3 Katlı Minyatür Bahçe Yapımı (Resimlerle)
Kendi minyatür bahçenizi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Hayalinizdeki çiçekler, dekorlar ve saksılarla işlemekte olduğunuz minik bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.
Doğadan bir parça içeren ve bakıldıkça huzur veren minyatür bahçeler hayatımıza henüz çok fazla girmedi ancak yine de beğenimizi kazandı. Minyatür bahçelerin nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsanız, hemen başlayalım.
Bu yazımızda üç katlı bir minyatür bahçenin nasıl yapılacağına değineceğiz ama önceden belirtelim ki, bu süreç sabır ve emek gerektiriyor. Minyatür bahçe yapımı hem kolay hem de bakımlı olmaması adına dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Hadi başlayalım!
Minyatür Bahçe Malzemeleri
- Farklı boyutlarda saksılar (1 yükseltici, 4 saksı ve 2 saksı tabağı gerekli, açıklamalar aşağıda yer almakta.)
- Çeşitli bitkiler
- Toprak
- Meşe kütükleri (Halka halka kesilmiş)
- Dekoratif mini tezgah
- Dekoratif ahşap merdiven
- Dekoratif mini el feneri
- Minyatür dekor kurbağalar
- Siyah parlak çakıllar veya bilyeler
- Beyaz, krem çakıl taşları
- Mini el arabası
- Tutkal
Minyatür Bahçe Nasıl Yapılır?
Bahçemizi yapmaya başlayalım. Karışıklığı önlemek adına adım adım ilerleyeceğiz. Öncelikle kullanacağımız bitkiler, saksılar ve toprak hakkında biraz bilgi verelim. Minyatür bahçe bitkileri oldukça çeşitli olabilir. Ancak mümkünse küçük boyutlu, küçük yapraklı ve fazla uzamayan bitkiler seçmelisiniz. Aynı bakım şartlarına uygun çiçekler tercih edilmelidir. Güneş seven ve sevmeyen bitkiler yan yana sağlıklı bir şekilde büyüyemezler. Ayrıca fazla su isteyen ve az su isteyen bitkilerin yan yana olması da sağlıklı bir durum değildir.
Saksı seçimi oldukça önemlidir, çünkü bitkilerinizin yeni evi burası olacak. Bu yüzden drenaj problemi yaşamamak adına bahçemizi iyi planlamamız gerekiyor.
Farklı saksı ve konserve kutularını kenetleyerek bahçemizi inşa edeceğiz. Toprak saksı kullanmak, hem bahçeniz için sağlam bir yapı sağlar hem de daha estetik bir görünüm sunar. Gerekli saksı boyutları ise aşağıdaki gibidir:
- Tabağı ile birlikte 10 inç toprak saksı
- Tabağı ile birlikte 8 inç toprak saksı
- 6 inç toprak saksı
- 4 inç toprak saksı
- 4 inç yükseltici (konserve kutusu kullanılabilir)
1 inç = 2,54 cm olarak hesaplanmalıdır.
Minyatür bahçede kullanılacak toprak paketli saksı toprağı olabilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi, toprağı bitki seçimi ile uyumlu bir şekilde seçmeniz önemlidir. Bitkiniz için uygun olmayan bir toprak, bahçenizin kısa sürede bozulmasına yol açabilir.
Minyatür Bahçe Yapımı
1. Adım
İlk olarak halka halka kesilmiş meşe odunlarından bir basamak oluşturacağız. Henüz tutkal ile yapıştırmadan evvel, bu halkaları yan yana dizerek ne kadar uzunlukta olması gerektiğine karar verebilirsiniz.
Bu basamağı, alt kattan orta kata çıkmak için kullanacağız.
Ayrıca eğer başka aksesuarlar yapmayı düşünüyorsanız, bunu şimdi yapmanızda fayda var; böylece tam kuruyacak ve daha sağlam olacaktır. Mesela mini bir ahşap merdiven eklemeyi planlıyoruz. Eğer bu merdiveni aksesuar satan dükkanlarda bulamadıysanız ve kendiniz yapmak isterseniz, kütük merdivenlerimizle beraber yapmanız da uygun olacaktır.
Merdivenimizi kurumaya bırakırken, bitkilerimizi temizleyip yerleştirmeye hazırlayabiliriz. Bitkilerin çamursuz ve dikime hazır hale gelmesi, işimizi kolaylaştıracaktır.
2. Adım
En önemli aşama, saksıları yerleştirme aşamasıdır. Sağlam bir taban oluşturduğunuzda, bitkileriniz daha güvende olacaktır.
Saksıların birbirine dengeli bir şekilde tutkal yardımıyla yapıştırılması önemli bir detaydır.
10 inçlik saksıyı tabağı ile en alta yerleştirdikten sonra, 6 inçlik saksıyı ters çevirerek bu saksının ortasına sıkı bir şekilde sabitliyoruz. Ardından 8 inçlik saksıyı tabağı ile birlikte yukarı yerleştiriyoruz. Bu saksının içine, yükseltici olarak konserve kutusu koyabiliriz; ancak bu zorunlu değil. Aynı boyutlara sahip bir başka saksıyı ters çevirerek de yerleştirebilirsiniz. Son olarak, en üste 4 inçlik saksımızı yerleştiriyoruz.
Bu süreçte saksıların drenaj deliklerini kontrol etmek ve bu delikleri tutkal ile tıkamamak kritik bir öneme sahip.
Arkasından saksıları birbirlerine tutkal ile sabitleyip, sağlamlaştıktan sonra içine fotoğraflardaki gibi toprak doldurabiliriz.
3. Adım
Çiçekleri saksılara yerleştirip süsleme zamanı geldi. En üstteki saksıya en büyük çiçeğimizi yerleştiriyoruz. Bir alt kat için dekor oluşturmak amacıyla, saksının yarısını çiçeksiz bitkilerle dolduruyoruz. En alt kata geldiğimizde ise bitki sayımız hayli azalıyor.
Artık sadece süsleme kaldı ve bu, en eğlenceli kısım. Önce kurumuş kütük merdivenimizi kullanarak alt kattan orta kata bir basamak oluşturalım. Orta kattaki saksıya peri kapımızı tutkal ile yapıştırdıktan sonra, kurumasını beklerken siyah bilyelerimizi dizmeye başlayalım.
Kapının önündeki taş kaldırım görünümü vermek istiyoruz bu yüzden bilyeleri yan yana ve düz bir şekilde dizmelisiniz. Bu bilyelerin yanına, sukulentler yerleştirebilirsiniz.
Üst kat fazla dolu olmasın diye yalnızca bahçe tezgahı mini versiyonunu yerleştirdik. Sanki geceleri burada oturup gökyüzünü seyredecekmişiz gibi bir atmosfer yarattık. Bir küçük halka kütüğü yükseltici olarak kullanarak ahşap mini merdivenimizi en üst kata ulaşacak şekilde yerleştiriyoruz. Böylece orası, herkesin rahatça çıkamadığı özel bir alan yaratıyor.
Ahşap yükselticimizin altında ise açık renkte çakıl taşları yer alıyor. Bu çakıl taşları, üzerine konan çim formundaki bitkiler için de iyi bir drenaj aracı görevi görecektir. Ancak, aşırı sulamaktan kaçınmalı ve yosun oluşumuna müsaade etmemeliyiz.
Orta katın çimen görünümündeki bitkilerin üstüne mini el arabamızı ekledik. Sanki taşları o el arabası ile taşımışız gibi bir hikaye oluşturdum minyatür bahçemize. Malzemeleri seçerken suyla etkileşime geçmeyecek maddeleri tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Örneğin, bu mini el arabası, üstteki bitkilerin sulandığında sanki yağmur yağıyormuş gibi damlacıkları sergiliyor.
En alt kata geri dönelim ve kapı önünü düzenlemenin en güzel haliyle hazırlamakta fayda var. Bir de rüzgar gülü ekledik mi her şey tamam! Kapı girişini daha sade veya daha süslü istiyorsanız tamamen zevkinize göre dekore edebilirsiniz. Örneğin kapınızın önüne mini bir köpek minyatürü eklemeyi düşünebilirsiniz.
Minyatür bahçemiz artık hazır! Mini kurbağaların yanına başka hayvan minyatürleri de eklemeyi düşünmelisiniz. Kuşlar, kediler veya ördekler projemize uygun olabilir. Üst kat için ise mantar dekoru da hoş bir esinti yaratacaktır. Artık gerisi tamamen hayal gücünüze kalmış! 🙂
Minyatür Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?
- Minyatür bahçe bakımında en önemli konu sulamaktır. İçinde farklı türde bitkiler bulunan minyatür bahçelerin sulamasının karmaşık olmaması adına, gerekirse farklı bakım isteyen bitkileri farklı katlara yerleştirebilirsiniz. Seçtiğiniz bitkiler sukulent türünden olacaksa, çok fazla sulama yapmanıza gerek kalmayacaktır. Ayrıca drenaj çok önemlidir. Saksıların drenaj delikleri kesinlikle açık olmalıdır. Aksi takdirde bitkiler çürüyebilir, kötü kokular yayabilir ve hasta olabilirler. Sulamayı, teraryum suyu gibi nazik bir fısfıs ile yapmalısınız.
- Minyatür bahçelerinizi rüzgarlı alanlarda bırakmamaya dikkat edin. Cereyan, bitkilerin şeklini bozabilir.
- Minyatür bahçe tasarımlarınızı aydınlık alanlarda tutmalısınız. Direkt güneş ışığı almadan, filtrelenmiş güneş ışığından yararlanmalısınız.
- Eğer minyatür bahçenizdeki bazı çiçekler sararmaya, solmaya veya yaprak dökmeye başladıysa, onları yerini değiştirerek daha uygun bir konuma taşımalısınız; ek olarak sık sık yer değiştirmekten kaçınmalısınız.
Görsel kaynak *