Gezi

Dünyanın En Göz Alıcı Kütüphanelerini Keşfedelim

Tarihin tanığı olan arşivler ve usta yazarların eserlerini barındıran kütüphaneler, güneş ışığı altında göz alıcı mimarileriyle de dikkat çekiyor. Gezilecek adresler söz konusu olduğunda akla çoğunlukla popüler şehirlerin bilinen yerleri ya da müzeler gibi turistik mekanlar gelir. Ancak şehirlerin gizli dünyalarına açılan kapılar olan kütüphaneler, hem kültürel keşifler yapmak hem de huzurlu bir ortamda dinlenmek için ideal duraklar sunar. Kütüphanelerde, geçmişin büyüleyici hikayelerine ya da fantastik evrenlere yolculuk yapma imkânınız var. Arşiv kayıtları ve değerli eserleri korumanın yanı sıra, kütüphanelerin mimari güzellikleri de göz kamaştırıyor.

İstanbul’un en etkileyici kütüphanelerini öğrenmek isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.

Dünyanın dört bir yanında Ortaçağ’ın göz alıcı gotik ve barok mimarisine sahip, hatta modern dönemle uyum sağlayarak sadeliğiyle huzur veren kütüphaneler, bir sonraki seyahatinizde yeni keşif rotalarınız olabilir.

Admont Abbey Kütüphanesi- Avusturya

Olağanüstü tavan freskleriyle dünyanın en etkileyici kütüphaneleri arasında yer alan Admont Abbey Kütüphanesi’nin beyaz, pembe, altın ve mavi renklerinin nadir bir uyum içinde sunulduğu duvarları ve oymalı kitaplık süslemeleriyle gözlerinizi ondan alamayacaksınız.

Admont Abbey Kütüphanesi

Geniş bir bahçe içerisinde yer alan Admont Abbey’de Neptün Çeşmesi ve Abbey Kilisesi de bulunmaktadır. Avusturya’daki bir manastıra ait olan bu kütüphane, dünyanın en büyük manastır kitaplığına ev sahipliği yapmaktadır.

Trinity College Kütüphanesi- İrlanda

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan Trinity College Kütüphanesi, adeta bir vaha niteliğindedir ve dünyanın en çok ilgi çeken kütüphanelerindendir. 200 binden fazla esere ev sahipliği yapan kütüphanenin tarihi 300 yıla kadar uzanmaktadır. Bir şatoyu andıran Trinity College, 65 metre uzunluğundaki koridoru ve ortamı büyüleyici kılan 14 metre yüksek tavanıyla dikkat çekici bir mimariye sahiptir. Küçük odalardan oluşan kütüphanede, kitaplar koridor boyunca sağda ve soldaki odalara yerleştirilmiş ve her odanın girişinde büyük filozofların ve yazarların büstleri sizi karşılamaktadır.

Trinity College

Parşömenlerin kokusu eşliğinde tarihte bir yolculuğa çıkmak isteyenler için Trinity College mükemmel bir seçimdir.

Royal Portuguese Cabinet of Reading (Portekiz Kraliyet Okuma Odası)- Brezilya

The Times dergisi tarafından dünyanın en güzel dördüncü kütüphanesi olarak seçilen Royal Portuguese Cabinet of Reading, adını haklı çıkarıyor. Devasa avizelerle süslenmiş büyük bir salona sahip olan kütüphane, vitray pencereler ve karmaşık koyu renkli ahşap kemerlerin arasında mavi duvarlarda, tavanın altın sarısı detaylarıyla yarışan güzellikte parlıyor.

Kütüphane Brezilya’da olmasına rağmen neden Portekiz adını aldığını merak etmiş olmalısınız. 1837 yılında Brezilya’da yaşayan 43 Portekizlinin kendi kültürlerini tanıtmak için kurdukları ilk Portekizli siyasi mülteci derneği olmasından dolayı bu ismi almıştır.

İskenderiye (Alexandria) Kütüphanesi- Mısır

Dünya harikaları arasında yer alan İskenderiye Kütüphanesi, tarihin en gizemli yapılarından birisidir ve yüzyıllar önce matematik, fizik, tıp ve astronomi alanlarında önemli gelişmelere tanıklık etmiştir. 300 yıl boyunca dünyanın en büyük arşivi unvanını elinde bulunduran bu kütüphane, fanatik güçlerin isyanları sonucu yakılmış ve yüz binlerce değerli eser tarihin derinliklerine gömülmüştür.

Tarihi İskenderiye Kütüphanesi’nin bulunduğu yeri inşa ettiğine inanılan alan, İskenderiye sahil limanına 7 yıllık bir çalışmanın ardından, 2002 yılında modern bir İskenderiye Kütüphanesi olarak yeniden hayata geçirilmiştir.

Modern İskenderiye Kütüphanesi

Mimarisiyle çeşitli ödüller kazanan yeni kütüphane, 8 milyon kitabı alabilecek hacme sahip raflara, 3 müze, 4 sanat galerisine ve el yazması restorasyon laboratuvarına sahiptir.

Stuttgart Şehir Kütüphanesi- Almanya

Listede yer alan özgün kütüphanelerin yanında farklı bir görünüme sahip olan Stuttgart Şehir Kütüphanesi, modern tasarımıyla büyük bir ilgi görmektedir. Dünyanın en iyi kütüphaneleri listesinde en güncel ve modern örneklerden biri olarak 2011 yılında hizmet vermeye başlanmıştır. Kütüphane içerisinde küçük okuma odaları, farklı renklere bölünmüş tematik alanlar, DVD koleksiyonu barındıran çocuk kütüphanesi ve çocuk odalarına yönelik birçok özellik bulunuyor.

Kütüphanelerin asıl çekiciliği, kitap kokusu eşliğinde sayfalara dokunarak okumak olsa da, dijital çağın getirdiği yenilikleri benimsemek artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Stuttgart Şehir Kütüphanesi’nde Stuttgart Belediyesi’nin katkısıyla, geleceğin bilgi toplumu için 60 adet araştırma bilgisayarı, her katta kullanılan dizüstü bilgisayarlar ve e-kitaplar ile e-makaleler kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

BONUS- İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi