Ekmek Tarifleri: En Çok Beğenilen Lezzetler
Evde pratik bir şekilde yapabileceğiniz en popüler ekmek tariflerini mi arıyorsunuz? O halde doğru yerdesiniz! Evde ekmek yapımının ipuçları, mayalı ve mayasız ekmek çeşitleri, İtalyan ekmekleri ve daha fazlası yazımıza göz atın!
Beyaz ekmek, karabuğday unundan ekmek, çiçek ekmek, balon ekmek, nohut unundan ekmek, tombik ekmek, lavash ekmek, pide, ramazan pidesi, wasa ekmek, diyet ekmek çeşitleri, tam tahıllı ekmek… Evde yapılan ekmek çeşitleri arttıkça biz de sizler için en çok tercih edilen tarifleri derleyelim dedik. İşte, en sevilen evde ekmek tarifleri!
Ekmek Yapmak İçin Kullanılabilecek Ürünler Nelerdir?
Çok Sevilen Ekmek Tarifleri
1-) Ekşi Mayalı Ekmek
Evde mayalı ekmek yapmak, özellikle de ekşi mayalı ekmek yapımı biraz sabır ve cesaret gerektirir. Mayalı ekmek çeşitleri arasında belki de en lezzetlisi ekşi mayalı ekmek. Çıtır çıtır, doyurucu ve harika kokulu bir ekmek yapmak istiyorsanız, gelin tarife geçelim!
Ekşi Mayalı Ekmek İçin Gerekli Malzemeler: 400 gram ekmek unu, 300 mililitre su, tuz, 90 gram ekşi maya.
Yapılışı: Derin bir kapta su ve ekşi mayayı bir araya getirip, sıvı karışımı bir havuz gibi açın. Unu ve tuzu, uygun bir elekten geçirerek yavaşça ekleyin. Ele hafif yapışan, cıvık bir hamur elde edin. Hamuru bu haliyle yarım saat dinlendirin ve katlama işlemini gerçekleştirin. İlk katlamanın ardından yarım saat daha bekleyin ve bu işlemi beş kez tekrarlayın. Fırına dayanıklı bir tencereye un serpin ve hamuru içinde dinlenmeye bırakın. Fırını 200 dereceye ayarlayın ve ekmeği pişirmeye başlayın. 40 dakika kapalı, 20 dakika açık pişirin. Ekmeğiniz piştikten sonra soğuyana dek bekleyin ve lezzet dolu ekmeğinizin tadını çıkarın!
2-) Tencerede Ekmek
Döküm tencerede ekmek yapmak zannedildiği kadar zor değildir. Farklı bir ekmek yapma deneyimi arayanlar için keyifli bir alternatif olabilir.
Yapılışı: Malzemeleri derin bir karıştırma kabında toplayın. Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra hamuru yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanmış hamuru tezgah üzerinde yoğurup ekmek şekli verin. Döküm tencere içerisine un serpin ve hamuru ekleyin. Hamuru yarım saat daha mayalandırın. Fırını 200 dereceye ısıtın ve tencerenin kapağı kapalı olarak 20 dakika pişirin. Ardından kapağı açıp, 30 dakika daha, dışı kızarana dek pişirin. Dışı kıtır, içi yumuşak ekmeğiniz artık hazır!
3-) İtalyan Ekmeği (Foccaccia)
Fransız baget ekmek, panini ekmeği ve foccacia… Pandemi döneminde sıklıkla denenen ekmek çeşitleri arasında yer alıyordu. Evde kolay ekmek yapmak isteyenler, her öğüne uygun lezzetiyle foccacia ekmeğini deneyebilirler!
İtalyan Ekmeği (Foccaccia) İçin Gerekli Malzemeler: 500 gram un, 375 mililitre su, 1 yemek kaşığı instant maya, tuz, kekik, 50 gram kurutulmuş domates, 1 yemek kaşığı zeytinyağı.
