Bahar Alerjisini Hafifletmek için 5 Etkili Yöntem
Bahar dönemine girdiğimiz bu günlerde, serinletici havasının yanı sıra alerji tetiklemeleriyle de karşılaşmaktayız. Bahar alerjisi, yaygın bir rahatsızlık olup, kişilerin günlük yaşam konforunu önemli ölçüde azaltabilir. Bazı bireylerde belirtiler yüksek oranda seyrederken, diğerlerinde oldukça hafif seyredebilir.
Bilet Dükkanı olarak, bahar alerjisinin ne olduğu, belirtileri ve bu duruma iyi gelecek 5 çözümü ele aldığımız bu yazıda önce bahar alerjisini tanımlayalım.
Bahar Alerjisi Nedir?
Bahar alerjisini anlamadan önce, alerjinin ne anlama geldiğini belirtmemiz gerekiyor. Alerji, insan vücudunun aslında zararsız olan maddelere karşı geliştirdiği aşırı tepkilerdir. Cilt hassasiyeti, kızarıklık, kabarmalar, göz akıntısı, hapşırık, boğazda kuruluk veya gıcık tutulması gibi durumlar en yaygın görülen alerjik reaksiyonlardır. Bahar alerjisi ise; baharın gelmesiyle birlikte havada bulunan polen, toz ve benzerlerinin etkisiyle oluşmaktadır. Bahar alerjisi, vücudun farklı bölgelerinde çeşitli tepkilerle kendini gösterebilir. Farklı alanlardaki reaksiyonlara bağlı olarak bahar alerjisi şu isimlerle anılabilir:
- Bahar alerjisi göz ve çevresinde oluşursa alerjik konjoktivit,
- Bahar alerjisi akciğerde ortaya çıkarsa astım,
- Bahar alerjisi üst solunum yollarında meydana gelirse rinit (saman nezlesi),
- Bahar alerjisi ciltte gerçekleşirse ürtiker, egzama veya kontak dermatite yol açabilir.
Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
‘Bahar Alerjisi Nedir?’ başlığında belirttiğimiz gibi alerjik semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Dolayısıyla bireylerin tepkileri arasında da farklılıklar olabilir. Yine de bahar alerjisi belirtilerini birkaç ana başlık altında toplayabiliriz. İşte bahar alerjisi belirtileri:
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma nöbetleri
- Burun akıntısı
- Gözlerde ve burun çevresinde kaşıntı
- Sinüslerdeki baskı nedeniyle yüzde ağrı
- Koku ve tat alma duyusunda azalma
- Yorgunluk hissi
- Algılama güçlüğü
- Düzensiz uyku
- Damak ve gırtlakta kaşıntı hissi
- Öksürük ve baş ağrısı
Yukarıda sıralanan belirtiler uzun süre geçmezse, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir. Ayrıca, bahar alerjisi ve diğer alerjik reaksiyonlar risk taşımaktadır. Ailesinde alerji geçmişi olan kişiler genellikle daha yüksek risk altındadır. İşte risk faktörleri taşıyan bahar alerjisi hastaları:
- Kişinin birincil derece akrabalarında atopik bünyeye sahip bireylerin bulunması
- Kişinin hava kirliliğinin yoğun olduğu bir yerde yaşaması
- Kişinin ailenin ilk çocuğu olması
- Kişinin evinde sigara içilmesi
- Kişinin 1 yaşından önce yapay gıdalar ile beslenmiş olması
- Kişinin siyahi ırka mensup olması.
Yukarıda belirtilen faktörlerden bir veya daha fazlasına sahipseniz, bahar alerjisi semptomlarının ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Bu sebeple en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir.
Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?
Bahar alerjisini ve belirtilerini açıkladıktan sonra, şimdi bahar alerjisine iyi gelen 5 çözüm önerisine geçebiliriz. Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunun birçok yanıtı olabilir; bu noktada kişilerin alerji düzeyine göre belirtiler de değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ağır semptomlarla karşılaşan kişiler, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
İşte bahar alerjisine iyi gelen 5 etkili çözüm önerisi:
-
Yulaf
Burun akıntısından sonra en sık görülen bahar alerjisi belirtisi ciltteki kaşıntı, kızarıklık ve şişkinliktir. Bu durumlarda vücudunuzu rahatlatmak ve kaşıntıyı azaltmak için yulaf kullanabilirsiniz. “Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm” başlıklı blog yazımızda da belirttiğimiz gibi, yulaf, beta-gluten içerdiğinden ciltteki iltihaplanmalara karşı oldukça faydalıdır. Peki, bahar alerjisi nedeniyle meydana gelen ciltteki kaşıntı, kızarıklık ve kabarma gibi sorunlarla başa çıkmak için yulafı nasıl kullanabilirsiniz?
Küvet musluğunuza veya duş başlığınıza, temiz ve ince bir çoraba veya bezin içine bolca yulaf koyup bağlayabilir, suyu düşük devirde açarak yulaftan oluşan suyla duş alabilir veya dolu bir küvette dinlenebilirsiniz. Böylece kaşıntılarınızın azaldığını ve cildinizin rahatladığını göreceksiniz.
-
Sarımsak / Soğan
Büyüklerimizin de dediği gibi, sarımsak ve soğan doğal antibiyotik kaynaklarıdır. Bahar alerjisi dönemlerinde sarımsak ve soğan tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve böylece saman nezlesi gibi birçok bahar alerjisi belirtisine karşı daha dirençli hale gelebilirsiniz.
-
Çörek Otu
Çörek otu, bol miktarda biyotin ve E vitamini içermektedir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olup, bahar alerjisi dahil birçok alerjik durumda tüketmenizin faydasını görebileceğiniz bir besindir. Bahar alerjisine karşı etkili doğal yöntemlerden biri olarak çörek otunu kullanabilirsiniz.
-
Tuzlu Su
Bahar alerjisiyle sık karşılaşılan semptomlardan biri de burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır. Bu tıkanıklık koku alma duyusunu da zayıflatabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Bu durumda, tuzlu su gibi doğal yöntemlerden yararlanarak şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz. Bunu uygulamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Bir bardak suyun içine bir çay kaşığı tuz ekleyip, tuz iyice eriyene kadar karıştırın. Ardından bu tuzlu suyu, iğnesiz bir şırıngaya, burun pompasına veya temiz bir burun spreyinin içine boşaltın. Ayrıca minik bir çaydanlık da kullanabilirsiniz. Böylece hazırladığınız tuzlu su ile burun içini iyice temizleyerek anında rahatlık sağlayabilirsiniz. Bu yöntem, tıkanıklık nedeniyle oluşan koku kaybına da engel olacaktır.
Hava Temizleme Makinesi
Bahar alerjileri nedeniyle sık rastlanan belirtilerden birinin burun akıntısı ve tıkanıklığı olduğunu belirttik. Burada kişileri rahatlatacak bir diğer yöntem ise hava temizleme makinesi kullanmaktır. Ortamın havasını temizleyerek daha rahat nefes almanızı sağlayan bu makineler, bahar alerjisi semptomlarınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Bilet Dükkanı olarak Bahar Alerjisine İyi Gelecek 5 Çözüm başlıklı yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Polenlerden ve bahar alerjisinden uzak, harika bir bahar geçirmenizi dileriz.
Bilet Dükkanı üzerinden “Güneş Lekelerini Geçirmenin 5 Yolu” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.