Dinlendirilmeyen kurban eti sindirim sorunlarına neden olabilir.
Kurban eti oda sıcaklığında 12 saat dinlendirilmeli
Kurbanlık hayvan kesildiğinde, solunum durduğundan kaslardaki oksijen ve enerji tükendiği için kaslar gevşemez. Bu durum, kasların katılaşmasına ‘Rigor Mortis’ adı verilen ölüm katılığına yol açabilir. Eğer kesilen kurban etleri hemen buzluğa konulursa, rigor mortis süreci devam eder. Bu nedenle etleri tüketmeden veya saklamadan önce en az 12 saat oda sıcaklığında dinlendirilmelidir. Rigor mortis etkisi geçmeden tüketilen etler, hazımsızlık gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Eti çok yüksek sıcaklıklarda ve uzun süre pişirmeyin
- Tava, ızgara veya buharda pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
- Kanserojen maddelerin oluşumunu azaltmak için etler aşırı yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirilmemelidir.
- Mangalda pişirme yapılacaksa, öncelikle mikrodalgada ön pişirme uygulandıktan sonra et suyu uzaklaştırılarak ızgaraya geçilmelidir.
- Etleri, antioksidan kapasitesi yüksek baharatlar (zerdeçal, zencefil, biberiye, karabiber vb.) ve C vitamini açısından zengin asitli sıvılar (sirke, limon suyu) ile marin ederek ısıyla temasını kesmek gerekmektedir. Marinasyona şeker içeriği yüksek maddeler ve yağ eklenmemelidir.
- Etlerin yanık kısımları bulunuyorsa, tüketilmeden önce bu kısımlar mutlaka kesilip atılmalıdır.
- Etler buzdolabında +4 / +7 derecede uygun ambalaj veya yağlı kağıda sararak 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-18°C) en fazla 3-4 ay saklanmalıdır.
Bayram kahvaltısı sebze ve meyve ağırlıklı olmalı
Kurban Bayramı’nda yemekler genelde et ağırlıklıdır. Ancak fazla et tüketiminin getirdiği hayvansal gıdalardan gelen doymuş yağ ve kolesterol alımının yüksek olması nedeniyle, sabah kahvaltısı ve ara öğünler sebze-meyve ağırlıklı olmalıdır. Örneğin, güne süt veya yoğurt ile hazırlanmış meyveli bir kase yulafla başlamak kan şekerini dengelemeye ve tok tutmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca akşam yemeğine kadar açlık hissini baskılamak için mutlaka meyve ve çiğ kuruyemişlerle ara öğün yapılmalıdır. Böylelikle gün içerisinde daha rahat hissedilerek akşam yemeğinde aşırı et tüketme isteği azalır.
Porsiyon kontrolüne dikkat edin ve lokmalarınızı iyice çiğneyin
Zengin bayram sofraları geleneklerimizin bir parçasıdır fakat çeşit çeşit yemek ve tatlılar, özellikle Kurban Bayramı’nda fazla kırmızı et tüketimi kilo artışı ve kabızlık gibi mide-bağırsak sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, tüm lezzetleri küçük porsiyonlar halinde tüketmekte fayda vardır. Orta boy bir tabağın yarısı salata veya sebze yemeğinden, diğer yarısı ise et ve karbonhidrattan oluşmalıdır. Aksi halde gün boyunca şişkinlik ve gaz problemleri yaşanabilir. Ayrıca, yemekler iyice çiğnenerek sindirim sistemine destek olunmalı ve günde en az 2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.
Tatlının yanında şekerli ve gazlı içecek tüketmeyin
Bayramlarda aşırı tatlı tüketimi beslenme düzenini bozarak, aşırı şeker alımına bağlı halsizlik, yorgunluk ve kilo artışına neden olabilir. Şeker tüketimini dengelemek için ikram edilen yiyecekler; meyve suyu, şekerli gazoz ya da limonata ile değil, ayran ya da sade maden suyu ile tüketilmelidir. Ayrıca, günde maksimum 1 porsiyon tatlı tercih edilmeli, sütlü tatlılar veya dondurma gibi seçenekler tercih edilmelidir.
Demir eksikliği yaşıyorsanız…
Kırmızı et, yüksek bir demir kaynağıdır ve emilimi iyidir. Etler ile birlikte C vitamini içeren gıdaların tüketimi, demir emilimini hızlandırır. Bu nedenle, etlerle beraber bol limonlu ve maydanozlu salata tüketmek anemisi olan bireyler için faydalı olacaktır.
Bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önleyen karışım
Kurban Bayramı’nda sindirim problemleri yaşamamak için akşam yemeğinden sonra bu tarifi uygulayabilirsiniz.
Malzemeler :
1 kase probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir
1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tozu
1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
3 adet kuru erik
Yapılışı :
Bütün malzemeleri homojen bir şekilde karıştırarak, bekletmeden tüketebilirsiniz.