Nasıl Yapılır?

“Eski Kitapları Yeniden Değerlendiriyoruz: Kitaptan Çanta Tasarlama”


Marjinal aksesuarları sevenler burada mı? Bu hafta eski kitaplardır yepyeni bir çanta tasarlıyoruz. Günlük yaşamınızda büyük bir keyifle kullanacağınız bir aksesuar yapmaya hazırsanız, bu yazımızı dikkatlice okuyun.

Çanta, biz kadınların vazgeçilmez bir parçasıdır. O sadece bir aksesuar değil, aynı zamanda bir zorunluluktur. Hatta erkekler çanta taşımadığı zaman merak ediyoruz. Beyler, telefonunuzu, anahtarlarınızı nereye koyuyorsunuz? Çanta kullanımının genellikle kadınlara özgü olduğunu düşünmek oldukça üzücü. Neyse ki sırt çantaları popüler hale geldi, böylece genç beylerimiz bu kolaylığa sahip olabiliyor. Anlatacağımız çanta, kendi yapabileceğiniz en şık ürünlerden biri olacak. O halde lafı uzatmadan, dost ve düşmanınızı kıskandıracak bir ürün yapmaya başlayalım.


Gerekli malzemeler;

  • Eski ve kalın bir kitap
  • Bir miktar kumaş
  • Makas ve maket bıçağı
  • Cetvel
  • Kalem
  • Mumlu kağıt
  • Fırça
  • Tutkal
  • Kesim yapabileceğiniz bir tahtaya ihtiyacınız var
  • Metal çanta tokası

Yapılışı;

Adım 1: Kitap seçimi ve kumaşa çizim

Seçtiğiniz kitap oldukça önemlidir. Bizim önerimiz, okunmayacak kadar eski kitapları kullanmanız. Ya da sahaflardan basım hatası olan kitaplar uygun fiyatlarla seçebilirsiniz. Lütfen okunacak bir kitabı kesmeyi düşünmeyin.

Eski kitaplar nasıl değerlendirilebilir

Sonrasında, kitabın ilk ve son sayfalarını üstteki görseldeki gibi ayırın ve seçtiğiniz kumaşın tam ortasına yerleştirin. Eğer kumaşınız kısıtlıysa üst ve sağ ya da sol tarafından 3-5 cm boşluk bırakacak şekilde ölçüm yapabilirsiniz. Burada kumaşın seçimi önemlidir, çünkü bu kumaş kitabın dış yüzeyini oluşturacak. Kumaşın, kitabı iki kat kaplayabilmesi için yeterli genişlikte seçilmesi ileride iç kaplama için faydalı olacaktır. Ancak bol kumaşınız yoksa, kitabın en ve boyunu ölçerek ortalama bir miktar belirleyebilirsiniz.

hatalı basılan kitaplarla ne yapılabilir

Ardından, kitabın ön ve arka kapağını kumaş üzerine kalemle çizin. Her kenar için yaklaşık 3 cm boşluk bırakın ve bu dört kenarı bir daha çizin. Bu çizgiler bizim kıvrılma payımız olacak. Üstteki 2. görselde olduğu gibi, iç içe geçmiş iki dikdörtgen çizmeniz gerekiyor. Daha sonra, dış dikdörtgeni keserek ana kumaştan ayırın.

Tutkalınızı bir fırça yardımı ile kitabınıza sürün. İlk önce kitap omurgasına yani ciltlenme sırasında birleştirilen kısma, ardından da kapaklarına tutkal sürerek kumaşı serin. Elinizi kullanarak kumaşın üzerine dairesel hareketlerle bastırarak hava kabarcıklarını gidermeye çalışın.

okunmayacak durumdaki kitapları dönüştürmek

Ardından kurumaya bırakın fakat çok fazla beklemenize gerek yok. Biraz kuruması yeterli. Burada dikkat edilmesi gereken, iç kısmıyla çalışırken kumaşın kaymaması ve hesaplamaları etkileyen bir duruma sahip olmamasıdır. Daha sonra kitabın iç kısımlarını yapıştırmaya başlayacağız.

kullanılmayacak durumdaki kitapları değerlendirme

Kitabın ön ve arka kapaklarına yapıştırdığınız kumaşın fazlalıklarını, yukarıdaki görsellerde gösterildiği gibi içe katlayarak yapıştırın. Sonrasında kitabın dış kısmı için kullandığınız kumaşın kapaklarının iç kısımlarına ters halde yerleştirerek parçalar yapıştırın. İsterseniz önce bu iç kumaşları yapıştırıp, ardından kumaş kenarını katlayabilirsiniz. Ya da iç kısımlar için farklı bir renkte kumaş tercih edebilirsiniz. Seçim tamamen sizin zevkinize kalmış.

Adım 3: Kitabın iç kısımlarının kesilmesi

Artık ön ve arka kapla kaplanmış bir kitabımız var. Bu işlemleri adeta kumaş ile defter katlarcasına hallettik. Şimdi bir adım daha ileri gidip, kapakların ve iç kısmın tutkalının tamamen kurumasını bekleyebiliriz.

çok eski kitaplar nasıl kullanılır

Artık kitabın sayfalarından biraz kesme işlemi yapma zamanı geldi. Bu işlem için her kenar için 7 cm bırakarak kesim yapacağız fakat tüm sayfaları birden kesmek pek mümkün değil. Özellikle de bu kesimleri kusursuz yapmak istiyorsak neredeyse imkansızdır. Çünkü sayfalar kıvrılıp farklı yönlere bükülecek ve kalınlıktan dolayı farklı kesimler elde etmemize neden olabilecektir.