Yapılışı: Ilık su ve mayayı derin bir kabın içinde birleştirin. Elek ile eleyerek un, tuz ve sıvı yağı karıştırma kabına ekleyin, hamur kıvamına gelene dek yoğurun. Hamuru mayalanması için bekletin. Hamurun boyutu iki katına çıktığında diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Damak zevkinize göre kekik, doğranmış domates veya dilimlenmiş zeytin ekleyebilirsiniz. Hamuru son bir kez karıştırıp yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine yerleştirin. Son mayalama işlemi için hamurun üstünü kapatın ve birkaç saat bekletin. Mayalanan hamurun üzerine zeytinyağı sürüp, baharat serpebilirsiniz. Parmaklarınızla ekmeğin üzerine hafifçe bastırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. İtalyan ekmeğiniz artık hazır!
4-) Glutensiz Ekmek
Çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan kişiler için glutensiz ekmek tarifleri bu yıl evlerde daha fazla pişirilmeye başlandı. Ekmeksiz yapamam diyenlerdenseniz ama glutene karşı hassasiyetiniz varsa, bu tarif tam size göre!
Glutensiz Ekmek İçin Gerekli Malzemeler: 1 yumurta, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru maya, yarım su bardağı laktozsuz süt, 1.5 su bardağı ılık su, 4 su bardağı glutensiz un, 1.5 tatlı kaşığı toz şeker, yarım tatlı kaşığı tuz.
Yapılışı: Su ile mayayı karıştırıp aktive olması için bir süre bekletin. Derin bir kapta yumurta, şeker, tuz, süt ve yağı iyice karıştırın. Glutensiz unu eleyerek yavaş yavaş karışıma ilave edin. Aktifleşen mayayı da ekleyin. Hamuru iyice yoğurun ve ekmeği pişireceğiniz kabı yağlayarak hamuru kaseye dökün. Hamurun üzerini kapatıp 20 dakika mayalanmasını bekleyin. Mayalama işlemi bittikten sonra, hamurun üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın ve 200 derecede fırında 45 dakika kadar pişirin. Üzeri kızarmış ve hafif bir kabuk bağlamış ekmeğinizi dinlendirin. Ve şimdi leziz ekmeğinizin tadını çıkarabilirsiniz!
5-) Mor Ekmek
Bu ekmek, diğerlerinden biraz farklı, çünkü rengi mor! “Neden mor?” diye soracak olursanız, bunu mor renginin kaynağı tarifin içinde gizli. Gelin, tarife daha yakından bir bakış atalım!
Mor Ekmek İçin Gerekli Malzemeler: 3 adet mor havuç ve 1 bardak su, 4 su bardağı ekmeklik un, 1 tatlı kaşığı instant maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı ılık su.
Yapılışı: Havuçları doğrayıp bir tencereye koyun, suyu ekleyin. Havuçlar yumuşadığında, havuçları ezin ve süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz 1 bardak kadar havuç püresini ekmek hamurunda kullanmak için ayırın. Unu karıştırma kabına alın, ortasını açarak diğer kuru malzemeleri ekleyin. Son olarak havuç püresi ve ılık suyu ekleyip ele hafif yapışan bir hamur elde edene dek yoğurun ve hamurun üzerini kapatın. Hamurun iki katına çıkmasını bekleyin. Tezgahı hafifçe yağlayın ve kabaran hamuru tezgaha alıp şekil verin. Yuvarlak hale getirdiğiniz hamuru, tabanına yağlı kağıt serdiğiniz bir tencereye ya da fırın kabına yerleştirin. Yarım saat kadar daha hamuru mayalandırın. Mayalanan hamurun üzerine keskin bir bıçak ile çizikler atın ve 200 derece fırında pişirin. Pişirme işlemini kapak kapalı şekilde 30 dakika, kapak açık şekilde 40 dakika kadar yapabilirsiniz. Ekmeğiniz soğuduktan sonra dilimleyin ve lezzet dolu ekmeğin tadına varın!