Aile ve Çocuk

Kızıma regl olacağını nasıl ifade etmeliyim? | Anne

Bazı genç kadınlar için vücutta meydana gelen bu değişiklikler yorucu, korkutucu, anlaşılamaz ve sıkıcı olabilir. Ancak, doğru iletişim ve yeterli bilgi ile her kadının adet döngüsüyle barışması mümkündür. Peki, bir ebeveyn olarak, kadınlığa ilk adım olarak kabul edilen bu dönüşümü kız çocuklarına anlatırken nelere dikkat etmelisiniz?

Kızınız konuyla ilgili bir konuşmaya tanık olabilir ya da ped reklamlarını merak edebilir… Eğer kızınız soru sormaya başladıysa, konuşmanın zamanı gelmiştir. Hangi yaşta olursa olsun, öncelikle adet görmenin her ay gerçekleşen doğal bir süreç olduğunu söylemeniz, bunun normal bir durum olarak algılaması için ilk adımdır. Kendi özgün tanımınızı oluşturun ve merak ettiği kadarını paylaşın. “Bir gün o büyük konuşmayı yapacağız” diye düşünmektense, kadınlıkla ilgili sohbetleri günlük yaşamınızın rutin bir parçası haline getirerek yeri geldikçe konuşun.

Her koşulda, kızınız kafasına takılan her şeyi öncelikle size danışabileceğini bilmeli. Eğer sizin de bilmediğiniz bir konu olursa, beraber araştırmalar yapabileceğinizi veya gerektiğinde bir uzmana başvurabileceğinizi belirtin. Kızınızın sizin karşınızda değil yanında olduğunuzu ve kafasını kurcalayan her şeyi paylaşabileceğini bilmesi, sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

Ona sorular yöneltin. Eğer bu konuyla ilgili bildiği, duyduğu ya da okuduğu şeyler varsa, bunlar üzerinden iletişim kurmak çok daha keyifli olacaktır. Durup dururken kızınızı karşısınıza alıp sunum yapar gibi anlatmaktansa, geniş bir zaman diliminde günlük konuşmalarla konuyu ele almak ikiniz için de daha kolay ve anlaşılır olabilir.

Adet olduğunda “hastalandım” dememesi için onu teşvik edin. Bazı kadınlar için sancılı olabilirken, bazıları için daha uzun sürebilir… Ancak, adet görmek sağlıklı bir süreçtir. Arkadaşları arasında dolaşan yanlış bilgilerle kendini kaptırmaması için, neler olabileceğini nazik bir dille anlatın. Adet kanamasının nedenini, doğurganlıkla ve kadınlıkla nasıl bir ilişkisi olduğuna dair bilgi vermeniz de bu açıdan önemlidir.

Yapılan araştırmalar, adet görme ile ilgili olumlu bir tutum geliştiren kadınların adet öncesi sendrom ve sancılar gibi olumsuz etkileri daha az yaşadığını göstermektedir. Ciddi bir sağlık sorununuz olmadığı sürece, adet dönemlerinizi ağrısız ve sıkıntısız geçirmeniz mümkündür. Düzenli beslenme, egzersiz ve olumlu bir bakış açısıyla olumsuz etkiler yaşamayabileceği konusunda onu cesaretlendirin.

Adet kanaması ortalama 4-5 gün sürer, ancak kadınlık döngüsü bunun çok daha ötesindedir.

Tıpkı Ay gibi, 28 günlük bir döngüyü takip eden kadın bedeni, doğurganlık yaşına ulaştığında yumurtalıkları ve rahmi hamileliğe hazırlamak amacıyla yumurtlama evresine girer. Eğer hamilelik gerçekleşmezse, bu hazırlık adet kanaması olarak dışarı atılır. Bu hazırlık ve kanama aşamaları her ay düzenli bir şekilde birbirini takip eder.

Genç bir kadın, adet görmeyi “ayın belirli günlerinde olan bir şey” olarak değil, vücudunun doğal döngüsünün sağlıklı bir şekilde devam ettiğinin bir göstergesi olarak algılarsa, bedeniyle ve kadınlığıyla barışık bir yaşam için önemli bir adım atmış olur.

Bitkiler büyür, çiçek açar, tohum verir. İnsanlar da büyür, adet görür, bebek yapabilir… Bu kadar basit! Doğayla iç içe olmak, doğayı gözlemlemek ve kendi bedenimizin doğasıyla bağlantımızı koparmamak oldukça önemlidir.

28 günde büyüyen ve tekrar küçülen Ay, kadının döngüleriyle harika bir uyum içerisindedir. Kızınızla birlikte hangi günlerde adet olduğunuzu takip edin. Örneğin Dolunay’da adet gördüyseniz, Ay küçülüp büyüyüp yeniden Dolunay olduğunda tekrar adet göreceksiniz demektir.

Tam olarak 28 günde bir adet görmüyor olsanız bile, kızınızla birlikte bir takvimde adet günlerinizi işaretlemek ve bunun hakkında konuşmak, doğal süreçlerinizi doğayla birlikte takip etmenin eğlenceli bir yolu olabilir. Bu konuda daha fazla bilgi için, adet döngülerinin Ay ile ilişkisini ele alan bu içeriğe göz atabilirsiniz.

Dünyada her kadının yaşadığı bir durum ayıp veya korkunç olamaz! Tıpkı cinsellik gibi, sağlıklı bir bireyin hayatının önemli bir parçası olan adet döngüsü, ayıplanacak bir konudur. Kızınızın mahremiyetine saygı gösterin, konuşmak istemediğinde anlayışlı olun. Fakat hiçbir zaman, adet görmek veya kadın olmakla ilgili söylediklerine de gözardı etmeyin.

Adet olduğunu ilk fark ettiğinde neler yapabileceği hakkında onunla konuşun. Hangi ürünlerin kullanılabileceğini (ped, tampon, kumaş ped vb.) anlatın. Günlük yaşantısını etkilemeyecek sıradan bir olay olduğunu bildiğiniz sürece adet görmekten korkmamız için bir neden kalmaz! Ancak yine de, varsa korku ve endişelerini hafife almayın, anlayışlı olun ve yazının başında belirttiğimiz gibi… Konuşun. Ve daha fazla konuşun. Gerekirse bir uzmandan yardım almakta tereddüt etmeyin!