Ekonomi Haberleri

Net Döviz Varlık Edinimi Rekor Seviyeye Ulaştı

TCMB verilerine göre, yurt içindeki yerleşiklerin yurt dışı piyasalarda alım satımını gerçekleştirdiği menkul kıymetleri içeren portföy yatırımları altında yer alan net varlık edinimi, kasım ayı itibarıyla yıllık bazda 20,8 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.

Türkiye’de mevduat dolarizasyonunda bir gerileme gözlemlenirken, yurt içinde tasarruf sahiplerinin döviz cinsi varlıklara olan ilgisi tarihi zirvelere ulaştı.

BloombergHT’nin haberine göre, Merkez Bankası’nın (TCMB) ödeme dengesi veri setindeki ilgili bilgilere dayanarak, yurt içi yerleşiklerin döviz cinsinden menkul kıymetlerdeki net varlık edinimi kasım ayı sonu itibarıyla yıllık olarak 20,8 milyar dolara çıkarak rekor seviyeye geldi.

Temmuz ayında artış başladı

Aylık bazda değerlendirdiğimizde, ivmenin özellikle Temmuz ayında hızlandığı görülüyor. Temmuz ayında, yurt içi yerleşiklerin 12 aylık net varlık edinimi ilk kez 10 milyar doları geçti. Aylık bazda en yüksek edinim ise 4,6 milyar dolarla Eylül ayında gerçekleşti.

TCMB’nin açıklamasına göre, portföy yatırımları içindeki net varlık edinimi kalemi, yerleşik kişilerin yurt dışı piyasalarda alım satımını yaptığı menkul kıymetleri kapsamaktadır. Bu verilere, Türkiye içinde yerleşik kişilerin (T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankalar ve diğer sektörler) yurt dışı piyasalarda ihraç ettiği menkul kıymetlerin alım ve satımları da dahil edilmiştir. Sektörel ayrım yapılarak elde edilen bu verilerin kaynağı banka raporlarıdır.

Döviz akımlarında mülkiyet değişikliği

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, verileri analiz ederek bu çıkışın tamamının yabancı hisse ve tahvillere yönelik yatırımlardan gelmediğini ifade etti. Bürümcekçi, yurt içi tasarruf sahiplerinin, yurtiçindeki yerleşik kurumlar tarafından gerçekleştirilen yabancı para cinsi menkul kıymet ihraçlarından yaptığı alımların önemli bir kısmı temsil ettiğini belirtti.

Bürümcekçi, verilere ilişkin değerlendirmesinde, “Veriler, Türkiye’nin döviz akımlarının bazı kalemlerinin çoğu zaman yurtdışı yerleşiklerle olan işlemlerden daha çok dövizin yurtiçindeki taraflar arasında mülkiyet değişikliğinden kaynaklandığını göstermektedir. Ayrıca, yurt içi dolarizasyon eğilimi açısından yalnızca mevduat dolarizasyonunu takip etmenin yeterli olmayacağını, tüm varlık sınıflarını dahil etmenin daha kapsamlı ve sağlıklı bir perspektif sunacağını düşündürmektedir” şeklinde ifade etti.