Bu işlemi gerçekleştirmek için en pratik yol, kesme tahtasını kullanarak her 10 sayfada bir maket bıçağı ile kesim yapmaktır.

Adım 4: Kitabın sayfalarının yapıştırılması

Biraz daha yenilikçi olma vaktidir. Bunun için temel malzememiz mumlu kağıt. İsterseniz, balmumu kağıtı olarak bilinen bu malzemeyi kırtasiyelerde bulabilirsiniz fakat marketlerden edinebileceğiniz pişirme kağıtları da bir alternatiftir. Yani çok sayıda seçeneğiniz var.

Kitabın tam ortasına bir parça mumlu kağıt yerleştirin. Ön kapak ile ilk sayfa ve son sayfa ile arka kapak arasında bu yağlı kağıtları yerleştiriyoruz. Dikkat etmeniz gereken bu kesilen kağıtların, yukarıdaki fotoğraftaki gibi, kitabınızdan biraz daha büyük olması fakat özel bir boyuta da gerek olmamasıdır. Çünkü bu parçaları çıkartarak atacağız; dolayısıyla onlarla bir yapıştırma yapma durumumuz yok.

Bunları yerleştirme sebebimiz, kitap sayfalarının birbirine yapışmasını istememizdir. Şimdi, fırçanızı kullanarak sayfaları yapıştırma işlemine başlayacağız; ancak önemli bir uyarı var, çünkü tüm sayfaları birbirine yapıştırmayacağız.

okunamayacak kadar eski kitaplar

Kitabı kapatın ve iki bacağınız arasında sıkıştırın. Burası sonrasında, sayfaları tutkalla yapıştırmak için kullanacağınız bir yöntem olacak. Sayfaların yapıştırılması işlemi görünüşte biraz karmaşık olabilir. Bu tutkalı, resimlerde gösterilen okla belirtilmiş yerlerde fırça ile sürmelisiniz. Kitabın iç kısımlarına tutkal sürmüyoruz; sadece görünür kısımlarına uygulayıp, sayfaları birbirine yapıştırıyoruz.

Bu işlemi yaptıktan sonra hemen yapışmaz, dolayısıyla tutkalın 3 kat kadar sürülmesi gerek. Ardından kuruması için masanın üzerine bırakın ve üstüne ağır birkaç kitap koyarak en az 2-3 saat bekletin.

okunamayacak kadar eski kitaplar

Kurumasının ardından çantanızın klipsine/ tokalarına uygun iki boşluk açın. İçerisine tam olarak girecek şekilde olmasına dikkat edin ve sonra bunları yapıştırın. Eğer bu tarz bir açma kapama mekanizmasını uygulamayacaksanız, kumaşına dikebileceğiniz iki kumaş parçasıyla veya kemer şeklinde tasarımlar oluşturabilirsiniz.

kullanılmayacak durumdaki kitapları yeniden dönüştürme

Bir kağıtla ölçü alarak çantanın kenarlarını yapmaya başlayın. İlk önce, kağıt üzerinde denemeniz, hatasız bir çanta yapma konusunda avantaj sağlar. Kağıdınızdan bir ikizkenar yamuk keserek uygunluğunu test edin ve ardından aynı şekli kumaştan kesin. Eşit bir kesim için kumaşı ortadan ikiye katlayarak ölçüm yapabilirsiniz.

kullanılmayacak durumdaki kitapları yeniden dönüştürme

Sonrasında, kitabın iç kısımlarına tutkal veya silikon tabancası ile yapıştırın. Şu anki halinin aşağıdaki görsele benzemesi gerekiyor. Bu nedenle yalnızca sağ ve sol kenarları yapıştırmalısınız. Dilerseniz alt kısmı da yapıştırarak bozuk paralarınızın düşmesini engelleyebilirsiniz.

hatalı basılan kitaplarla ne yapılabilir

Kitabımızın tam yapışmasını sağlamak için 1 gün kadar bekletiyoruz ve işte kullanıma hazır! Harika görünmüyor mu?

kitaplarla çanta

Görünüşü kolay gibi olan fakat oldukça zahmetli bir ürün olduğunu belirtmeliyim. Ancak kullanımı son derece keyifli. Bu ürüne bir zincir eklemek isterseniz, ön kapağın üst kısmına ve arka kapağın alt kısmına birer delik açabilirsiniz. Eğer içten bir toka ile tutturmak istemiyorsanız, kitabın yüzeyine bağlanabilir iki kumaş veya düğme yapıştırabilirsiniz.

        Bu yazıda kullanılan fotoğraflar thesurznickcommonroom sitesinden alınmıştır.
    

Farklı desen ve modellerde çeşitli çantalar tasarlamak da mümkün. Örneğin, ünlü aktör Natalie Portman’ın Black Swan filminin galasında kullandığı çanta gibi.

natalie portman kitap çanta
Görsel: LA Now – Los Angeles Times

Bu çantanın dışı henüz kaplanmamış ve orijinal kapağı kullanılmıştır. Kenarlarına parlak boya uygulayarak ya da metal bir parça ekleyerek çantanın görünümünü daha da güzelleştirebilirsiniz.

kitap çanta
Görsel: Diy is fun

Bu kitap çantalara ise fermuar eklenmiş ve kumaş yerine deri kaplanmıştır. Bu tasarım da oldukça işlevsel görünüyor. Küçük cep kitaplarından 2 gözlü cüzdanlar bile yapabilirsiniz, değil mi?

Hadi, siz de kitaptan çantanızı yapmayı deneyin ve deneyimlerinizi bizimle yorum olarak paylaşın!