Seyahat İpuçları

Gezi için rota ve konaklama planı hazırlama

İş hayatının yoğun telaşesinden sıyrılıp bir anlık nefes almaya çalıştığımızda ya da arkadaşlarımızla sohbet ederek mutlaka ya atlayalım bir bisiklete/karavana/arabaya şöyle yeşillikler içinde güzel bir kamp yapalım fikri dolaşmıştır. Kamp olmasa bile yürüyüş, tatil planı yapılıyordur diye tahmin ediyorum. Bu yazımda sizlerle planınız ister 100 km, ister 1000 km isterse sınırı belirlenmemiş mesafede olsun uzun yola çıkmadan önce rota planlamasını, konaklamayı ve rota oluşturmayı anlatacağım.

Rota planlaması

Rota planlamasına başlamadan önce, nereyi gezmek istediğimizi kafamızda netleştirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda yolculuğun kaç gün süreceği, günlük sürülecek mesafe, mevsim şartları gibi durumları da dikkate almakta yarar var. Bunlar belirlendikten sonra hemen bilgisayar başına geçerek, internette araştırma yaparak başlangıç ve bitiş noktalarını belirlemeye başlayabiliriz.

Ayrıca rotamızda gezilebilecek antik kent, ören yeri, sahil, orman, müze, taş yapılar varsa, planımıza bunları da dahil ederek yolculuğu daha keyifli bir hale getirebiliriz.

Mevsim şartlarını da mutlaka kontrol etmeliyiz. Gideceğimiz zaman aralığında iklim nasıldır önceden bilmekte fayda var, zira bisikleti sürekli yağmur yağan bir mevsimde sürmek ne yazık ki hayal edilen etkiyi sağlamayabilir.

İlgili: En iyi 8 seyahat rota planlayıcı uygulama

Yeme içme kısmında da lokantaları işaretledikten sonra planlama kısmı tamamlandı diyebiliriz.

Rotanın üzerindeki kamp yerlerinin belirlenmesi

Burada konfor alanınızı ne kadar terk etmek isteyeceğiniz ile alakalı bazı seçenekler çıkıyor. Örneğin siz ilk gün 80km sürüş yaptınız ancak vardığınız noktada pansiyon, hotel vb. yok. Mecbur kamp kurmanız gerekecektir. Eğer siz ”ben otelden ve konfordan vazgeçemem’ derseniz rotanızı ve günlük hedeflerinizi de buna göre belirlemenizde fayda var.

Fotoğraf: Travel Planner – Canva

Rotanın oluşturulması

Rota için temel ihtiyaç duyacağımız bilgileri elde ettik, planlarımızı oluşturduk. Şimdi sırada hangi güzergahı kullanacağımızı belirlemek var. Bunun için çeşitli web siteleri ve uygulamalar mevcut. Sıklıkla kullanılanları;

  • Strava
  • Wikiloc
  • Maps Me
  • Kamoot
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İstanbul'a yakın bir sahil kasabası; Kıyıköy rehberi

Bu sitelerin her biri birbirine yakın özellikler sağlıyor. Burada dilerseniz hepsini deneyip, arayüzünü daha rahat kullanabileceğiniz birini tercih edebilirsiniz. Ben tüm yürüyüşlerimde Wikiloc tercih ettiğim için; sizlerin de göz atmasını öneririm. Masaüstü uygulama üzerinden harita sayesinde rotamızı oluşturduğumuzda, mobil uygulaması ile telefondan giriş yaptığımızda da o harita otomatik olarak iniyor. Ardından internete bağlı olmasanız bile rotayı takip ederek, dilediğiniz biçimde güzergahı kaybetmeden yola devam edebiliyorsunuz.

Şimdiden keyifli yolculuklar dilerim.

Haber Bültenimize Abone Olun