Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin CDS’i Son 5 Ayın Zirvesinde: Faiz Yolu Ne Şekilde Etkilenecek?

Türkiye’nin 5 yıllık kredi riski (CDS), Ekim 2024’ten bu yana ilk defa 279 baz puana yükseldi.

Ekonomi yönetimi bir süredir hem yerli hem de yabancı yatırımcılara dövizde istikrar sağlandığı mesajını verirken, Türk lirasında tarihi bir değer kaybı yaşandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 100’den fazla kişiyle birlikte gözaltına alınmasının ardından, TL sabah saatlerinde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti.

TL’nin çöküşü sonrasında Merkez Bankası’ndan müdahale
Dolar/TL kurunun 41 lirayı geçmesi üzerine Merkez Bankası piyasaya müdahale etmeye başladı.

Merkez Bankası’nın müdahalesi sonrası döviz kurları tüm zamanların zirvesinden hafif gerilese de, bu gelişmeler Türkiye’nin borçlanma maliyetlerinde rekor artışa neden oldu.

Bu çerçevede, Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i Ekim 2024 tarihinden bu yana en yüksek seviye olan 279 baz puana kadar yükseldi.

“Hanehalkı ve şirketlere güven vermek artık oldukça zor”

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hakkı Öztürk, TL’deki tarihi çöküşün ardından 2025 enflasyon hedefinin (yüzde 24) **gerçekleştirilmesi imkânsız hale geldiğini** belirtti.

TCMB’nin faiz indirimlerine erken başladığını belirten Öztürk, bundan sonraki süreçte faiz indirimlerinin devam etmeyeceğini **hatta faizlerin artırılması gerekebileceğini** söyledi.

Hanehalkı ve şirketlere tekrar güven vermenin oldukça zor olacağını vurgulayan Öztürk, CDS verilerinin güncel durumunu da paylaşarak, “CDS %8.8, Dolar %6, 5 yıl TL Tahvil Faizi %6, Borsa %5.5 aşağıda. Ülkeye yazık oluyor; uygulanan ekonomik program çöpe gidiyor.” şeklinde değerlendirme yaptı.

Kaynak: Prof. Dr. Hakkı Öztürk

Bankacılar hesapladı: Merkez Bankası’ndan rekor döviz satışı
Bankacılar, Merkez Bankası’nın dövizdeki artışı önlemek amacıyla harekete geçmesinin ardından yapılan döviz satışını değerlendirdi.