Sınav Stresini Azaltma Yöntemleri Nelerdir?
Ülkemizde iş ve eğitim hayatının sınav odaklı olmasından dolayı sürekli sınavlarla iç içe olan hayatımızda sınav stresini nasıl yönetebiliriz? Bu yazıda stresi azaltacak bazı metotları anlatacağız.
Aslında stres bizim düşmanımız değil, aksine başarıya giden yoldaki en önemli anahtarlarımızdan biri. Yalnızca bizim amacımız “optimum stres” dediğimiz orta düzey kaygı ve stres hissi. Bu stres seviyesinin orta düzeyde kalması sizi başarıya götürecektir.
Temel tavsiyeler
- Endişeli ve olumsuz cümleler kurmak yerine, sürekli olarak olumlu telkinlerde bulunun. Beyniniz bir noktadan sonra bu olumlu telkinlere gerçekmişçesine inanacaktır.
- Her gün çalışmanız gereken konuyla alakalı bir bölümü bitirin. Böylece iş birikmeyecektir.
- Eğer stres kaynağınız bir sınavsa, çeşitli denemeler çözerek kendinizi deneyebilirsiniz.
- Kendinize dikkat etmeyi unutmayın. Uykunuza, beslenmenize gerekli özeni göstermeye devam edin ve sosyalleşmeyi asla unutmayın.
Sınav öncesi temel tavsiyeleri dikkate alarak güzelce hazırlandık.
Peki ya sınav anında neler yapılmalı?
Gevşeme teknikleri
Sınav anında yaşanan kaygı ve stresle başa çıkabilmenin en pratik yöntemi nefes egzersizleridir. Sınav anında yapılacak bir egzersiz örneği: Ciğerlerinizin ve karnınızın havayla dolduğunu hissedene kadar derin bir nefes alın. Ardından nefesinizi yavaş yavaş verin. Bu tekniği 2 – 5 kez denediğinizde rahatladığınızı hissedeceksiniz.
Kas gerginliği yaşamanız halinde, oturduğunuz yerde (tabii ki çevrenizi rahatsız etmeden) boyun ve kol bölgesinde küçük açma germe hareketleri yaparak gevşeyebilirsiniz.
Hızlandırma çalışmaları
Malum sınavların her birinde belli bir zaman sınırı vardır. Bu durum sizin acele etmeniz gerektiği anlamı taşımıyor ancak acele etmek yerine soruları daha dikkatli şekilde okumak hata yapmanızın önüne geçecektir. Eğer soruyu çözemediyseniz atlayın ve ardından tekrar dönün. Hiç bir zaman soruya takılı kalmamaya özen gösterin.
Sadece kendine odaklan
Her ne kadar küçük bir detaymış gibi görünse de; aslında çok önemli bir konu. Sınav esnasında yalnızca kendi kağıdınıza bakın. Çevrenizi görmezden gelin. Çünkü siz çevrenize baktığınızda sanki insanların soruları çözdüğü, sizinse çözemediğiniz gibi bir algı oluşmaya başlayacaktır. Bu da sınav esnasında sizi fazlasıyla strese sokabilir.
Olumlu düşünme
Sınav esnasında kaygılanmanız halinde aklınızdan türlü çeşit düşünceler geçmeye başlayacaktır. Tüm bunların olması moralinizi bozacağından; kendinizle sessiz bir biçimde konuşarak olumlu düşünceleri kendinize telkin etmeniz son derece önemlidir.
Sınav kaygınızın belli bir seviyede olması son derece normal ve olması gerekendir. Eğer ki sınav kaygınızın kontrol edilemez hale geldiğini düşünüyorsanız, bir terapiste gitmekten çekinmeyiniz.
Sınavlarda ve daha önemlisi hayatta başarılar!