler arasındadır. 1. derece güneş yanıklarını tedavi etmede oldukça faydalıdır ve günlük cilt bakımında da kullanılabilir. Aloe vera bitkisini bulamıyorsanız, aloe vera içerikli ürünleri de tercih edebilirsiniz. Bu ürünlerin nemlendirici veya cilt bakım ürünlerinde sıkça bulunması, güneş yanıklarınızın yol açtığı gerilme, kaşıntı ve kızarıklık hissini hafifletir.

aloe-vera-1024x447.webp

Buz Kompresi

Güneş yanığı tedavisinde uygulanabilecek bir diğer etkili yöntem de buz kompresidir. Ancak, buz kompresi doğru uygulanmadığında cilde zarar verebilir.

Buz Kompresi Nasıl Yapılır?

Zaten hasar görmüş ve hassaslaşmış cilde buz kompresi yaparken dikkatli olmalısınız. Ortalama -15 ile -20 derece aralığında olan buzlar, ciltle direkt temas ettiğinde zarar verebilir. En güvenli yöntem, ince bir tülbent veya havlu içine buz koyup, güneş yanığı olan bölgeye uygulamaktır. Buzun ciltle doğrudan temas etmesi, cildinizin su toplamasına neden olabilir.

buz-kompresi-1024x447.webp

1. derece güneş yanığı için buz kompresi yapacak olanlar, bir tülbent veya havlu içerisine konmuş buzları en fazla 15 dakika süreyle uygulamalıdır. Ardından 1-2 saat bekledikten sonra tekrar kompres yapabilirsiniz.

Nemlendirici

Güneş yanıklarının ciltte oluşturduğu en büyük rahatsızlık, gerginlik hissidir. Bu nedenle, 1. derece güneş yanığı tedavisinde cildin, güneş ışınları nedeniyle kaybettiği nemi geri kazanabilmesi için bolca nemlendirici sürmek önemlidir. Bu, kaşıntı ve gerginlik hissini azaltacak, cildinizi daha rahat hale getirecektir. Ayrıca, 1. derece güneş yanıkları için nemlendirici kullanmayı günde 2-3 kez tekrarlamak faydalıdır.

nemlendirici-1024x447.webp

Bol Su Tüketin

Güneş yanıkları, cildinizin büyük ölçüde nem kaybetmesine yol açar. Dolayısıyla, nemlendirici kullanmak yeterli olmayacaktır. Vücudun kaybettiği su dengesini sağlamak için bol bol su içmek de önemlidir.

Güneşin Zararlı Işınlarından Nasıl Korunuruz?

UVA ve UVB, cildinizi tahriş edebilecek ve hasar verebilecek zararlı güneş ışınlarıdır. Bu zararlı ışınlardan korunmak için en az 50 faktörlü güneş koruma ürünlerini kullanmalısınız. Denize girdikten sonra bu kremleri tazelemeyi unutmayın ve eğer güneşleniyor iseniz her 2 saatte bir yenilemeye dikkat edin.

Bilet Dükkanı olarak sağlıklı bir yaz geçirmenizi dileriz.

Güneşli ve keyifli bir tatil planı yapmak istiyorsanız “Kışın Gidilecek Sıcak Ülkeler” başlıklı yazımızı okuyabilir, Bilet Dükkanı uçak bileti sayfasından biletinizi satın alabilirsiniz.